In vizor

Vasile Dâncu: ”Bătrânii noștri trăiesc un adevărat infern”. Studiu IRES despre efectul izolării sociale

Institutul de cercetare IRES a realizat un studiu prin care s-au urmărit efectele izolării sociale și stresul la români, în situația actuală de autoizolare la domiciliu, cu accent pe efectele asupra populației vârstnice. Potrivit sociologului Vasile Dâncu, vârstnicii din România trăiesc un adevărat infern. 

”Bătrânii noștri trăiesc un adevărat infern. În studiul IRES, realizat în Săptămâna Mare, arătăm că ei trăiesc un adevărat infern. Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură, oricum noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumatate dintre batrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de  o serie de boli pe care nu le aveau înainte”, potrivit unei postări a lui Dâncu de pe blogul personal.

”Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Asta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta. În plus, chiar și cei care au un partener sau sunt în familie, au avut multe ore de singurătate”, explică Vasile Dâncu.

 

Vasile Dâncu scoate în evidență faptul că vîrtsnicii nu reprezintă cu adevărat o preocupare pentru politicieni, aceștia sunt interesați doar să nu piardă procente la alegerile care se apropie astfel că tot ce face pentru ei este să îi mituiască cu pensii,

”În tot acest timp savanții noștri fac planuri din birou sau politicienii caută să nu piardă procentele deoarece vine toamna și alegerile bat la usă. Nu mai contează că milioane de oameni trăiesc infernul unei singuratăți care le grăbește sfârșitul. Poate că atunci când oamenii devin cifre, tragedia devine o ecuație unde sufletul dispare sau, mai rău, atunci când oamenii devin procente, ființele lor se îndepărtează și sentimentul sau empatia se pot retrage discret din realitatea la care ne raportăm. Dar, oricum am privi, suntem ignoranți și culpabili, inconștienți și criminali. Dacă Guvernul nu caută să facă o echipă de specialiști care să gândească planuri realiste și umane pentru gestionarea acestei crize, vom suferi în viitor din ce în ce mai mult din cauza lipsei de coeziune socială, a pierderii autorității statului și din cauza generalizării unei barbarii demne de lumea a treia. Un singur comentariu aș vrea să mai fac aici, în legătura cu planul aberant al celor care au vorbit, zilele acestea, despre izolarea vârstnicilor. Oare știu ei câți vârstnici există în România, au avut măcar curiozitatea să întrebe la INS? La nivelul anului trecut era vreo 3 milioane și 7 sute de mii. Hei, ce spuneți? Unde îi duceți? Credeți ca încap în 10 autocare ca și amărâții plecați la sparanghel, înainte de Paști?”potrivit lui Vasile Dâncu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *