Untul si margarina

Grasimile nu sunt chiar atat de rele precum zic unii. De fapt, ele constituie o substanta hranitoare esentiala, numai ca sortarea garsimilor benefice de cele daunatoare este o sarcina dificila. Daca vrei sa slabesti, consumul lor trebuie sa fie moderat, mic si chiar eliminat. Grasimile sunt mult mai satioase decat carbohidratii, asadar te fac sa te simti satul mai mult timp, putandu-te ajuta sa mananici mai putin.

 

UNTUL este bogat in colesterol si acizi grasi saturati si este o buna sursa de vitamina A. El a fost ostracizat de nutritionisti din cauza colesterolului sau ridicat si a continutului bogat in acizii grasi saturati, dar aroma sa este unica si nu se poate compara cu cea a margarinei si a altor surogate.

 

Ce contine? De regula, untul contine 80-82 % grasimi si 18-20 % lapte solidificat. Desi avem impresia ca untul este constituit din grasimi saturate, numai aprox. 66 % din continutul lui sunt acizi grasi saturati. In rest, 30 % sunt acizi grasi mononesaturati si 4 % polinesaturati.

 

Recomandare. Laptele solidificat din unt se aprinde foarte usor, de aceea se spune ca untul are un punct de fumegare foarte scazut. Daca reteta cere ca alimentele sa fie calite in unt, foloseste un amestec de unt cu ulei vegetal pentru a mai intarzia fumegarea si a reduce posibilitatea de a se aprinde. Sparanghelul stropit cu unt topit este delicious, dar bogat in grasimi – fii foarte atent la toate sosurile pe baza de unt.

 

Ce este indicat? Untul nesarat poate fi uneori mai proaspat decat cel sarat. Sarea actioneaza ca un conservant, asadar este posibil ca untul sarat sa se afle de mai multa vreme pe rafturile supermarketurilor. Untul batut este aerat, fiind mai sarac in calorii si in alte substante hranitoare decat cel solid. Totusi, nu trebuie folosit la gatit, decat daca reteta o cere in mod special.

 

Ce nu este indicat? Cantitatile mari. Daca mananci la micul dejun paine prajita cu unt, la pranz, legume prajite in unt si la cina, cartofi copti in unt, cu siguranta exagerezi. Sosurile cu unt. Pastreaza-le pentru ocazii deosebite. Foloseste sosurile preparate cu ulei vegeta sau cu bulion.

 

MARGARINA este constituita din uleiuri vegetale, iar colesterolul se gaseste numai in produsele de origine animala, asa ca nu te lasa impresionat de pachetele pe care scrie “Fara colesterol”. Cauta in schimb pachetele de margarina pe care este scris “fara acizi grasi trans” (ridica nivelul colesterolului de tip LDL si scad nivelul celui de tip HDL).
Ce contine? Diversele tipuri de margarina se pot clasifica pe categorii, de la cele fara grasimi la cele cu 80 % calorii. Margarina este saraca in acizi grasi saturati. La fel ca in cazul altor grasimi, margarina contine un amestec de acizi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Unele tipuri de margarina au un nivel ridicat de acizi grasi “trans”.
Recomandare. Grasimile pentru fragezirea aluatului nu sunt altceva decat ulei vegetal pur, hidrogenat – pe scurt, contin doar acizi grasi “trans”. Sunt utilizate in principal la coacere si prajeli. Foloseste-le cu moderatie sau incearca sa le eviti cu totul. Cauta margarina in amestec cu iaurt. Este sanatoasa pentru inima. Amestecurile de margarina si unt sunt obtinute din uleiuri hidrogenate si ar trebui evitate cat mai mult posibil.

 

Ce este indicat? Margarina fara acizi grasi “trans”. Citeste lista de ingrediente si evita orice tip de margarina care contine uleiuri “hidrogenate”. Margarinele care reduc nivelul de colesterol. Acestea sunt produse destul de scumpe care contin fitosterine, substante chimice din plante ce blocheaza absorbtia de colesterol din intestine. Foloseste-le pentru a inlocui alte grasimi din regimul tau alimentar si nu doar ca adaos la acestea.

 

Ce nu este indicat? Acizii grasi saturati. Margarina ar trebui sa contina cam de doua ori mai multi acizi grasi polinesaturati pentru a-i contracara pe cei saturati. Daca acizii grasi polinesaturati nu figureaza pe ambalaj, alege o alta marca. Grasimile pentru fragezirea aluatului. Aceasta grasime vegetala solida este bogata in acizi grasi “trans”. Foloseste mai bine ulei de rapita la prajeli si unt sau ulei cu aroma neutra pentru preparatele la cuptor.

Adauga comentariu