Sanatate

Urgente traumatice

Orice leziune suferita in urma unei forte exterioare sau  unei violente este un traumatism. Un os rupt, o lovitura la cap, si un dinte smuls sunt toate considerate traumatisme. Fracturile, entorsele grave, luxatiile si alte leziuni serioase la nivelul oaselor si articulatiilor sunt si ele urgente traumatice si, de obicei, necesita ingrijiri profesionale.

 

 

O luxatie este o leziune in care capetele oaselor unei articulatii sunt impinse din pozitia lor normala. In cele mai multe cazuri, o lovire, o lovitura, o cadere sau alte traumatisme pot fi la originea unei luxatii.

 

 

 

Semnele de recunoastere a unei luxatii includ urmatoarele: o articulatie lezata care este vizibil intr-o pozitie anormala, deformata si greu de mobilizat; inflamatie si durere intensa la nivelul articulatiei.

 

 

Luxatia trebuie tratata cat de repede posibil, dar nu incepeti dvs. sa repozitionati oasele in articulatie. Imobilizati articulatia in atele, chiar in pozitia in care este. Tratati-o cum ati trata o fractura. Solicitati imediat ingrijiri medicale.

 

 

Fractura este propriu-zis un os rupt si necesita imediat ingrijiri medicale. Daca banuiti ca este vorba de o fractura, cel mai corect mod de abordare este sa protejati zona afectata limitand agravarile. Nu incercati sa repozitionati capetele fracturii. Mai curand imobilizati zona cu ajutorul unei atele. De asemenea, mentineti imobilizate articulatiile de deasupra si de sub nivelul fracturii.

 

 

Daca pe langa fractura apare si sangerare, aplicati presiune locala pentru a o opri. Daca este posibil, ridicati usor locul ce sangereaza pentru a scadea fluxul sangvin. Mentineti presiunea pana se opreste sangerarea. Daca persoana este confuza, palida sau respira evident superficial si rapid, folositi regulile de tratament ale soculuiI intindeti persoana pe spate, ridicati-i picioarele si acoperiti-o cu o patura sau tineti-o la caldura.

 

 

Semnele de fractura sunt urmatoarele:

 

 

–    inflamatie sau hematom (vanataie) la nivelul osului;
–    deformarea reliefului normal al membrului afectat;
–    durere localizata care se intensifica cand regiunea afectata este mobilizata sau se aplica presiune asupra ei;
–    pierderea functiei de miscare la nivelul zonei respective;
–    un os rupt care a strapuns tesuturile moi adiacente si iese prin piele.

 

 

O entorsa apare atunci cand o rasucire violenta sau o intindere determina articulatia sa-si paraseasca propriul spatiu. Entorsa este rezultatul intinderii fortate ligamentare. Poate aparea si ruperea ligamentelor.

 

 

Semnele cele mai frecvente sunt urmatoarele:

 

 

–    durere si sensibilitate la nivelul ariei lezate;
–    inflamare rapida si, posibil, colorare anormala a pielii;
–    disfunctie articulara.

 

 

Cele mai usoare entorse pot fi tratate la domiciliu. Totusi, daca apare un zgomot ca de pocnitura si apoi imediat dificultate la mers la nivelul articulatiei, solicitati ingrijiri medicale de urgenta.

 

 

Traumatisme in regiunea capului. In toate cazurile de leziuni in aceasta zona, care au un aspect mai ingrijorator, nu miscati gatul pentru ca s-ar putea sa fi fost si el lezat. Categoriile de leziuni mai grave din zona capului sunt:

 

 

–    Comotia. Cand capul primeste o lovitura puternica in urma unei agresiuni sau a unei caderi, poate rezulta o comotie. Impactul creeaza o miscare brusca a creierului in interiorul craniului. O comotie implica o pierdere de constienta. Victimele sunt frecvent descrise ca fiind siderate. Pot aparea pierderi de memorie, ameteala si varsaturi, paralizii partiale si socul.
–    Cheagul de sange la nivelul creierului apare cand se rupe un vas de sange intre craniu si creier. Atunci sangele se infiltreaza intre creier si craniu si formeaza un cheag de sange (hematom), care preseaza pe tesutul cerebral. Simptomele apar in intervalul de cateva ore, mergand pana la cateva saptamani de la lovitura din zona capului. Simptomele sunt reprezentate de: dureri de cap, greturi, varsaturi, alterarea constientei si pupile de marimi inegale. In absenta tratamentului , evolutia este catre letargie progresiva, pierderea constientei si moarte.
–    Fracturi de craniu. Acest tip de leziune nu este totdeauna evident. Cautati urmatoarele semne: vanatai sau modificari de culoare in spatele urechii sau in jurul ochilor; sange sau lichid limpede care curge din urechi sau nas; pupile de marimi inegale; deformari ale craniului, respectiv proeminente sau umflaturi in relieful lui normal.

 

 

Tratament de urgenta. Daca observati oricare dintre urmatoarele simptome, solicitati asistenta de urgenta: sangerare grava la nivelul capului sau fetei; modificari ale starii de constienta; respiratie neregulata si laborioasa; varsaturi.

 

 

Pana la sosirea ajutorului medical, mentineti persoana in pozitia intinsa pe spate si linistita intr-o camera in semiintuneric. Tineti-i sub observatie semnele vitale, respiratia, ritmul cardiac si vigilitatea. Opriti orice sangerare prin aplicarea unei presiuni ferme locale.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *