Vendeta politica cu Salina si gunoaie la Turda, in campania electorala

Primarul din Turda, Tudor Stefanie este acuzat ca vrea sa schimbe conducerea Salinei si a Domeniului Public Turda. Stefanie spune ca e vorba despre intrarea in legalitate a celor doua societati. Intre timp, turdenii se coalizeaza si, enervati de intentiile primarului, s-au coalizat pe o retea de socializare si picheteaza Primaria.

Consiliile de Adminsitratie ale SC Salina Turda Durgau SRL, precum si SC Domeniul Public Turda SA urmeaza sa fie schimbate, potrivit unui proiect de hotarare care apare pe ordinea de zi a sedintei de Consiliul Local de maine. In vreme ce primarul arata ca e vorba de intrarea in legalitate a celor doua societati, care si-au schimbat CA-urile acum 4 luni, adversarii politici aflati la conducerea celor doua societati din Turda spun ca miza o reprezinta banii, de care ar fi interesat PDL, prin intermediul primarului.

Banul, ochiul dracului, la Turda

Nici nu s-a tasat bine pamantul de pe mormantul USL, la Turda, ca intre PSD, PP-DD, PNL si PDL s-a iscat raca. In vreme ce conducerile PSD-iste PPDD-iste ale celor doua societati, Salina Turda Durgau si Domeniul Public Turda spun ca primarul vrea sa ia profitul celor doua firme ca sa-l duca inspre PDL, edilul orasului sustine ca proiectul de hotarare de Consiliul Local respecta normele legale. Conducerile celor doua societati comerciale sunt de parere ca primarul vrea sa le demita, ca sa-si puna oamenii in fruntea institutiilor.

Fumigene cu Salina

3 consilieri locali ai PNL, PDL si PPDD au introdus pe ordinea de zi a sedintei de CL de maine, schimbarea CA, in conformitate cu HG 109 / 2007, potrivit careia Consiliile de Administratie pot sa aiba un mandat de maxim 45 de zile. In cazul ambelor societati, CA-urile interimare in cazul ambelor societati functioneaza de peste 4 luni. Conducerea Salinei Turda sustine ca, in fapt, motivele tin de o vendeta politica si ca se doreste schimbarea intregii conduceri, nu doar a CA-ului.  

“In motivarea pe care au facut-o la fundamentarea proiectului de hotarare nu spun ca societatea are management defectuos sau arata situatii in care nu s-a facut un progras real. Cifra de afaceri a societatii e cu 60% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Afluxul de vizitatori la Salina a crescut foarte mult. In 1 si 2 mai am avut 10.000 de vizitatori. Banuiesc, deci, ca e o vendeta politica a primarului, pentru a castiga, in ultimul moment, capital de imagine”, a spus directorul SC Salita Turda Durgau SRL, Vasile Tot, membru al PPDD.

In acelasi proiect de hotarare apare si SC Domeniul Public Turda SRL. Aici, directorul Adrian Salagean sustine ca a redresat societatea care era sa intre in faliment in 2012.

“In 2012 am preluat societatea cu 12 miliarde pe minus. Am incheiat 2013, cu 44.000 pe plus. Personal nu mi s-a spus de ce as fi demis, iar oficial cu atat mai putin. E o anormalitate sa schimbi pe cineva care a scos o societate aflata in pragul falimentului, pe profit. Managementul e corect si eficient si e meritul intregii echipe. Maine se revoca CA, insa nu cred ca asta e miza. Cifrele contabile vorbesc. Eu cred ca e usor sa vii acum si sa pui mana pe ciolan”, a spus directorul Domeniului Public Turda, Adrian Salagean.

Protest pe Facebook pentru Salina si Domeniul Public

Posibila idee a schimbarii CA-urilor din cele doua societati a declansat reactia unanima a cetatenilor din oras, care s-au coalizat pe o pagina de Facebook. Ei s-au decis sa picheteze sediul Primariei, astazi, cu incepere de la ora 18.

Protestul are ca scop inlocuirea Primarului, Tudor Stefanie.

“Haideti cu totii sa-i dam jos pe cei care vor sa distruga din nou ceea ce altii au reusit sa salveze sau chiar sa imbunatateasca!”, arata initiatorul protestului,  Razvan Mihnea.

Stefanie: “Eu nu vreau decat sa respect legea!”

Tudor Stefanie, edilul turdean, a replicat ca el nu face altceva decat sa respecte normele in vigoare. Stefanie a punctat ca acuzele de campanie care i se aduc nu au nicio fundamentare, pentru ca PDL nu are vreun om in CA-urile celor doua societati si a marcat ca actuala componenta a Consiliilor de Administratie poate ramane si pe viitor, insa trebuie sa fie validate de catre Consiliul Local.

“Ce ciolan sa vrem daca se respecta procedurile legale? Cine isi poate permite sa ia bani din Salina sau de la Domeniul Public ca sa-i duca cine stie unde? Noi, PDL, nu am avut vreo propunere, nici azi nu avem vreun om in aceste societati. Nu mi-am propus vreun membru, nu am temei legal sa schimb CA sau directorul. Numai prin HCL se face acest lucru. La Salina, in doi ani jumate, cand nu era regimentat politic, am dat 1 milion de euro. La Domeniul Public, cu mine primar si cu director PSD, s-a dat cea mai mare suma vreodata 100 miliarde de lei pentru activitati edilitare. Nu se poate plange nimeni de discriminare. Nici vorba de asemenea pierdere. Ca activitate economica singurul care a finantat societatea a fost CL, se poate vedea si in cifre. Salina traieste de pe activitatea de finanatre europeana, iar cei 360.000 de vizitatori sunt din primul an de vizitare”, a comentat Tudor Stefanie, primarul din Turda.

Ce a gasit Curtea de Conturi la Salina si la Domeniul Public?

La conducerea celor doua societati au fost pusi directori PDL, pana in 2012. In urma unui control al Curtii de Conturi care constatat nereguli, cei doi au fost demisi. Inspectorii au constatat ca societatea nu a virat dividendele cuvenite la bugetul local, ca nu au fost incasate chirii de la 3 agenti economici. In plus, Curtea de Conturi arata, intr-un raport intocmit, ca atat directorului general al Salinei, din acea vreme, cat si membrilor din CA le-au fost achitate salarii mai mari decat cele legale. De asemenea, lor le-au fost decontate si deplasari in strainatate mai mari decat cele cuvenite. 

La Salina, directorul PPDD, spune ca in urma demiterii fostului director PDL, a fost nevoit sa aduca o serie de imbunatatiri ale Salinei. 

"Am gasit o stare tehnica care nu corespundea. S-a defectat roata. Am analizat starea tehnica a societatii punctual cu termene, reparatii, intretineri si investitii. Am reparat cele doua lifturi, 1 panoramic si unul mic de legatura intre sali, s-a restaurat roata panoramica inainte de Saptamana Altfel", a completat actualul director al Salinei, Vasile Tot.

La Domeniul Public, fostul manager, numit inainte de 2012, ar fi primit, potrivit Curtii de Conturi, "plati nelegale in valoare de 63.000 de lei".

Adauga comentariu