Analiza

Vara anului 2020 ar putea aduce chirii mai scumpe la Cluj

În contextul majorării prețurilor apartamentelor la Cluj-Napoca, în ultimele trei luni ale anului 2019, cu 4,4% (până la o medie de 1690 euro/mp), și chiriile s-au menținut la valori ridicate, păstrându-se media din lunile de vară, de 420 de euro pentru un apartament cu 2 camere, în intervalul octombrie-decembrie, în care, datorită scăderii cererii, de obicei scădeau și prețurile.

Piața chiriilor este, la Cluj, influențată de doi factori majori: de cererea sezonieră, cu fluctuații foarte mari, și de prețurile apartamentelor. Este firesc ca investitorii să ceară prețuri mai mari pentru închirierea apartamentelor cumpărate mai scump. Prețurile chiriilor cresc direct proporțional cu prețurile proprietăților. Majorarea de 4,4% din ultimele 3 luni ale anului 2019 s-a reflectat în piața chiriilor sub forma stagnării la valorile ridicate din vară. „Creșterea”, în acest caz, a fost prin lipsa scăderii. Dacă acest trend se va păstra, în vara anului 2020 vom avea, cu siguranță, chirii mai mari decât anul trecut.

Cererea la Cluj-Napoca este marcată de 2-3 luni de foc (iulie, august, septembrie), urmate de o perioadă de acalmie, în care proprietarii care nu reușesc să închirieze în plin sezon rămân de obicei cu apartamentele neînchiriate. În fața unor potențiali chiriași, îngrijorați că stau cu apartamentele goale, proprietarii sunt dispuși să negocieze mai mult în perioadele cu cerere redusă, iar astfel prețurile scad, pentru a urca din nou la finalul verii, când cererea e maximă și pentru un apartament se bat și câte 5-6 clienți.

Menținerea prețului ridicat din vară în octombrie-decembrie 2019 înseamnă o creștere a pieței chiriilor, cererea scăzută din această perioadă nereușind să reducă valoarea chiriilor din cauza majorării prețurilor apartamentelor. Când proprietarii simt că piața e pe val, sunt mai puțin dispuși la negocieri.

„În ultimul pătrar din 2019, piața închirierilor de apartamente a fost una destul de dinamică pentru final de an: prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat variații în mai multe centre regionale, ca și în alte reședințe de județ. În București, spre exemplu, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 420 de euro pe lună, în creștere de la 410 euro pe lună în al treilea trimestru al anului. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe lună, la fel ca în cele trei luni anterioare.

Comparativ cu perioada similară a anului 2015, interesul pentru închirieri a fost, trimestrul trecut, cu 54% mai ridicat în marile centre regionale analizate, o tendință ascendentă putând fi observată în fiecare dintre aceste cazuri. Cea mai semnificativă creștere, de peste 170%, a avut loc în Iași, capitala Moldovei fiind urmată de Cluj-Napoca, cu un avans de 145% în ultimii cinci ani. Pe următoarele locuri se situează Constanța, unde numărul căutărilor pe acest segment de piață s-a majorat cu 83%, apoi Brașov (+71%), Timișoara (+45%) și, în cele din urmă, București (+38%)”, precizează specialiștii Analize Imobiliare, în raportul de piață realizat pentru intervalul octombrie-decembrie 2019.

Dacă tendințele înregistrate în ultima jumătate a anului trecut se vor păstra și în primele șase luni ale anului 2020, vom asista la scumpiri cu câteva zeci de euro ale chiriilor din Cluj-Napoca la finalul verii, când proprietarii vor profita de multitudinea clienților și de valoarea de piață crescută a apartamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *