Politica

Va candida independent Mihai Goțiu? Senatorul clujean: „Sunt deocamdată cel puțin trei sau patru opțiuni”

Alianța USR-PLUS Cluj și-a stabilit duminică, 11 octombrie, candidații la Senat și Camera Deputaților, iar actualii parlamentari USR, Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu, au fost învinși de către cei de la PLUS, care ocupă locurile eligibile. Senatorul Mihai Goțiu este pe locul doi pe liste, iar deputatul Emanuel Ungureanu pe locul 5.

Susținătorii din societatea civilă au inițiat o campanie pe declic.ro, prin care îi cer lui Mihai Goțiu să candideze ca independent. Campania „Îl vrem pe Mihai Goțiu în Parlament!” a strâns până în prezent peste 1300 de semnături.

Ziar de Cluj l-a contactat pe senatorul Mihai Goțiu, pentru a îl întreba dacă a luat o decizie privind propunerea primită de a candida independent. Goțiu încă analizează opțiunile sale, având de ales între a candida independent, a rămâne în USR sau a redeveni activist de mediu. În plus, actualul senator ar putea deveni și profesor de jurnalism la UBB:

„Încă nu am luat o decizie (dacă voi candida independent – n.r.). Analizez și asta, să văd care sunt termenele, câte semnături trebuie, o să discut și cu oamenii aceia.

Sunt mai multe variante și legat de continuarea în USR, în condițiile în care am garanții că problemele de mediu vor fi o prioritate și vor rămâne o prioritate, dar nu doar garanții declarative, ca până acum.

Sunt cu toate opțiunile pe masă pentru că pe mine ce mă interesează e să duc luptele acestea mai departe. Oamenii au încredere, problema cred că nu trebuie să o mai exemplific cât e de importantă și, în funcție de cât e de fezabil, o să văd care e cea mai bună opțiune pentru a putea duce lupta aceasta pentru cauzele de mediu mai departe.

(Campania „Îl vrem pe Mihai Goțiu în Parlament” – n.r.) E, într-o anumită măsură, surpriză, în sensul în care am venit și eu din societatea civilă și știu cât de greu oamenii din societatea civilă vor să fie asociați cu politicieni. Dacă au trecut peste inhibiția asta, e un semn că într-adevăr e nevoie de lupta aceasta și că sunt hotărâți să meargă mai departe. Deci, în sensul acesta în care nu doar că s-au limitat să îmi trimită mesaje de susținere, ci chiar vor să se implice, e o surpriză mai mult decât plăcută!

Nu știu (dacă voi mai avea pârghii, din interiorul USR – n.r.), asta depinde și de discuțiile pe bune și cu garanții concrete. Adică, în 2019, în februarie, a fost Comitetul Politic al USR de votare a alianței electorale la europarlamentare cu PLUS, Dacian Cioloș a venit și a răspuns la tot felul de întrebări. Cvasimajoritatea colegilor vorbeau despre cum ne împărțim pe liste, de ce e paritate ș.a.m.d. Eu l-am întrebat două lucruri: depunerea Dosarului «Roșia Montană» în Unesco, a zis că da, între timp am reușit să forțez asta și a fost depus, în urma includerii, la solicitarea mea, în programul de guvernare al PNL; și, doi, l-am întrebat care e poziția PLUS legată de Mediu și mi-a răspuns textual: «PLUS va avea un program de mediu într-atât de bun, încât o să vreau să mă înscriu în PLUS!»

La ora actuală însă mă uit la modul onest – am fost 3 parlamentari pe mediu: Allen Coliban, care e primar la Brașov, Cornel Zainea, care și-a dat demisia, și eu, care am fost blocat de PLUS, și de conducerea locală, și cu sprijinul Biroului Național al PLUS. Deci, în condițiile acestea, în care nu știu deocamdată (nu s-au finalizat listele în toate județele) cine ar putea să fie parlamentarii care să ducă munca și lupta asta mai departe în Parlament, adică au sau nu au capacitatea să facă asta, și dacă acum am avut trei, ar trebui să avem măcar 4-5 în comisiile de mediu, pentru că am avea mai mulți membri, sper, dacă se ajunge acolo, mai mulți parlamentari, să continuăm să avem președinția Comisiei de Mediu la Senat și să preluăm și președinția Comisiei de Mediu de la Camera Deputaților. Deocamdată avem un deficit de 100%. Nu avem niciunul sau deocamdată nu cunosc niciunul. Asta e o problemă. Și, mai departe, vreau să văd că există o susținere reală, că se discută exact cu măsurile pe masă, care vor fi implementate pe partea aceasta de mediu. Am lucrat și la programul de guvernare al USR PLUS pe mediu, pentru că sunt membru și în Comisia de Politici Publice comună USR și PLUS și în cadrul discuțiilor acestora am avut destulă opoziție și din partea unor colegi din USR, dar și din PLUS. Și, atunci, ok, continui în condițiile în care sunt oameni care într-adevăr pot să ducă luptele acestea mai departe, sunt niște măsuri, o foaie de parcurs clar asumată. În caz contrar, nu văd cum m-aș mai putea regăsi în partidul acesta, dacă nu își asumă o asemenea agendă printre priorități.

Sunt deocamdată cel puțin trei sau patru opțiuni. Fie partea aceasta de candidatură independentă și, indiferent de rezultat, construirea apoi a unei platforme de mediu. Fie mobilizarea aceasta civică, canalizată către o platformă de mediu civică suficient de puternică pentru a pune presiune pe orice partid. Fie continuarea în partid, în condițiile în care există mai mult decât niște vorbe, niște garanții reale că politicile de mediu vor fi și transpuse în realitate. Mai este opțiunea care merge oricum în paralel și nu le exclude pe celelalte, eu am început și doctorat de jurnalism și comunicare de mediu și inițierea unui curs de jurnalism de mediu la facultatea din Cluj, pentru că acesta este un alt lucru cu care pot să ajut cauza aceasta în timp”, a precizat Mihai Goțiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *