Vedere de Superman cu noile lentile de contact robotice cu ZOOM

Nu avem doar telefoane si televizoare inteligente, in curand vom avea si lentile de contact destepte

Cel putin asa promit cercetatorii americani de la Universitatea californiana San Diego, care impreuna cu experti chinezi au creat lentilele de contact cu zoom. Succesul lor a starnit valva in comunitatea stiintifica si nu numai. Cei care poarta ochelari sau lentile colorate le asteapta pe cele cu zoom, ce par desprinse din filmele science-fiction.

Revista de specialitate Advanced Functional Materials prezinta pe larg sistemul pus la punct de echipa americano-chineza. Astfel, lentila de contact poate face zoom – deci poate mari – in cazul in care clipim scurt de doua ori, deci este controlata de miscarile ochiului.

Cum functioneaza lentilele de contact destepte

Capacitatea de a focaliza rezulta din impulsurile electrice din interiorul ochiului. Pe scurt, lentila consta in doua membrane subtiri, care formeaza un fel de saculet plat, in interiorul caruia este solutie salina. Membranele contin polimeri elastici, care se maresc la trecerea curentului electric si schimba forma lentilei, in functie de voltaj. Atunci cand clipim se schimba potentialul electric al ochiului si astfel lentila se face mai convexa ori mai concava si se creeaza efectul de zoom. Potentialul electric dintre partea din fata a ochiului si cea din spate difera cand ochiul e inchis. Aceasta proprietate fizica a fost exploatata de cercetatori pentru a controla noile lentile de contact. Tot cu doua clipiri se revine la imaginea normala – zoom out. Practic, lentilele viitorului fac zoom in si zoom out in functie de semnalele transmise de ochi.

"Globul ocular uman este electric" – explica Leah Crane, unul dintre cercetatori – "cu un potential electric stabil intre partea din fata si cea din spate, chiar si atunci cand tinem ochii inchisi sau suntem in intuneric bezna".

Prototipul expertilor americani si chinezi este revolutionar

Este doar un prototip, dar probabil ca nu e departe momentul in care vor ajunge la marele public. De exemplu, cei ce acum poarta lentile de contact acuvue si vor achizitiona noua generatie de lentile, vor avea posibilitatea ca, din doua batai de gene, sa vada de aproape orice obiect. Se estimeaza ca in acest moment noua lentila mareste obiectul privit cam cu 32 la suta. Este o mare speranta pentru cei cu probleme grave de vedere.

Precautii

Specialistii avertizeaza insa ca lentilele de contact destepte pot fi si periculoase. In situatia in care un sofer, aflat la volan, clipeste din greseala de doua ori si mareste imaginea, ar putea pierde controlul masinii. Ar mai fi un dezavantaj dintr-o alta zona, cea a... spionajului. Au aparut deja voci care se intreaba daca asemenea lentile de contact cu zoom vor fi folosite ca un binoclu invizibil pentru diverse actiuni de filaj si spionaj, mai mult sau mai putin legale.

Adauga comentariu