Varză a la Cioloș: „strategul” Oana Bogdan, membru în Biroul National PLUS, visează desființarea proprietății private

Încet, încet, membrii partidului USR-PLUS încep să-și dea arama pe față. Mai exact, e vorba de liderii din prima linie a partidului PLUS. Rezultatul? Varză a la Cioloș. Iar aceasta întrucât, Oana Maria Bogdan, prezentată de Julien Cioloș drept „forța motrice” a echipei, a șocat opinia publică prin ideile anti-europene, care amintesc mai degrabă de Marx, Engels și Lenin, decât de valorile vechiului continent european. Oana Bogdan a propus, nici mai mult, nici mai puțin decât „desființarea proprietății”. Evident, într-o comunitate europeană bazată pe respectul individului și al proprietății, această maximă de factură cioloșist-plusistă îi face pe redutabilii adversari de la PSD, niște bieți liberali.

„Omenirea va reuși să conviețuiască în armonie abia atunci când acest lucru se va întâmpla” a notat Oana Bogdan, această „forță motrice” a partidului PLUS, într-un comentariu pe Facebook.

Altfel spus, atunci când, în sfârșit, societatea românească va arunca de pe grumaz conceptul de proprietate, cu tot ce implică acesta, iar granițele vor fi pulverizate efectiv, abia atunci România va respira ușurată. 

O idee cât se poate de „avangardistă”, cu adânci rădăcini în volumele politicianiste ale lui Marx, Engels și Lenin, unde conceptul de proprietate este desființat pe larg, pas cu pas, iar colectivitatea este ridicată la rang de simbol magic (un soi de mantră a socialismului real).

”Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele”, a comentat Oana Maria Bogdan.

sursa imagine: stevesantamaria/facebook

Neomarxismul de factură cioloșistă

”Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanță, omenie și justețe. E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă și ordonată pe care o cunosc.

În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuții despre modul în care patrimoniul material și cel imaterial pot oferi valoare societății și pot contribui la dezvoltare, pentru a înțelege că am de-a face cu o femeie nu doar foarte competentă, care vorbea din propria-i experiență (arhitect consacrat în Bruxelles, membru al Comisiei de experți UNESCO al orașului Bruges), dar și cu o vizionară și o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate”, nota recent Dacian Cioloș pe Facebook.

Altfel spus, electoratul cioloșist s-a trezit, vrând-nevrând, în fața unei aporii și a încăput într-o fundătură ideologică: fie direcția propusă de partidul PLUS nu este decât un soi de varză a la Cioloș, fie idelogia marxist-leninistă capătă straie noi, pe această linie a neomarxismului de factură cioloșistă.

Desființarea proprietății private și renunțarea la viața de cuplu în favoarea traiului în grup pot reprezenta idei inovatoare doar pentru cei cu memoria scurtă. Pentru restul însă, acest mod de a face politică, călcând pe urmele leninismului roșu, este cât se poate de periculos. 

Merită să vă mai spunem că acest strateg al partidului PLUS, Oana Bogdan, a fost aleasă membră în Biroul Național al PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș. Ea este aproape nelipsită din deplasările pe care Cioloș le face în țară.

Evident, după cum era de așteptat, derapajele ideologice ale Oanei Bogdan au stârnit reacții prompte din partea internauților.

Ulterior, după ce această varză a la Cioloș a șocat opinia publică, Oana Bogdan a revenit asupra aprecierii sale marxist-cioloșiste.

”Înainte de orice, aș vrea să fie clar că sunt imună la orice formă de bullying online, că nu mă impresionează atitudinile vădit exagerate. Se răstălmăcesc cuvinte și se interpretează cu rea credință. Nu mă sensibilizează deloc aceste practici. Eu cred în misiunea mea și a colegilor mei”, a scris Oana Bogdan pe Facebook.

Quod erat demonstrandum. Neomarxismul cioloșist este vădit în ”misiunea” (apoape mesianică) pe care și-a asumat-o stimabila doamnă Oana Bogdan. 

”Pe de altă parte, vedem astăzi extinzându-se în jurul nostru diferite forme de renunțare la proprietate și de împărtășire a bunurilor și serviciilor. Acum zece ani plăteam pentru a citi un articol, azi se promovează tot mai mult sursele libere, enciclopediile online, softurile cu acces liber. Airbnb și Uber sunt platforme prin care oamenii își transformă proprietățile în bunuri împărtășite și servicii comune – vorbim de „sharing economy”. Tot mai multe orașe adoptă ideea de transport în comun gratuit, pentru a diminua tocmai poluarea și aglomerația cauzate de circulația mașinilor private. Tot mai mulți oameni preferă să platească pentru servicii de mobilitate, nu pentru un autoturism, pentru lumină, nu pentru un bec, pentru dreptul la locuire, nu pentru o locuință – vorbim de economia circular.

Ceea ce putem constata cu toții în ultimii 30 de ani este un triumf haotic al individualismului și o teamă de a asuma responsabilități comune pentru lucruri comune. Românii se plâng, pe bună dreptate, că străinii le cumpără terenurile. Dar nu ar fi oare mai bine să gândim împreună modalități de a pune în valoare aceste terenuri în sânul comunităților locale? Păstrând proprietatea privată, desigur, dar dezvoltând responsabilitatea comunitară pe care am pierdut-o și de care avem atâta nevoie”, a mai scris Bogdan.

Oameni noi, cum altfel?!

 

featured image: oanamariabogdan/facebook

Adauga comentariu