In vizor

Verde la blocuri de 10 etaje, lângă căsuțele de pe strada Răzoare

 

Primăria Florești a acordat un Certificat de Urbanism pentru construirea de blocuri de 10 etaje pe dealul din zona Vivo (ex-Polus). Localnicii de pe strada Răzoare se luptă cu administrația, de mai bine de jumătate de an, pentru ca proiectul imobiliar al lui Ioan Mureșan să nu se realizeze. Oamenii din zonă se tem pentru siguranța lor amenințată de construcția acestor blocuri.

 

Localnicii susțin că povestea a început la sfârșitul anului trecut când pe ordinea de zi a Consiliului Local Florești a apărut un proiect de hotărâre ce permitea elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Mureșan Ioan, proprietarul unui teren imens, de pe strada Răzoare.

Consiliul Local avea în plan să își dea acordul pentru construirea unui proiect imobiliar, în vârful dealului din spatele Complexului Comercial Vivo: Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației pentru lucrarea „Elaborare P.U.Z. – ANSAMBLU REZIDENȚIAL ȘI FUNCȚIUNI CONEXE (ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR, COMERȚ, SERVICII PROFESIONALE) RACORDURI UTILITĂȚI, BRANȘAMENTE ȘI OPERAȚIUNI NOTARIALE”, situat în localitatea Florești, str. Răzoare, F.N., având ca beneficiari pe MUREȘAN IOAN, NUREȘAN ALEXANDRINA-IULIA, MOLDOVAN EUGENIA, MOLDOVAN ROMUL-IULIU, JAKAB MARIA.

Înainte de apariția acestui proiect, localnicii de pe strada Răzoare au trimis primăriei o adresă prin care solicitau să fie informați cu privire la orice proiect imobiliar ce se dorește a fi realizat în zona caselor acestora.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Norocul lor a fost că unul dintre cei ce locuiesc acolo a aflat de acest proiect și astfel s-au prezentat mai multe persoane la ședința Consiliului Local pentru a se opune proiectului lui Ioan Mureșan și au reușit să împiedice implementarea PCL-ului menționat mai sus.

Din acel moment, localnicii s-au unit și au început să facă propriile cercetări cu privire la terenurile din zonă și la posibilitatea ca cineva să vină să construiască blocuri de șase-zece etaje, deasupra locuințelor lor.

Așa au descoperit că jumătate din terenul pe care se dorea construirea proiectului imobiliar, este de fapt un teren extravilan cu destinație de fâneață. Însă s-au alipit cele două parcele, terenul extravilan a fost înregistrat în CF ca intravilan.  (Planșă foto cu parcelele)

Familiile din zonă și-au exprimat, în repetate rânduri, poziția de a se opune acestui proiect, explicând că în acea zonă sunt 100 de case construite și că un astfel de proiect imobiliar le-ar afecta modul de trai, mai ales că blocurile ar urma să fie amplasate imediat deasupra casei lor, drumurile din zonă nu sunt construite pentru a suportat o capacitate ridicată de locuitori și dealul nu ar avea cum să suporte fără probleme blocurile cuprinse în proiectul lui Mureșan.

 

„Ținând cont de faptul că dealul este abrupt și ei vor să construiască blocuri, noi am fi acoperiți și umbriți de construcții. Intimitatea ne va fi invadată. În vârf de deal vor să construiască blocuri foarte înalte. Aceste clădiri ne vor afecta direct. În dealul respectiv exista un grad de risc considerabil. Nu este clar dacă studiul GEO le permite să facă astfel de construcții. În perioada următoare se vor efectua lucrări la Centura de Sud. Zeci de camioane vor trece pe acolo. Drumurile din zonă nu sunt dezvoltate pentru a suporta tot acest trafic. Toți cei care locuim acolo avem case de tipul D+P+1 (case cu maxim un etaj). Este o zonă în care ar trebui să se construiască la nivel apropiat, nu blocuri de 10 etaje” explică Andrei Cîmpean, reprezentantul locuitorilor  din White House Residence, de pe strada Răzoare.

 

 

Tehnici de ocolire a legalității

După ce au văzut că oamenii din zonă se opun proiectului, cei ce sunt în spatele afacerii au renunțat temporar la terenul extravilan și au parcelat suprafața, cerând Certificat de Urbanism pentru zona intravilan. Mai mult, ca să ocolească dezbaterile publice și să evite consultarea cu populația, au invocat un PUZ aprobat de administrația din Florești, în anul 2008, care în prezent nu reflectă situația din zonă.

Însă realitatea este alta: în momentul în care s-au construit casele din zonă, PUZ-ul din 2008 a fost modificat. Documentația cu privire la actualul PUZ este de negăsit. De altfel, acel PUZ modificat după cel din 2008 este singura dovadă ce poate anula Certificatul de Urbanism.

Locuitorii din cartierul White House Residence, de pe strada Răzoare au contractat o casă de avocatură și au anunțat că vor face demersurile necesare pentru a stopa abuzurile comise de cei din primăria Florești, care susțin acest proiect imobiliar periculos.

Surse din Consiliul Județean confirmă că locuitorii au formulat mai multe adrese prin care cereau sprijinul președintelui și a arhitectului șef, Claudiu Salanță. Din punctul de vedere al Consiliului Județean, Certificatul de Urbanism primit de Mureșan de la primăria Florești, este unui ilegal.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *