Vasile Puscas, colaborator al Securitatii

Stiri de Cluj scrie ca fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas a fost colaborator al Securitatii, sub numele de cod "Paun". In prezent, Vasile Puscas tine 10 cursuri la Facultatea de Studii Europene, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai".

Potrivit sursei citate, profesorul Puscas apare pe o lista cu sursele recrutate de Serviciu 3 de Contraspionaj al Securitatii Cluj. El ar fi colaborat cu Securitatea pentru a neutraliza actiunile profesorului american Katharine Verdery, sosit la Cluj-Napoca, in anii '80 cu o bursa.

Puscas ar fi ajutat la intocmirea raportului Verdery

Astfel, intr-o nota redactata de Securitatea din Cluj, in cazul profesorului american Katharine Verdery, despre care se spunea ca ar fi “agenta a serviciului american de spiona", numele lui ministrului Vasile Puscas apare intr-un tabel cu persoanele cu care profesorul american a intrat in contact.

“Vasile Puscas - asistent universitar la Facultatea de Istorie. Este sursa a serviciului 3 Cluj, folosita in caz. In prezent se afla in SUA ca bursier Fulbright”, nota securistul care a intocmit raportul. In acelasi tabel apare si fostul ministru de externe si rector al Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga care, la randului lui, era “sursa”. “Andrei Marga - lector universitar la catedra de filozofie. Este sursa a Serviciului 3, folosita in caz”.

Ancheta jurnalistica a scos la iveala ca Securitatea Cluj i-a atribuit lui Puscas numele de cod “Paun”. Intr-una din aceste note informative, sursa “Paun”, relata cu lux de amanunte vizita de trei luni pe care a derulat-o la Universitatea din Illinois Urbana Champaign, in perioada 13 iulie - 31 octombrie 1987, perioada care include si data “raportului Verdery”.

Foto: adevarul.ro, stiridecluj.ro

Adauga comentariu