UPDATE: Posterul "falsificator de istorie", de pe care au fost înlăturate inscripțiile în limba maghiară, a fost îndepărtat. Altele au rămas VIDEO

În urma protestului Grupului de Inițiativă Musai-Muszáj, precum și a solicitării privind demontarea posterului din Piața Unirii, care înfățișa o fotografie din secolul XX cu Palatele Status, de pe care au fost înlăturate inscripțiile în limba maghiară, posterul a fost îndepărtat. Primăria a fost somată astfel, să renunțe la această imagine, din motive de ”falsificare a istoriei”, deoarece imaginea nu putea fi o reprezentare a unui oraș cu pretenții ”multiculturale”. În caz contrar, Asociația Musai-Muszáj înștiința municipalitatea despre faptul că va fi reclamată la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării.

Redăm mai jos și comunicatul Grupului de Inițiativă Musai-Muszáj, conform căruia, alte asemenea postere, de pe care au fost înlăturate inscripțiile originale în limba maghiară, tronează încă în centrul Clujului.

”În urma solicitării Musai-Muszáj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a îndepărtat posterul discriminator și falsificator de istorie, pe care l-a afișat cu ocazia Zilelor Clujului, pe latura vestică a Pieței Unirii din Cluj-Napoca. Salutăm decizia instituției, dar subliniem că acest caz nu este nici singular, nici accidental. În fapt, îndepărtarea inscripțiilor în limba maghiară are o tradiție la Cluj-Napoca. Si în acest caz conținutul posterului în cauză a fost aprobat de Primăria Cluj-Napoca. Semnalăm faptul că în acest moment există și alte postere similare expuse în spațiul public - fotografii istorice ale Clujului, de pe care inscripțiile maghiare au fost îndepărtate. Solicităm și înlăturarea acestor postere, având în vedere că și acestea, in egală măsură, sunt discriminatorii și falsifică istoria. Totodată, considerăm justă cerința ca materialele de comunicare ale Zilelor Clujului (afișe, caiete de program, etc.) să fie multilingve”, notează aceștia.

click foto pentru imagine completă

 

 

Adauga comentariu