Vasile Dâncu despre Centenar: „România există de mai mult de 100 de ani și nu trebuie să ne blocăm în această sărbătoare”

Profesorul universitar dr. Vasile Sebastian Dâncu, cunoscut sociolog clujean născut la Năsăud și crescut la Runcu Salvei, preferă liniștea și modestia pentru momentul dedicat Centenarului, considerând că e mai important ce facem după acest moment:

„Rog românii să nu se ia după nimicuri și nici după sărbători și după chermeze! România există, am scris recent, și trebuie să vedem ce facem cu ea. La 100 de ani nu-i nevoie să facem sărbători mari de Centenar, dar ar trebui să ne îngrijorăm că au trecut 100 de ani și poate că nu am făcut destul. Poate că timpul nu este pierdut! Avem 100 de ani încă în față pentru următorul Centenar în care trebuie să ducem România la normalitate. Să ducem România pe șinele cele bune spre civilizație și modernizare. Vor fi polemici, unora nu o să le palcă Centenarul, modul cum se va sărbători, dar cred că asta are mai puțină importanță!” – a spus sociologul.

Dâncu a fost prezent vineri, 29 noiembrie 2018, la Năsăud, acolo unde a avut loc un eveniment marcat de donarea unui computer tomograf din partea Academiei Mauriziana de la Roma spitalului din localitate. Cu această ocazie, sociologul de origine năsăudeană și-a expus câteva gânduri legate de sărbătoarea Centenarului, dar mai ales de condiția românului de după acest moment jubiliar:

„Trebuie să fim conștienți de un lucru, România are multe defecte pe care le putem găsi în fiecare zi. Are și un potențial fantastic al oamenilor, dar îi lipsește cetățenii, adică noi înșine. Trebuie să ne dedicăm mai mult României, fiecare cu ceea ce poate, iar acesta este cel mai bun mesaj pentru Centenar, să ne uităm mai puțin la detalii și să vedem esențialul, la sensul colectiv și la găsirea unor priorități care să însemne sensul nostru în comun pentru România și cred că se poate, doar că avem nevoie de un pic de trezire! România există de mai mult de 100 de ani și nu trebuie să ne blocăm în această sărbătoare. Este mult mai important ce facem după Centenar, iar dacă se schimbă ceva după Centenar, sărbătorind sau nu, atunci am înțeles ce inseamnă istoria și vom merge înainte” – a concluzionat Vasile Dâncu.

Adauga comentariu