Vakar e noul presedinte CJ, Seplecan va fi urmatorul. "Viata, binele si dreptatea invinge intotdeauna"

Consilierii judeteni si-au ales astazi un nou sef. Asa cum s-a stabilit inca de saptamana trecuta, jocurile sunt facute ca Mihai Seplecan sa ajunga seful judetului in locul lui Horea Uioreanu, iar pentru asta PNL a dat palma cu PDL si UDMR. Insa consilierul judetean mai are de asteptat pana sa se instaureze in fotoliul de presedinte. Pana cel putin saptamana viitoare, Vakar Istvan a fost avansat in post si votat pentru cea mai inalta functie din Cluj.

La sedinta extraordinara de Consiliu Judetan au participat 33 din cei 35 de consilieri judeteni, chiar daca intalnirea a fost anuntata din scurt. A venit chiar si Ioan Petran, numele de care s-au legat in ultima saptamana mai multe titluri de ziare decat in toata cariera lui politica. Petran a dat mana cu toti barbatii din sala de consiliu si a sarutat toate mainile de femeie prezente intr-un tur ce a durat aproape 5 minute.

Dupa imnul national, minute in care cele doua tabere recent formate in forul judetean si-au aruncat priviri piezise, unele rautacioase, altele cu subinteles, vicepresedintele Vakar Istvan a luat cuvantul: “Incep sedinta, dar nu prezidez”.

Reprezentantii PNL propun ca Vakar sa conduca sedinta, cei din PSD il vor pe Ioan Oleleu, celalalt vicepresedinte. Dan Danut Canta (PSD) ia cuvantul si spune ca “noua pozitionare a PNL e impotriva votului dat de clujeni”. Spiritele se agita repede, iar Rares Rusu (PDL), de cealalta parte a mesei, il contrazice.

“Eu vorbesc acum, tinere”, se rasteste Canta, iar raspunsul lui Rusu vine prompt: “Ce vorbesti tu nu e stire, mos Canta!”.

Ioan Petran are, insa, alta nelamurire: votul e secret? Da. Din cei 33 de consilieri prezenti, 23 vor ca Vakar sa conduca sedinta, cinci se abtin si patru voteaza impotriva.

Rares Rusu vrea sa mai zica ceva, dar e calmat rapid de Mihai Seplecan, care urla peste masa: “Nu, nu, Rares! Nu!”. Unul dintre consilieri comenteaza ironic: “domnul presedinte si-a intrat deja in rol”.

La a doua tura de voturi, 8 voteaza pentru Oleleu, 6 se abtin, 18 voteaza impotriva si unul nu voteaza deloc.Majoritatea a ales – Vakar Istvan va conduce sedinta.

Dan Danut Canta se enerveaza iar: “inselarea electoratului este un act grav adus impotriva celor care au votat!” Apoi isi aprinde microfonul si sustine vehement:

“Cer public ca Horea Uioreanu sa-si dea demisia din functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Cer public ca Ioan Petran sa-si dea demisia din functia de consilier judetean. Nu mai putem sta la masa cu acest om, acuzat de acte foarte grave de coruptie”.

Fata lui Petran se inroseste brusc si ochii i se bolboaca: “Subsemnatul Ioan Petran nu este acuzat de nimic. Exista o banuiala rezonabila de a fi facut ceva. Cand o sa fiu acuzat, o sa-mi dau demisia”.

Mihai Seplecan il bate parinteste pe spate, dar Petran nu se calmeaza. Canta urla in continuare: “eu nu va mai consider colegul meu”, iar Petran ii raspunde: “asta e problema dumneavoastra”.

Ca sa calmeze spiritele, Vakar Istvan, intervine: “sa nu transformam sedinta intr-un balci”.

Urmeaza votul pentru numirea noului presedinte al CJ – din nou, aceeasi cearta. Reprezentantii PNL il propun pe Vakar, cei din PSD pe Oleleu. Castiga reprezentantul UDMR, Vakar Istvan, cu 23 de voturi pentru, 6 abtineri si 4 impotriva. Ioan Oleleu primeste  7 voturi pentru, 17 impotriva si 7 abtineri.

Vakar ocupa oficial scaunul de presedinte cu 25 de voturi pentru:

“Va multumesc pentru incredere. Sper ca vom putea sa lucram cat mai deschis si sa deblocam situatia actuala din CJ. De azi avem drept la semnatura, putem sa dam drumul la lucru”, spune proaspatul ales.

De astazi pana saptamana viitoare, cand, spune Mihai Seplecan, consilierii judeteni se vor intalni intr-o noua sedinta ordinara, unde alianta PNL-PDL-UDMR planuieste sa-l dea jos pe Ioan Oleleu din scaunul de vicepresedinte si sa-l urce pe Seplecan direct pe tronul de presedinte.

“Toate lucrurile de acum incolo vor fi facute corect, cinstit, statutar, pentru binele si interesul cetatenilor. Vom demara o sedinta ca toate lucrurile sa fie statutare, corecte, pe lege. Suntem convinsi ca dansii vor contesta, de aceea vrem sa facem lucrurile corecte si legale pentru ca aceasta schimbare, care va fi normal schimbandu-se majoritatea sa fie legala”, a declarat Seplecan.

Pe coridorul institutiei, Ioan Petran paseste grabit: “Eu stiu ce am facut exact si nu sunt vinovat cu absolut nimic. Chiar si uneori cand pari vinovat, poti sa fii nevinovat. Viata, viitorul si dreptatea invinge intotdeauna”.

Foto: Eugen Olariu

Adauga comentariu