Editorial

VALURILE CARE POT DEVENI TSUNAMI. Recorduri ale numărului de infectări zilnice și ale ratei de pozitivare

29 septembrie 2020: 2.158 – maxim istoric al numărului de infectări zilnice

29 septembrie 2020: 8,289% – maxim istoric al ratei de infectare dintr-o zi din timpul săptămânii

27 septembrie 2020: 20,626% – maxim istoric al ratei de infectare într-o zi de weekend

21-27 septembrie 2020: 8,945% – maxim istoric al mediei ratei de infectare dintr-o săptămână

România a trecut spectaculos, en fanfare, peste pragul psihologic de 2.000 de infectări zilnice cu SARS-COV-2. Nu așa, tiptil, câte un pic, câte un pic, ci ca acceleratul prin gara dezafectată, cu o creștere de la o zi la alta cu 30 la sută. 700 de cazuri mai multe decât în urmă cu o zi. De la 1.470 de cazuri am sărit la 2.158. Numărul de teste prelucrate nu a fost cu mult mai mare. Și cu aproape 400 de cazuri mai mult decât în ziua de 23 septembrie, care era până azi regina încoronată cu coronavirus.

Este grav și este posibil să fie doar începutul. Și nu ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult că am trecut de 2.000 de infectări zilnice, nici că creșterea de la o zi la alta a fost de-a dreptul spectaculoasă, ci că rata de infectare este uriașă. De fapt, rata de infectare zilnică a fost cea mai mare de până acum. Cea mai mare, dacă luăm în calcul infectările din zilele din timpul săptămânii, nu și cele din weekend-uri, cand clinicile private nu testează. Rata de pozitivare a fost miercuri, raportată pentru ziua de marți, de 8,289%. Până azi, tot în 23 septembrie a fost și rata cea mai mare. 7,141%.

Rata de infectare record dintr-o zi a săptămânii a fost precedată, a fost anunțată de rata de duminică, din 27 septembrie. Atunci a urcat până la 20,626%. Rata de pozitivare în zilele de sâmbătă și duminică este mai mare decât în celelalte zile ale săptămânii pentru că nu se fac teste voluntare, la clinicile private acreditate, ci doar în spitale și doar persoanelor care ajung în spitale cu simptomuri evidente de infectare.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, spunea însă la un moment dat că adevărata rată de infectare se vede în zilele de duminică, atunci când nu se testează benevol persoane. ”Duminica avem o rată de infectare dublă, duminica este excepţia care confirmă regula, pentru că duminica nu se fac teste pentru persoane care pleacă în vacanţă. Duminica trecută am avut o rată aproape dublă. Rata din timpul săptămânii este dată de o situaţie când peste 40%-45% sunt persoane care se testează benevol. În rândul acestora avem sub 1 la 1.000 proporţia de infectaţi.”

Săptămâna trecută, între 21 și 27 septembrie, a fost prima săptămână, de la debutul pandemiei și până acum, când numărul de persoane depistate pozitiv a trecut de 10.000. Au fost, mai exact, 10.355 de români confirmați pozitiv. Și asta, în condițiile în care, numărul de teste prelucrate a fost mai mic decât în ultimele 4 săptămâni anterioare. S-au făcut 140.938 de teste. Cu o săptămână înainte au fost prelucrate 142.427 de teste iar cu două, 143.237 de teste. Ca și consecință, săptămâna 21-27 septembrie a fost săptămâna cu cea mai mare medie a ratei de pozitivare: 8,945%. O creștere uriașă, de aproape două procente, față de săptămâna anterioară, 14-20 septembrie, când media ratei de infectare a fost de 7,09%.

Închei tot cu o declarație de astăzi (miercuri) a lui Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România: „De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple dacă vom fi echilibrați și vom respecta măsurile de protecție sanitară.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *