Vandalizarea statuii lui Baba Novac, ignorata de oficialitati de mai bine de un an

Un senior al cetatii, iubitor de istorie si cultura, a facut numeroase sesizari la Primaria Cluj-Napoca cu privire la vandalizarea unor ansambluri statuare din oras. Pompiliu Manea reclama faptul ca, desi a anuntat reprezentantii  municipalitatii, acestia il ignora in mod repetat redirectionandu-l de la un departament la altul.

Statuia lui Baba Novac, aflata in fata Bastionului Coritorilor, a fost recent “molestata, agresata si vandalizata” asa cum se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa catre Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor si Internelor, Emil Boc primarul municipiului Cluj-Napoca si comandantul Politiei Municipiului Cluj-Napoca, de catre Pompiliu Manea. Asa cum se vede in imaginile realizate de reclamant, au fost smulse de pe soclu literele din bronz care formau  cuvantul “unguri”.

Astfel, pe soclul statuii de pe starda Avram Iancu, expresiei <<Baba Novac, capitan a lui Mihai Viteazul ucis in chinuri groaznice de catre unguri in data de 5 februarie 1601>>  ii lipsesc literele “unguri” iar locul cuvantului a fost mazgalit de cei care au smuls de pe soclu cuvantul.

Modul in care sesizarea a fost purtata de la un departament la altul din primarie, a fost relatat de catre Pompiliu Manea in scrisoarea deschisa adresata oficialitatilor locale si nationale.

“ In ziua de 24 noiembrie 2014 de la orele 9:00, am inceput sa fac diligente incepand cu Primaria Municipiului Cluj, telefonul cetateanului, care mi-a spus ca nu ma poate pune in legatura cu responsabilii statuilor din acest oras de pe telefonul sau, decat numai prin centrala. Am sunat la centrala, care centrala mi-a dat un numar la Comitetul de Cultura. Comitetul de cultura mi-a spus ca nu ei se ocupa cu vandalizarea statuilor ci numai cu aprobarea ridicarii statuilor si m-a trimis la serviciul tehnic. Din nou la primarie am ajuns sa aflu ca se ocupa un domn Moldovan, dar care era in sedinta”, a declarat Pompiliu Manea

Dupa numeroase telefoane la Primaria Cluj-Napoca, Politia Muncipiului Cluj-Napoca si secretariatul Ministerului Afacerilor si Internelor reclamantul, in varsta de 80 de ani, membru academician in Stiinte medicale, a fost indrumat sa depuna o plangere penala la sediul IPJ Cluj pentru ca astfel sa se inceapa demersurile urmaririi penale si totodata sa astepte finalizarea anchetei pentru ca textul de pe socul statui sa poata fi refacut.

“Domnul Moldovan m-a sunat dupa sedintă si mi-a spus ca Politia Municipala n-a prins vandalii pentru ca n-a facut nimeni o plangere penala, din 2013 si pana astazi si ca ei nu pot repara statuia pana nu prind vandalii, dar mi-a mai povestit ca a incercat cu Comitetul de Cultura si Arta Cluj sa gaseasca un alt text sau o alta prezentare ca sa nu-i mai supere pe vandali si sa mai strice in continuare statuia”, a marturisit Pompiliu Manea

Contactati telefonic, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu au stiut raspunde la intrebarea de ce camerele de supraveghere  performante din zona nu au putut duce nici dupa un an la identificarea vandalilor.

Adauga comentariu