Sanatate

Urgente toxice

O intoxicatie poate sau nu sa fie evidenta. Cateodata, sursa de otravire poate fi usor identificata – un flacon deschis de medicamente sau o sticla de curatator domestic varsata.

 

Simptome. Cautati aceste indicii daca suspectati o urgenta toxica:
– Arsuri sau roseata in jurul gurii si a buzelor. Pot fi datorate inghitirii anumitor substante toxice.
– Respiratie cu miros de chimicale (benzina sau dizolvant de vopsea).
– Arsuri, pete sau mirosuri pe tegumente, imbracaminte sau mobile, podea, covoare sau pe alte obiecte din spatial inconjurator.
– Voma, tulburari de respiratie, somnolenta, confuzie sau alte simptome neasteptate.

 

Multe afectiuni mimeaza simptomele intoxicatiei, acestea incluzand crizele convulsive, intoxicatie etilica, accident vascular cerebral si reactia la insulina. Daca nu puteti gasi nici un indiciu de intoxicatie, nu faceti tratamentul intoxicatiei, ci solicitati asistenta de urgenta. Intre timp, incercati sa ingrijiti persoana pe cat posibil de bine.

 

Tratamentul de urgenta. Daca sunteti convins ca cineva a fost intoxicat, reactionati conform etapelor de mai jos:
1.Folositi instructiunile. Unele produse au pe eticheta instructiuni specificand ce este de facut in cazul aparitiei intoxicatiei.
2.Daca persoana este constienta, dati-i sa bea un pahar cu apa sau lapte. Lichidul va scadea ritmul de absorbtie a toxicului de catre organism. Da daca persoana este slabita, letargica, in stare de inconstienta sau are crize convulsive, nu-i dati nimic din ceea ce ar necesita ingerare.
3.Daca nu puteti identifica toxicul sau daca nu exista instructiuni pe eticheta produsului, apelati la centrul de urgenta a unei unitati medicale pentru instructiuni si sau asteptati venirea unei ambulante.
4.Anumite substante toxice ar trebui vomitate; altele – nu. Daca nu cunoasteti substanta ingerata, nu induceti voma.
5.Daca vi se spune de la spital sa induceti voma victimei, folositi sirop de ipeca, 30 ml, daca pacientul este constient si nu au trecut 6 h de la intoxicare. Sau un pahar de apa calda continand o lingurita de mustar uscat sau 3 lingurite de sare. O metoda alternativa este atingerea faringelui pentru a provoca senzatia de greata.
6.Dupa varsaturi, dati-i un pahar cu apa sau lapte.
7.Daca toxicul s-a imprastiat pe imbracamintea persoanei, pe tegumente sau ochi, indepartati-i hainele si clatiti-i pielea sau ochii cu apa rece sau calduta, timp de 20 de minute, in timp ce cautati ajutor medical.
8.Solicitati asistenta medicala de urgenta imediat. Daca ati identificat substanta toxica luati ambalajul cu dvs.; daca toxicul nu a fost identificat, dar persoana a vomitat, luati o proba din lichidul de voma, pentru analizele de laborator.

 

Medicamente toxice. Medicamentele salvatoare de viata pot fi totodata si ucigase. Supradoze de medicamente aparent inofensive, precum obisnuitele analgezice, aspirina si acetaminofenul, iau anual viata multora. Numeroase medicamente fara prescriptie medicala sunt periculoase daca sunt administrate in doze mari, in special copiilor si persoanelor varstnice. Primele locuri pe lista sunt ocupate de somnifere, antihistaminice si suplimente vitaminice. Preventiv, pentru administrarea corecta a unei medicatii, cititi instructiunile care o insotesc si respectati intocmai recomandarile medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *