Politica

Varză politicianistă cu Vasile Dîncu pe tema amânării alegerilor parlamentare. Nu mai e timp, dar e frumos să vindem iluzii?

Alegerile parlamentare desfăşurate la termen ar trebui să aibă loc în data de 6 decembrie 2020.

Întrebat dacă mai este timp pentru aprobarea unui proiect de lege pentru amânarea alegerilor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu a declarat, pentru Mediafax, că acesta ar trebui discutat în procedură de urgenţă, pentru că nu mai este timp.

„Eu cred că este foarte puţin timp, după cum ştiu că sunt termenele în Constituţie şi în legile electorale pentru acest lucru, aşa încât cred că ar trebui discutat în procedură de urgenţă. Pentru că, dacă tot există acest proiect (depus la Senat – n.r.), dacă vom vedea că există şi în opinia publică un curent pentru acest lucru, atunci va trebui să ne punem la masa negocierilor cu celelalte partide şi să vedem dacă se poate face ceva. Pentru că trebuie făcut cu siguranţă rapid, nu se poate discuta la nesfârşit acest proiect”, a declarat preşedintele CN al PSD.

De altfel, ”independentul” de Cluj, Adrian Dohotaru (ales pe listele USR Cluj în 2016), a depus la Senat un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să fie amânate până la data de 14 martie 2021.

Un lucru imposibil de realizat din punct de vedere legal și constituțional.

Un pertinent și pe înțelesul tuturor comentariu îl are jurnalistul publicației Adevărul, Sebastian Zachmann, pe pagina sa de Facebook. Poate citesc și cei care mai fac speculații pe acest subiect și se abțin:

”De ce PSD nu va reuși să amâne alegerile parlamentare

1. Luna iulie. PSD adoptă o lege (L1) prin care Parlamentul primește puterea de a stabili data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Iohannis n-a fost de acord, prin urmare a trimis legea la CCR, iar miercuri CCR a dat dreptate PSD. Asta nu înseamnă nimic deocamdată, pentru că decizia trebuie însoțită și de motivare în cel mult 30 de zile. Practica arată că motivările sunt publicate uneori după o săptămână, alteori după o lună. Abia după ce e publicată motivarea, legea se întoarce la Cotroceni. Numai că Iohannis mai poate targe puțin de timp. Președintele are la dispoziție 10 zile fie să o promulge, fie să o trimită la reexaminare în Parlament. În ultima zi o va retrimite în Parlament. Evident, PSD îl va ignora pe Iohannis și într-o săptămână va pasa din nou legea la Cotroceni. Iohannis are iar 10 zile timp de gândire, apoi e obligat să o promulge. Să spunem că lucrurile merg pe repede-nainte și săptămâna viitoare avem motivarea CCR. Însă legea oricum NU poate intra în vigoare mai devreme de începutul lunii noiembrie. Așadar, în cel mai bun caz pentru PSD, Parlamentul va primi oficial dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare în luna noiembrie, când vom fi deja în plină campanie electorală. De ce vom fi în campanie? Pentru că timp ce L1 era la CCR, Guvernul Orban  a stabilit data alegerilor pe 6 decembrie. Deja suntem în plin calendar electoral. Spre exemplu, săptămâna viitoare partidele trebuie să depună listele cu candidați pentru diaspora.

2. După decizia CCR pe L1, PSD n-a mai așteptat motivarea și a început să pună presiune. L-a scos din joben pe Adrian Dohotaru, deputat de stânga, ales pe listele USR în 2016, între timp ajuns independent. Dohotaru a depus un proiect de lege (L2) care fixează alegerile parlamentare în 14 martie, exact cum plănuia  PSD. Ce supriză, PSD a anunțat imediat (prin Vasile Dâncu) că va susține proiectul de lege, ba chiar în procedură de urgență. În mod normal, PSD ar trebuie să aștepte intrarea în vigoare a L1, astfel încât Parlamentul să aibă oficial dreptul să stabilească data alegerilor. Practic, L1 e fundamentul pe care ar trebuie așezată L2. Dar să presupunem că PSD, în criză de timp, forțează lucurile și Parlamentul adoptă L2 săptămâna viitoare. Degeaba. Va începe un  ping-pong între instituții. Legea ajunge la Iohannis, care are 20 de zile timp de gândire. Apoi o trimite la CCR, deci ajungem la finalul lunii octombrie. Cel puțin două săptămâni până la o decizie, plus zilele pentru motivare, ajungem în mijlocul campaniei electorale deja începute. Apoi 10 zile în care Iohannis analizează cu atenție și îngrijoare, trimite legea la reexaminare în Parlament și când proiectul ajunge din nou la promulgare va fi prea târziu pentru PSD: România va avea o nouă majoritate parlamentară rezultată prin votul din 6 decembrie.

3. CCR oferă Parlamentului puterea de a stabili data alegerilor, dar asta nu înseamnă că scrutinul poate fi amânat la infinit. Constituția spune că mandatul poate fi prelungit cu maximum trei luni, plus stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. Ca alegerile să fie amânate pentru martie, Iohannis ar trebui să decreteze din nou stare de urgență, foarte puțin probabil, pentru că interesul lui Iohannis e să aibă cât mai repede o majoritate parlamentară. Sau PSD să vină cu o lege până pe 6 Decembrie, lucru imposibil.

4. Marcel Ciolacu știe foarte bine că nu poate amâna alegerile parlamentare, dar strategia PSD pentru campanie e să arate că Guvernul PNL-Iohannis pune puterea politică mai presus de sănătatea oamenilor. Iar PNL va răspunde că PSD nu renunță la salarii, șoferi și amante. Și tot așa.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *