Varză a la Cluj! Consiliul Județean îi face cetățean de onoare pe Dan Petrescu. Fanii Universității Cluj ce părere au?

Moda „ungerii” drept cetățeni de onoare a diferitor personalități (care au sau nu au legătură cu orașul sau județul) se transmite ca un virus de la „premarul” Emil Boc la „finul” Alin Tișe. De altfel, în momentul în care Simona Halep a fost făcută cetățean de onoare al Clujului în urmă cu câteva luni, a fost deschisă cutia Pandorei.

Nu degeaba ne întrebam, retorici, de ce nu ar fi făcut după acest raționament cetățean de onoare și Lionel Messi?

CITEȘTE ȘI:  Mutare genială! Peter Dinklage (Tyrion din Game of Thrones) și Leo Messi, cetățeni de onoare al Clujului?
 

Fără a avea nimic cu Simona Halep, din contră, ce a făcut Simona Halep pentru Cluj-Napoca? Când și-a respectat ea „îndatorirea” stipulat în articolul 15 al regulamentului, aceea de a promova orașul? Evident, întrebări retorice, pentru un demers pur populist și de PR al primarului Emil Boc.

Regulamentul. Ce spune regulamentul?

Conform regulamentului „pentru acordarea titlului de cetățean de onoare”, regulament la care se raportează Primăria Cluj-Napoca, articolul 1 prevede următoarele: „Titlul se acordă, dupa caz, din inițiativa: primarului, consilierilor locali, persoanelor juridice care desfasoara activitate in domeniul/domeniile in care s-a afirmat cel propus; unui numar de cel putin 5% din populatia cu drept de vot a municipiului Cluj Napoca, pe baza unui tabel semnat de catre acestia, care va sta la baza unui proiect de hotarare promovat de un consilier, sau un grup de consilieri locali”.

Conform articolului 2: „Acordarea titlului nu este conditionata de: cetatenie; nationalitate; varsta; domiciliu; sex; religie; apartenenta politica”. Așadar, oricine poate lua acest titlu. De fapt, nu chiar oricine, dacă ne uităm peste articolul 5: 

Sunt indreptatite sa fie propuse pentru acordarea titlului, categoriile de personalitati care se gasesc in una din situatiile urmatoare:

personalitati cu recunoastere nationala sau universala care si-au adus contributii la dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca si a imaginii acestuia; personalitati care, prin realizarile lor deosebite, au facut cunoscut numele municipiului Cluj-Napoca in tara si strainatate;
persoane care, prin actiunile lor, au preintampinat producerea de evenimente deosebit de grave, sau prin sacrificiul suprem au salvat vietile concetatenilor lor, in municipiul Cluj-Napoca; persoane care, prin actiunile lor dezinteresate (donatii, actiuni umanitare etc.), au produs o imbunatatire simtitoare a conditiilor de viata a locuitorilor municipiului Cluj-Napoca ; unor fosti detinuti politici, sau veterani de razboi care prin activitatea lor ulterioara au contribuit la imaginea pozitiva a municipiului Cluj- Napoca in lume;
unor sportivi clujeni, care au obtinut rezultate deosebite in competitii sportive internationale”.
 

Dacă v-ați întrebat deodată ce beneficii vin împreună cu „titlul”, aflați că: „Detinatorii titlului dobandesc urmatoarele drepturi specifice: dreptul de a lua cuvantul la sedintele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, la dezbaterea materialelor care privesc intreaga comunitate; dreptul de a participa la toate manifestarile desfasurate sub patronajul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, sau in care acesta este co-organizator; dreptul de a participa gratuit la toate manifestarile cultural-sportive organizate de institutiile aflate in subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca”.

Ajungem la capitolul VII, articolul 15, unde lucrurile devin extrem de interesante, pentru că aflăm că „cetatenii de onoare au datoria de a promova imaginea municipiului Cluj-Napoca”. Cu o mare putere vine şi o mare responsabilitate, vorba Omului Păiangăn.

Varză a la Consiliul Județean Cluj

Regulamentul se aplică și la Consiliul Județean, la fel cum se aplica și tactica lui Emil Boc, preluată de Alin Tișe. Pe lângă faptul că urcă pe piedestal sportivi, oameni de cultură și salvamontiști, aruncând întreg demersul în derizoriu (de parcă acest titlu de cetățean de onoare e un pachețel de la Moș Crăciun împărțit copilașilor la serbare), oferirea acestui titlu lui Dan Petrescu e cel puțin discutabilă. În mintea lui Tișe, Dan Petrescu e un luceafăr al sportului clujean, uitând probabil zecile de articole în care lumea condamna comportamentul grobian al lui Petrescu (de la antrenamente sau din timpul partidelor). Mai mult, numirea lui Petrescu drept cetățean de onoare va jigni cu siguranță comunitatea de fani ai Universității Cluj, însă Alin Tișe nu are timp de analize profunde în lupta sa pentru PR. 

CITEȘTE ȘI: Super Dan, super grobian! Arbitrii din România s-au unit împotriva lui Dan Petrescu „Ar trebui suspendat 10 meciuri!”

„Analizând astfel activitatea domnului Dan Petrescu, atât din perspectiva de jucător, cât și din cea de antrenor al unei echipe de fotbal reprezentative a județului Cluj, pe care a reușit să o transforme într-una extrem de competitivă, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care această personalitate a sportului românesc trebuie să se bucure din partea autorităților administrației județene şi a comunității întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare”. Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnului Dan Vasile Petrescu şi a însemnelor distinctive realizate în acest sens urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Judeţean Cluj”, și-a justificat Alin Tișe demersul. 

Șanse mari ca acest demers să se întoarcă ca un bumerang împotriva unui Alin Tișe care nu și-a făcut, evident, temele. Suntem curioși, Dan Petrescu va pleca în Rusia înainte, sau după ce primește diploma? 

PS: Big Ghiță merită cu prisosință acest titlu, în condițiile în care e singurul baschetbalist român care a jucat în NBA. La fel cum o merită și profesorul Zăpârțan, la fel cum o merită și salvatorii de vieți Gligor Bodea și Szalma Mihály-post mortem.

 

Adauga comentariu