Editorial

VaxCampania de Vaxcinare

Proaspăt numita ca ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat aseară că va face totul pentru (citez) „Creşterea accesului la servicii medicale de bază; în acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească: cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii, centre comunitare integrate şi caravane medicale”.

Mda, a prevăzut investiţii în valoare de sute de milioane de euro, dar de unde şi, mai ales, pentru cine?

Anul trecut, când încă pandemia de Coronavirus chinezesc era o gripă obişnuită undeva într-un punct mic de pe harta Chinei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie dădea publicităţii date dintr-o statistică privind tristeţea din sistemul de sănătate românesc.

Atunci, ca şi acum (că nimeni nu a mişcat un deget de atunci să rezolve ceva), mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu aveau nici un medic de familie sau, dacă aveau, numărul acestora era insuficient pentru a face faţă nevoilor de sănătate ale respectivelor localităţi. Concret, 328 de comune din România au ZERO medici de familie, prin urmare (noroc că în România comună este şi un cătun cu vreo mie de locuitori), 559.611 de români (2,52% din populația României), nu au văzut vreodată la faţă un medic de familie.

Din 1.414 comune și orașe ale Patriei lipsesc 2.187 de medici de familie. Şi doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.

Avem şi situaţia în care 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Normal, cel mai mare excedent este în municipiul București, urmat de centrele universitare.

Deh, primăriile din România plătesc coafeze şi poliţişti locali cu 4 – 5000 de lei pe lună net, în timp ce bugetul lunar pentru un cabinet de medic de familie ar fi undeva la 20.000 de lei pe lună din care trebuie plătite chirii, utilităţi, consumabile, contabilitate, impozite, salariul asistentei, dările la stat pentru amândoi. Mai bine deschizi o langoşerie.

Medicina primară e mult mai apreciată în lumea civilizată. Dacă vrei prevenţie, tratamente paleative, degrevarea unităţilor de urgenţă, apelezi la medicina primară, nu încarci spitalele. Vrei apropiere şi încredere în politicile de sănătate ale guvernului, apelezi la medicina primară. Dar dacă ţi-ai băgat picioarele în această medicină primară, la ce să apelezi?

Când majoritatea fondurilor din Sănătate se scurg spre şefimea marilor unităţi spitaliceşti, că aceasta e bine conectată politic – şi de unde grosul banilor poate fi redirecţionat prin contracte de curăţenie, furnizare aparatură, consumabile, servicii compensate de imagistică în centre private (ale altor medici care sug şi de la stat, şi de la particular).

Plus că există filiera sifonării banilor publici prin decontările de medicamente, în majoritatea lor suplimente de „citeşte cu atenţie prospectul; dacă apar manifestări neplăcute, adresează-te medicului”, numai bună să prospere lanţurile de farmacii, – multe deţinute de politicieni.

Actualul ministru al Sănătăţii, madam Ioana Mihăilă, este proprietară de clinică privată. Chiar dacă zice că: „Clinica mea nu a fost niciodată în subordinea MS, din ianuarie, când am venit la MS, am întrerupt orice relație contractuală cu clinica”, contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tot a avut. Moral tot despre incompatibilitate şi conflict de interese vorbim. Fostul ministru VeVe Voiculescu era samsar de Big Farma. Neluţu Tătar, fostul ministru liberal al Sănătăţii deţine, prin soţie, farmacie – vindea măşti fără bon fiscal în plină pandemie. Şamd.

Înţelegeţi de ce banii nu ajung la medicii de familie? Că ei nu reprezintă o oportunitate de parandărăt, de sifonare a banului public către devalizatorii de profesie ai bugetelor Patriei din ultimii 30 de ani.

Şi acum să suprapunem harta lipsei de medici de familie peste harta celor care nu se vaccinează. Constatăm o suprapunere perfectă. Unde nu există medicină primară, nu există nici dorinţă de vaccinare. Din motive cumulate: de la lipsa de informare, la lipsa de acces la platformă, la lipsa de interes şi motivare, până la dezinformare şi cultivarea fricii.

În loc să le vorbească acelor oameni despre sănătate medicii de familie, le vorbesc şoşoacele şi groşancele, variantele nemedicamentate din sistemul medical educat tot mai precar.

În rest de unde încredere într-un sistem care şi-a vaccinat pe pile, cunoştinţe şi relaţii tot neamul, cu tot cu amanţi şi amante în detrimentul persoanelor în vârstă şi cu vulnerabilităţi, numai ca să-şi poată face toţi nesimţiţii neamului vacanţele exotice?

Pe un pârlit din Văscăuţii de Vale cu ce concediu îl momeşti să se vaccineze: cu unul la Văscăuţii din Deal? Ce-l doare pe el de „sănătatea publică” când aceasta nici măcar nu a fost şi e prezentă la el în localitate?

De aceea despre sănătate le vorbesc oamenilor şoşoacele şi groşancele, variantele nemedicate ale unui sistem medical educat tot mai precar.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *