Valeriu Gheorghiță: „Cluj-Napoca are o rată de vaccinare de peste 50%, cea mai mare la nivel național”. Emil Boc: „Cred că în scurt timp putem atinge acea rata de 70%”

Prezent la Cluj în acest final de săptămână, medicul colonel Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, împreună cu primarul Emil Boc, „generalul” PR-ului politic de succes din România, s-au întrecut în declarații optimiste privind rata de vaccinare din arealul laudativ în care ne aflăm, dar și în îndemnuri pro vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus că județul Cluj este unul  dintre județele cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală:

„Depășește rata de 60% imunitate de grup, prin vaccinare și cu cei care au trecut prin boală. Cluj-Napoca are o rată de vaccinare de peste 50%, cea mai mare la nivel național.

Am discutat cu oamenii, își doresc să se încheie această perioadă dificilă din viața noastră”, a precizat dr. Gheorghiță, citat de cluj24.ro.

La nivel național, a declarat medicul, ne apropiem de 5 milioane de persoane de vaccinate cu cel puțin o doză. 4,73 de milioane de persoane sunt vaccinate cu schema completă.

„Este un mare avantaj pentru că schema de vaccinare oferă beneficii maximale dacă vorbim de varianta Delta.

Faptul că România a decis respectarea intervalului de administrare între cele două doze a fost un lucru bun.

Pandemia, în primul rând, o ținem sub control prin vaccinare. Fac un apel către oamenii care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, oamenii vulnerabili să se vaccineze. Este momentul ca tinerii să sprijine populația vulnerabilă, să îi aducă la vaccinare, ca să îi protejăm”, a mai spus colonelul.

Numărul de cazuri crește și la noi în țară, spune dr. Gheorghiță, iar varianta Delta este mult mai contagioasă.

„Noi avem timp suficient să domolim creșterea numărului de cazuri, prin vaccinare. După perioada de concedii, când oamenii revin la locul de muncă și începe și scoala, ce este important este să nu avem cazuri grave și decese.

Ca medic nu înțeleg, când avem la îndemână un vaccin, de ce oamenii nu vor să se vaccineze. Sigur, sunt reacții adverse, dar sunt gestionabile”, a mai spus medicul.

Și primarul Clujului, Emil Boc i-a îndemnat pe clujeni să se vaccineze.

„Cred că în scurt timp putem atinge acea rata de 70% (imunitate de turmă, n. red.) care ne va aduce succesul. Dar clujenii nu trebuie să ia piciorul de pe accelerație.

Nu știu dacă este cea mai bună sintagmă, dar vaccinul este răul cel mai mic cu putință”, a declarat Emil Boc.

Edilul a amintit că el s-a vaccinat cu serul de la AstraZeneca și a avut o ușoară stare de febră și ușoare dureri, ca la vaccinurile din copilărie.

„Fiecare avem dreptul să alegem, dar trebuie să ajungem la capătul drumului”, a mai spus Boc.

Adauga comentariu