Vasile Dancu a vandut IRES cu o saptamana inainte de a deveni vicepremier

Sociologul Vasile Dancu a vandut Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu, informeaza Profit.ro. Tranzactia a avut loc cu circa o saptamana inainte ca Dancu sa fie propus vicepremier in Guvernul Ciolos.

 Vasile Dancu, in calitate de asociat unic al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a decis, pe 9 noiembrie 2015, sa cedeze integral participatia la IRES omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu si fostului sau colaborator de la institutul de sondare a opiniei publice Cornel Hirian, care este si administrator al firmei IRES SRL.

Decizia a fost luata cu circa o saptamana inaintea anuntului oficial facut de premierul desemnat Dacian Ciolos privind componenta noului Guvern, in care Dancu a fost numit vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Anuntul respectiv a fost facut de Ciolos pe 15 noiembrie.

"Subsemnatul Vasile Dincu voi ceda domnului Turcu Iacob Ovidiu (...) si domnului Hirian Cornel (...), prin contract de cesiune semnat la o data ulterioara celei la care se adopta prezenta, cele 20 de parti sociale (...) pe care le detin la SC Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (I.R.E.S.) SRL, la o valoare si in conditiile specificate in contractul de cesiune", se stipuleaza in hotararea asociatului unic al IRES, Vasile Dancu, din 9 noiembrie 2015.

Potrivit documentului citat, Ovidiu Turcu si Cornel Hirian urmeaza sa devina asociati ai IRES dupa indeplinirea tuturor formalitatilor legale legate de inregistrarea la organele competente a transferului de parti sociale.

 Ultimele date de la Registrul Comertului arata ca, deocamdata, vicepremierul Vasile Dancu controleaza in continuare IRES, in proportie de 100%.

IRES este unul dintre principalele institute de cercetare si sondare a opiniei publice de pe piata romaneasca. in 2014, an electoral, IRES a obtinut un profit net de 1,39 milioane lei, de 4,5 ori mai mare decat in 2013, la o cifra de afaceri de 4,03 milioane lei, cu 64% peste cea consemnata in anul anterior. De asemenea, numarul mediu de salariati al Institutului aproape s-a triplat, de la 48 in 2013 la 132 in 2014.

Ovidiu Turcu este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Cluj. Turcu apare in editia 2014 a topului Forbes pe locul 346, cu o avere de 8 milioane de euro. in 2010, insa, averea sa era estimata la 24-25 milioane euro. Este actionar majoritar al Dacia Service Cluj Feleac, prin intermediul careia controleaza si fabrica de mucava Mucart. Mai detine business-uri in domeniul comertului cu autovehicule si in sectorul imobiliar. Prin OTC Group, este dealer auto in Cluj pentru marcile Dacia, Renault si Nissan.

Cornel Hirian, administratorul firmei SC Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a fost si director general al institutului, precum si manager de proiect.

Vasile Dancu a infiintat IRES in 2009, dupa ce, in 1994, a fondat un alt institut de sondare a opiniei publice, Metro Media Transilvania. intre 2011 si 2013 a fost presedintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE si Look TV si a condus, ca director, saptamanalul regional "Transilvania reporter” si revista ”Sinteza”.

Membru PSD din 1999 si al asa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dancu a detinut in perioada 2001 - 2003 functia de ministru al Informatiilor Publice in Guvernul Adrian Nastase, dupa care, timp de un an, pe cea de sef al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, in perioada 2004 - 2008, a fost senator PSD de Cluj, dupa care a fost observator in Parlamentul European, din partea Grupului Socialist, iar in 2007 a fost membru al Parlamentului European. Pe linie de partid, el a fost o perioada lider al PSD Cluj, dar si vicepresedinte PSD la nivel national, pe domeniul Analiza politica si comunicare.

 In anul 2008 a demisionat din toate functiile detinute in PSD, alaturi de Ioan Rus, dupa care, doi ani mai tarziu, a demisionat si din partid.

In luna octombrie 2015, prezent la Cluj-Napoca la Conferinta Judeteana a PSD Cluj, presedintele partidului, Liviu Dragnea, a facut un apel public catre Vasile Dancu sa se alature, din nou, PSD, sustinand ca social-democratia are nevoie de el. La invitatia lui Dragnea, Vasile Dancu a raspuns evaziv, lasand sa se inteleaga ca va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.

Sursa: Profit.ro

Adauga comentariu