Vasile Cristian-Lungu, președintele interimar al PMP Cluj, acuzat că ar avea venituri nedeclarate, neagă acuzele ce i se aduc

Ziar de Cluj a fost sesizat în legătură cu faptul că senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu, președinte interimar al PMP Cluj, ar avea venituri nedeclarate, lucru care l-ar pune sub vizorul ANI:

„Dânsul, conform declarației de avere, are împrumuturi de la instituții bancare din România și din SUA de aproape jumătate de milion de dolari, dar venituri care nu ar fi acoperitoare nici măcar acordării acestora.  În ceea ce privește împrumutul din țară, acesta este în valoare de 110.000 $ și i-a fost acordat de către BCR în anul 2016, pe o perioadă de 16 ani. Dacă veți face un calcul simplu, presupunând că dobânda creditului este 0, această sumă poate să fie restituită băncii în intervalul stabilit dacă se va plăti lunar o sumă de aproximativ 2.400 Ron/lună. În acest context, întrebările care se iscă sunt următoarele:

1. În condițiile în care domnul Cristian Lungu ocupa în anul 2016, începând cu luna iunie, funcția de Consilier Local al Municipiului Zalău și primea de aici în jur de 500 lei, cum putea dânsul să plătească o sumă de peste 2.000 de lei la bancă?

2. Chiar dacă reușea să plătească această sumă, mai are celelalte credite în SUA, pentru care trebuia, de asemenea, să plătească o sumă considerabilă. Sau pe acestea nu le mai plătește?

3. De ce domnul senator, în declarația de avere, la secțiunea aferentă veniturilor realizate în ultimul an fiscal încheiat, respectiv 2015, declară că a beneficiat de un venit de 6.500 lei din salariul aferent funcției de Consilier al Municipiului Zalău? Acest domn în anul 2015 nici măcar nu făcea parte din PMP.

Acestea fiind prezentate, din punctul meu de vedere există venituri nedeclarate, ceea ce intră sub incidența ANI. De asemenea, domnul senator se laudă cu meseria de bancher pe care a deținut-o în SUA, iar momentan face parte din Comisia economică a Senatului României, dar dânsul își ascunde în mod voit CV-ul pentru a nu se confirma spusele zălăuanilor în ceea ce privește activitatea sa profesională din SUA”, ne-a scris sursa care ne-a trimis sesizarea.

Senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu, contactat de Ziar de Cluj, a infirmat acuzațiile că ar avea venituri nedeclarate și a explicat veniturile, depozitele și creditele sale bancare:

„O declarație de avere prezintă situația financiară și materială completă a unei persoane. Autorul acestei sesizării creează un tablou incomplet al situației mele financiare și materiale, fie prin analizarea în mod expeditiv și eronat a declarației de avere, fie în mod intenționat și răuvoitor. Astfel este ignorat, în primul rând, faptul ca amintitul credit BCR nu a fost contractat inițial în 2016, ci reprezintă o refinanțare a unui credit mai vechi din 2007, credit care a fost acordat la acea vreme pe baza venitul din acea perioada. Așadar în 2016, în cadrul programului Scade Rata inițiat de BCR, acest împrumut a fost refinanțat la o dobândă mult mai scăzută fără ca banca sa ceara revalidarea veniturilor. Acest principiu de refinanțare a fost aplicat tuturor celor 25.000 de clienți care au acceptat oferta BCR și care au beneficiat de credite cu dobânda ajustată și de procedura de refinanțare simplificată.

Apoi autorul sesizării analizează din nou selectiv declarația de avere și ignora faptul ca în secțiunea nr. 7 exista venituri declarate de peste 8,500 RON (echivalent $21,000) care pot acoperi toate ratele creditelor care au fost contractate.

Nu în ultimul rând autorul sesizării alege sa nu pomenească nimic de cei peste $200,000 declarați în diferite depozite și conturi bancare, fonduri care pot asigura atât plata tuturor ratelor existente, dar și care au fost luați în considerare de către diferite bănci în momentul în care au fost aprobate și acordate creditele mai sus amintite."

Adauga comentariu