In vizor

UNTOLD si Federatia SHARE au primit finantare ILEGALA de la Consiliul Judetean! Curtea de Conturi Cluj: "Este o paguba efectiva cauzata bugetului judetului"

Noroc ca exista Curtea de Conturi a Romaniei si Camera de Conturi Cluj, ca altfel noi, „prostimea”, nu am afla veci pururi ce giumbuslucuri ilegale fac functionarii de rang inalt ai Consiliului Judetean Cluj. Ei bine, de data asta e groasa, fratilor: raportul de audit din 30 mai 2016 cu nr. 1912/13033 ne arata clar ca bugetul CJ a fost prejudiciat cu o suma echivalenta cu 4 milioane de euro, pe mai multe capitole, bani foarte multi cheltuiti ilegal si care ar trebui sa poarte cu ei atat o raspundere penala, cat si una reparatorie, de recuperare a prejudiciului. Astazi, Ziar de Cluj se va ocupa de un subiect devenit „traditional” pentru publicatia noastra: finantarile ilegale date federatiei SHARE si festivalului UNTOLD.

Am fost primii care am scris elaborat despre subiect si singura publicatie care a desfacut TOT ghemul de interese pentru a descoperi firul rosu al afacerii SHARE/UNTOLD. Pune-te la curent cu detalii din ancheta jurnalistica „FIRUL ROSU al afacerii „SHARE” dand clici AICI.

Si iata ca dezvaluirile noastre din ultimele 18 luni se confirma: Camera de Conturi Cluj CONFIRMA ca finantarea data de Consiliul Judetean catre SHARE/UNTOLD este ILEGALA si ca a prejudiciat bugetul judetului. Argumentele auditorilor publici externi sunt foarte elaborate, constatarile lor sunt bazate pe rapoarte si analizele cifrelor prezentate chiar de federatia SHARE. Se pune asadar o intrebare: daca auditorii Camerei de Conturi Cluj constata si dovedesc ca finantarea CJ este ilegala, nu cumva putem pune aceleasi argumente si in cazul finantarii acordate de Consiliul Local si Primarie?

Sa urmarim impreuna ce se scrie in acest raport si sa ne facem propria opinie.

Judetul si bugetul sau au fost pagubite

 

Au fost acordate nelegal finantari nerambursabile unor asociatii si fundatii, in conditiile in care acestea au desfasurat si realizat activitati care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului public de 204.122 lei.

In anul 2015, au fost incheiate Contracte de finantare nerambursabila (Contracte de cofinantare) de la bugetul judetului, in baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general.

La articolul 3 alineatul 2 din lege se precizeaza faptul ca: „Prevederile prezentei legi se aplica pentru atribuirea oricarui contract de finantare nerambursabila din fondurile publice”.

Articolul 9 din aceeasi lege prevede la capitoul „Proceduri de atribuire a contractelor” ca are dreptul de a participa la aceste atribuiri de finantari nerambursabile „orice persoana fizica sau juridica fara scop patrimonial care desfasoara activitati non-profit menite sa sprijine realizarea unor obiective de interes public general, regional sau local„.

La controlul efectuat asupra actelor si documentelor nejustificative, s-a constatat ca in anul 2015 au fost acordate finantari nerambursabile unor asociatii si fundatii pentru activitati care au generat profit, fiind cauzata o paguba efectiva judetului in suma de 193 000 lei, la care au fost calculate dobanzi penalizatoare in suma de 11.122 lei, in total 204.122 lei.

Principala cauza care a determinat nerespectarea regimului finantarilor nerambursabile este lipsa unor proceduri clare, fara echivoc, din regulamentele interne de aplicare a Legii 350/2005. Datorita acestui fapt s-au finantat proiecte fara un buget de venituri si cheltuieli pe activitate, iar eliberararea ultimei transe de finantare s-a facut fara ca beneficiarii sa justifice, pe surse de finantare, realizarea bugetului financiar la nivelul intregului proiect„.

 

Nelegal, pe langa lege, ilegal… sau cum mai vreti sa spuneti

 

Camera de Conturi Cluj spune deschis si raspicat:

„Suma de 70 000 de lei data Federatiei SHARE pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca a fost acordata NELEGAL„, mai ales ca ponderea in Contractul de Cofinantare nr. 12454/25 iunie 2015, in vederea realizarii proiectului „Tineret@Cluj-Napoca 2015″ o reprezinta organizarea de festivaluri si concerte, precum activitati care au generat profit (incasari din bilete vandute, comert stradal la festivalul UNTOLD reprezentand 20% din incasarile tuturor comerciantilor, inclusiv TVA, activitati publicitare, asa cum reiese din anuntul public al proiectului”.

Pentru acelasi proiect, mai sus mentionat, Federatia SHARE a beneficiat de finantare nerambrusabila si de la Municipiul Cluj-Napoca in suma totala de 3.450.000 lei (contractele de finantare nr. 443167/424/2014 si nr. 107648/2015.

Camera de Conturi sustine ca bugetul Proiectului – asa cum reiese din cererea de finantare nr. 2984/10.02.2015) este nereal intrucat nu contine veniturile Proiectului in cauza din finantarile nerambursabile ale Municipiului Cluj-Napoca, precum si veniturile din vanzarea biletelor.

Si vine cu explicatii.

Raportul de activitate final nr. 19698/20.10.2015 al proiectului “Tineret@Cluj-Napoca 2015” cuprinde toate activitatile evenimentului Cluj-Napoca Capitala Europeana a Tineretului.

„Intrucat raportul de activitate nu cuprinde si Raportul Financiar, s-a analizat continutul Rapoartelor finale ale aceluiasi eveniment depuse la Primaria Municipiului Cluj-Napoca, constatandu-se urmatoarele aspecte”, care sunt o buna ocazie si pentru noi, astia de rangul doi numiti “cetateni” sa vedem ce a declarat Federatia Share in rapoartele finale:

 

Ei aveau profit, dar veneau la cersit finantari nerambursabile

 

“… se constata ca, din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, din finantarea nerambursabila acordata “in completarea veniturilor proprii si a celor primite sub forma de sponsorizari au fost acoperite cheltuielile Federatiei SHARE Cluj-Napoca (inclusiv festivalul UNTOLD) in procent de 87,33 %, respectiv 3.402.016 lei, iar contributia proprie a beneficiarului a fost de 493.209 lei, reprezentand 12,67 %, fiind omisa finantarea primita de la bugetul judetului Cluj, de 70.000 de lei, precum si veniturile realizate din vanzarea biletelor, in suma de 9.284.331 lei, veniturile din activitatile comerciale si publicitare, sponsorizarile si donatiile”.

Potrivit declaratiei depuse la UATM Cluj-Napoca (mai pe sleau la Primarie), privind impozitul pe spectacole, au fost realizate venituri din vanzarea de bilete in suma de 9.284.331 lei pentru care a fost declarat un impozit in suma de 427.079 lei. Astfel, doar din vanzari de bilete (conform declaratiei proprii) au fost realizate venituri declarate de organizatori in suma de 9.284.331 lei, de 2,38 ori mai mult decat valoarea declarata a proiectului, de 3.895.225 lei, reiesind doar de aici un profit generat de acest proiect in suma de 5.389.106 lei”.

 

O constatare interesanta a Camerei de Conturi. Au inselat organizatorii la impozitul pentru bilete?

 

Potrivit datelor din declaratia privind impozitul pe spectacole, pretul biletelor declarat pentru impozitare este mai mic decat cel inscris pe afise si in anunturile efectuate, astfel:

 

278 de bilete cu 27,52 lei

3727 de bilete cu 44,95 lei

121 bilete cu 45,87 lei

3348 bilete cu 91,74 lei

2948 bilete cu 118,35 lei

5317 bilete cu 137,61 lei.

Curtea de conturi Cluj spune pe fata ca “diferenta de pret este de cel putin 624.312 lei, la care revine un impozit pe spectacole de 31.215 lei (624.312 lei X 5%).

 

Sponsori grei, sumele de la ei au fost ascunse de Vlad Pop si Bogdan Buta

 

La toate sumele acestea se adauga sutele de mii de euro primite de Federatia Share/UNTOLD de la sponsori, pentru care au fost efectuate servicii de publicitate si care au sustinut festivalul prin sponsorizari sau donatii:

URSUS – Partener Principal, Banca Transilvania – Partener Oficial, votca Absolut, Coca Cola, Tiriac Auto, Durex, Nescafe, McDonald’s, Naturlich, KFC, Google, Digi Mobil, HTC, EuroGsm, CinemaCity, Iulius Mall, Fratelli, PMA Invest, Daisler Print House, Wens Travel, Mediatrust, de la care au fost incasate sume importante ce nu au fost evidentiate in bugetul si rapoartele intocmite.

Vizavi de toate aceste argumente, auditorii publici ai Camerei de Conturi sunt fermi:

„Avand in vedere ca finantarile nreambursabile acordate sunt in completarea veniturilor proprii si a celor primite sub forma de donatii si sponsorizari (nefiind legala acordarea de finantari pentru activitati generatoare de profit), finantarea nerambursabila nu se justifica.

 

Federatia SHARE avea o gramada de cash in conturi si o suma suspect de mare de numerar in casa. Desi avea datorii la tot cartieru’

 

Suntem in iulie 2016 si nici astazi nu am aflat de la primarul Emil Boc rezultatul auditului federatiei SHARE, unde primarul este copresedinte, si care a primit o tona de bani publici. Nu am aflat nici cat au incasat cei de la SHARE/UNTOLD si, mai important, nici ce au facut cu banii.

O raza de lumina in aceasta ceata vine de la auditul Camerei de Conturi Cluj care, analizand finantarea data de CJ pentru SHARE/UNTOLD, ne ofera „cu manta” detalii din balanta de verificare a federatiei. Din ea aflam lucruri uimitoare: federatia SHARE avea la finele lui decembrie in banci si in numerar peste un milion si jumatate de euro. Se pune asadar o intrebare legitima: unde sunt banii? Ce s-a facut cu ei?

 

Din balanta de verificare intocmita la data de 31.12.2015, anexata la raportul final depus la UATJ Cluj reiese ca la data acordarii finantarii nerambursabile, Federatia Share a avut un profit nerepartizat de 2.350.991 lei, iar la data de 31.12.2015 un profit de 873.370 lei, clienti neincasati in suma de 1.048.162 lei, disponibilitati in conturi la banci in suma de 3.816.542 lei si disponibilitati in casa in suma de 2.704.534 lei, fiind declarata platitoare de TVA, rezultand fara echivoc ca desfasoara activitati generatoare de profit.

Intrucat finantarile nerambursabile nu pot fi acordate si utilizate pentru activitati generatoare de profit, este nelegala finantarea acordata Federatiei SHARE pentru organizarea Festivalului UNTOLD si a altor activitati generatoare de profit.

Suma acordata Federatiei SHARE, de 70.000 de lei, este o paguba efectiva cauzata bugetului judetului, aferent careia au fost calculate dobanzi penalizatoare conform prevederilor legale (1% pe luna), in suma de 4022 lei (total 74.022 lei), pe perioada de la data acordarii si pana la data de 30.05.2016„.

 

Finantatorul, adica Consiliul judetean, adica alesii care au votat si functionarii care au facut plata, totalmente vinovati

 

Concluzia auditorilor publici este clara:

„Potrivit prevederilor legale, finantatorul are obligatia de a proceda la verificarea documentatiei depuse de beneficiar, de inscrierea in buget si in rapoartele intocmite a tuturor surselor de finantare, atat la momentul incheierii contractului, cat mai ales in perioada derularii acestuia, iar o abordare contrara lipseste de substanta criteriul imperativ prevazut de catre actul normativ.

In acest sens, s-a constatat ca finantatorul, adica Consiliul Judetean Cluj, nu a efectuat nicio verificare cu privire la evidentierea veniturilor, nici la momentul incheierii contractului si nici pe parcursul executarii acestuia”.

 

O noua serie de intrebari pentru domnul Alin Tise

 

Domnule presedinte, cine sunt functionarii vinovati pentru acest prejudiciu clar delimitat de auditorii Camerei de Conturi Cluj? Cand veti lua masurile legale de recuperare a prejudiciului?

O intrebare pentru DNA Cluj

 

Domnilor procurori, 

Un audit financiar al Camerei de Conturi constata ca finantarea data de Consiliul Judetean Cluj este ILEGALA. Constatarea se face cu argumente, cu explicatii, cu cifre. Argumentele Curtii de Conturi pot fi oricand puse in ACEEASI discutie si la Consiliul Local si Primaria Cluj-Napoca. 

Noi, niste ziaristi de rahat, am demonstrat ca niste baieti destepti si-au facut festivalul UNTOLD cu bani publici, au facut profituri de milioane de euro pe care i-au mazilit prin diverse canale, apoi au „privatizat” festivalul vanzandu-l unor terti. Tot ce am scris noi s-a adeverit.

Am vrut doar sa va spunem asta, sa ramana scris, nu vrem sa va deranjam din somnul asta minunat pe care il dormiti de peste un an si jumatate, mai ceva ca in povestile cu frumoase din paduri adormite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *