UNTOLD 2017, la final. Despre „haterii” de serviciu care latră de după gard, puncte tari, puncte slabe și posibile soluții

Și s-a mai dus o ediție UNTOLD. Anul acesta, parcă mai mult ca niciodată divergențele între “untoldiști” și “hateri” au fost mai evidente. Poate și rețelele de socializare au făcut să pară mai amplificat decât este în realitate acest război fără finalitate.

Înainte de a puncta, pe scurt, punctele tari și punctele slabe ale acestui festival, trebuie scoasă în evidență ura și înverșunarea celor care nu înțeleg și nici măcar nu se străduiesc să înțeleagă un eveniment de talia UNTOLD. Zecile de mii de oameni care au participat la festival au fost catalogați „proști”, „drogați”, „bețivi”, „depravați”, „inconștienți”, „inculți” pentru că se simt bine ascultând niște DJ care fac muzică cu stick-ul, părinți iresponsabili pentru că își duc copiii la concerte etc etc. De unde atâta ură și intoleranță? Pe ce bază se atribuie unor oameni pe care nu i-ai văzut în viața ta „complimente” precum cele enumerate anterior?

Ura față de cei care ascultă alt gen muzical a cam apus, oameni buni! Nu mai suntem în 1995 când rockerii îi băteau pe depech-ari și nici nu pui etichetă unui om după muzica pe care o ascultă. Suntem totuși în 2017, când accesul la informație ar trebui să ne facă mai toleranți și mai open minded.

Toți cei care sunt împotriva UNTOLD ar trebui să meargă o dată la evenimentul ăsta să vadă cum e într-adevăr și din interior, nu doar de după gard. Altfel nu fac decât să latre ca și cățeii fricoși de după gard. Consider că doar dacă vezi o problemă pe ambele fețe poți să îți dai cu părerea pe bune și să ai o opinie valoroasă și pertinentă. Altfel, nu pari decât un frustrat care nu mai încape de restul lumii.

DESPRE PETIȚIONARI

Cei care cu doar câteva zile înainte de începerea UNTOLD au făcut petiții pentru mutarea festivalului de ce nu au luat legătura cu organizatorii cu câteva luni înainte și să inițieze o discuție sau o dezbatere? Nu rezolvi o problemă dacă trântești o petiție online și postezi ca disperatul hater-eală pe toate rețelele de socializare. În mod sigur oamenii ăia care organizează UNTOLD sunt deschiși la discuții și la găsirea unor soluții. Nu trebuie mers la Boc ca să discuți despre festival, ci la organizatori pentru că de la ei pornește tot. Atâta timp cât lor le merge bine, au profit, lumea vine la eveniment și nimeni nu le bate obrazul că fac și greșeli cu organizarea, de ce și-ar bate capul cei de la UNTOLD cu problemele pe care le cauzează neparticipanților?

Ce vor face petiționarii acum că s-a terminat festivalul? Își văd de treaba lor și își mai aduc aminte că le este furat Parcul Central doar anul viitor, cu trei zile înainte de UNTOLD?

PUNCTE TARI UNTOLD

Am urmărit UNTOLD de la prima ediție. Este un eveniment unic pentru România, se poate compara cu evenimente de profil din străinătate. Nu degeaba vin să presteze cei mai tari DJ ai lumii și nu degeaba vin oameni din toate colțurile lumii. Cineva din Brazilia sau din Canada nu bate atâta drum ca să participe la un eveniment de doi bani. Asta ar trebui să ne facă totuși mândri că suntem în categoria țărilor cu festivaluri bune. Muzica EDM e un fenomen al societății actuale, fie că ne place sau nu.

Majoritatea oamenilor nu sunt nici drogați, nici proști, nici alcoolici, nici nu pică în șanțuri morți de beți și de drogați. UNTOLD e unul dintre cele mai cuminți evenimente la care am participat de-a lungul anilor. Majoritatea sunt tineri dornici să danseze, să se simtă bine și să se elibereze de stres. Sunt oameni veseli, optimiști, îmbrăcați colorat, zâmbesc, glumesc și se bucură de fiecare sound pe care îl aud la scene.
Sunt și festivalieri care „se sparg” la UNTOLD, dar prea puțini în comparație cu majoritatea. Trebuie să îi cauți bine ca să îi găsești. În urmă cu 15-20 de ani, la festivalurile rock (despre care cei mai mulți se fac că nici nu își mai aduc aminte) erau „tone” de oameni picați pe jos de la prea multă băutură. Foarte probabil ca moraliștii de azi care arată cu degetul spre „depravații” de la UNTOLD să fie printre cei care erau morți de beți în anii ‘90 – 2000 la festivaluri. Iar bunicii de azi mai țin minte ce dezmăț era la Woodstock unde festivalierii se drogau în masă, umblau goi pușcă și făceau sex în miezul zilei, fără nicio jenă?

Evenimentele și locurile de relaxare sunt multe și variate. Abia îți ajung patru zile să explorezi toată aria. Poți să îți faci fotografii, să te costumezi, să dansezi în tramvai, să te dai cu roata și în carusel, să stai pe perne, să participi la concursuri, să admiri elementele decorative din parc. E chiar magic.

PUNCTE SLABE

Unul din punctele slabe UNTOLD este locul mult prea mic pentru atât de mulți oameni câți adună festivalul în patru zile. Aglomerația este mult prea mare și poate ar trebui regândită locația festivalului. Unde? Doar în afara orașului, aspect care i-ar nemulțumi pe cei mulți cărora le convine fix nota urbană a festivalului. Toate marile festivaluri sunt în afara orașului, pe câmp deschis. Dacă s-ar muta UNTOLD ar pierde publicul care nu ar accepta să meargă la concert în afara orașului, dar poate ar câștiga genul de public pentru care nu contează locația.
Gălăgia/zgomotul este un aspect discutabil. Zgomotul nu este atât de mare cât îl fac să pară haterii. Oamenii cu care am discutat și care nu au fost la festival nu erau deranjați, spuneau că se putea dormi. Acum, depinde de gradul de sensibilitate auditivă și de gradul de ură și toleranță pe care îl are fiecare.


Că sunt minori la festival nu l-aș considera un punct slab. Părinții decid unde își duc copiii și cât de multe îi lasă să vadă. Consider că UNTOLD e mult mai soft decât site-urile porno la care copiii scapă când mama și tata nu sunt acasă. La festival au fost măcar cu părinții de mână.

Ca o concluzie, oamenii ar trebui să discute, să se facă dezbateri serioase pe tema UNTOLD și să se găsească cea mai potrivită soluție ca toată lumea să fie fericită.

UNTOLD 2017, O EDIȚIE REUȘITĂ

Dincolo de toate discuțiile din mediul online, UNTOLD 2017 a fost o ediție reușită. Per ansamblu, organizarea a fost bună, accesul a fost ușor, line-up-ul a fost foarte bun, chit că mare parte din artiști au concertat și la edițiile anterioare. Scena a fost mult mai interesantă decât la edițiile anterioare, publicul a fost plin de entuziasm și cu o energie inepuizabilă, atmosfera a fost incendiară și molipsitoare, prestația artiștilor a fost excelentă.

Ziua 4 l-a avut cap de afiș pe Martin Garrix, unul dintre cei mai tineri și bine cotați DJ din lume. A fost la Cluj pentru a doua oară. Cluj Arena a fost arhiplină cu mai bine de o oră înainte de ora programată pentru show-ul lui Martin Garrix. Foarte mulți fani au fost adolescenți și tineri până în 25 de ani. Multe fete cu fața colorată cu sclipici, flori în păr și bannere cu inimioare pentru Martin l-au așteptat pe DJ. Când a urcat pe scenă, lumea a explodat pur și simplu de bucurie și emoție. Oamenii au cântat și au dansat, au sărit și au strigat împreună cu Martin : “3,2,1 Go” sau „Jump, jump, jump”, „Put your hands up in the air”. Aproximativ două ore și jumătate la mixat Martin Garrix, timp în care a prins și o rafală puternică de ploaie.

Ziua 4 pe Cluj Arena s-a încheiat cu un foc de artificii și prestația lui Steve Aoki. Până anul viitor, liniște și pace! Pentru „untoldiști”, un singur mesaj: „Heeeeeee, oooooo”. Știu ei de ce.

Comentarii

Rezident

07.08.2017 16:00

1. Cu mutatul... problema nu e noua... s-a mai pus problema.2. Consumul de alcool si droguri.. lasa dumneata parintii si bunicii, ca aia nu erau minori, si Woodstock-ul nu era in oras. Plus ca erau americani, dar sa nu intram in geografie..3.  Respecta si D-ta dreptul la odihna al celorlalti (vezi ca scrie in cartea aia, Constitutie ii zice). 4. Se pare ca si D-ta ai masurat ca si Agentia de Mediu Cluj, pe intrebatelea, nu pe masuratelea. Ai ,masurat in Floresti, in Zorilor, in zona Garii, Cipariu chiar??5. Lumea a reactionat din cauza volumului exagerat de tare, in bataie de joc dat, tocmai ca sa isi bata joc de cei care au cerut in trecut sa il mai reduca. A mai reactionat la faptul ca institutiile functioneaza dupa modelul :ala mic e spanzurat, hotul mare premiat. 6. Si citeste legile acelea care s-au abrogat 4 zile si 4 nopti ca asa au vrut muschii primarului. Le citesti chiar in Ziar de Cluj, Legea 361 si 361. E hatereala sa invoci legea, sau sa o ignori?   

razvan

07.08.2017 16:01

 Nivelul de zgomot e subiectiv pentru fiecare, depinde cum stai si cum se progaga undele. Totusi se poate masura cantitativ si se compara cu normative apoi se vede daca se depaseste limita...Nu cred ca ar pierde mult din public, daca s-ar muta langa Cluj totusi aglomeratia e mare, n-ai ce zice. Dar la oameni le place inghesuit...Eeeee Woodstosck...un clasic in lumea revolutie sexuale incepute prin '60. Totusi nu a fost in mijlocul la New York. 

ciprian

07.08.2017 16:29

Autorizarea unei manifestări de genul ăsta lângă un spital de copii e un act criminal. Nu ai ce să cauți cu o mega-discotecă în care îți bubuie difuzoarele 4 nopți la rând lângă un spital de copii. Dacă un singur copil al oricăruia dintre participanții la festival ar fi fost în spitalul de pediatrie, eventual cu febră, n-am mai fi văzut pe wall-ul respectivului selfie-uri și mesaje de gen „cât îi de tare! suuupeeer!”, ci înjurături și hatereală... E normal. Aici nu merge chestia cu „dacă nu-ți convine, mută-te din oraș”sau „nu durează decât patru zile”. Nu stă nimeni cu copiii în spital de plăcere! Nu e vina organizatorilor, nici a participanților, ci a celor care au autorizat manifestarea. Ei sunt cei plătiți pentru a pune în balanță interesele tuturor (tineri, bătrâni, antreprenori, pensionari, copii sănătoși și copii bolnavi etc). În fine, câinii latră, ursul merge, iar la anul va fi tot așa. 

viorel

07.08.2017 16:37

Zgomotul a fost extrem de mare,nu il facem noi asa si nici nu santem extra sensibili,pe Dima de ex ii foarte mare,primaria a sponsorizat evenimentul cu niste bani( Multi ) cu care se puteau face alte lucruri mai necesare orasului,prea putini bani  se intorc pt ca firmele lui Buta sant toate pe pierdere (nu platesc mare lucru ),raman doar incasarile  care se fac pe mancare,bautura si cazare la negru.Cereti de la ANAF bilanturile (sau cum se numesc ). Curtea de Conturi a stabilit niste prejudicii importante si in 2015 si in 2016,ce se intampla cu aceste lucruri?La Boc  trebuie mers pt ca el a autorizat ,si orcum nu te baga nimeni in seama nici el nici organizatorii indiferent cate petitii faci,aceeasi situatie a fost si in anii trecuti si nu a luat nici o masura,ba mai mult a autorizat din nou, cu acelasi orar si in aceiasi locatie.de ce alte manifestari de gen pot avea un orar mai scurt (aprox ora 12).....de ce?. De ce si-ar bate capul cei de la Untold cu pb care le cauzeaza neparticipantilor?...pt ca in aceste 4 zile nu ne putem pur si simplu muta din oras , ceea ce fac ei deranjeaza foarte mult,au primit sesizari si in anii trecuti dar nu au facut nimic pt ca "au spate "De ce sant considerati hateri cei care vin cu dovezi ca acest festival se face cu incalcarea grava a mai multor legi si reguli de convietuire in societate? De ce aplicam politica pumnului in gura si cine nu ii cu noi ii adresam injurii si amenintari?NU AM NIMIC CU FESTIVALUL sau cu PARTICIPANTII (imi place si mie acesta muzica )dar nu poti sa ii terorizezi pe ceilalti in timp ce tu te distrezi ?...sper ca se va gasi o solutie mai buna pt ca in acest moment nu este ok ceea ce se intampla... multumesc

Dragoș

07.08.2017 16:58

Despre calificativele muzicii și a celor care participă la festival sunt de acord că e o tâmpenie. E o chestie de gust, nu are nici un sens să te legi de astea. Eventual spui mie nu îmi place, nu mă duc și asta este. La fel despre modul cum se îmbracă, cât de clasic sau extravagant. Aproape pe acolo e și faza cu comportamentul, cât timp ce fac e ceva legal (de ex se îmbată). Dacă se depășește limita (de ex consum de substanțe), nu mai e ok. Dar eu cred că nu se poate generaliza din cauza unor excepții/extreme.Acuma, problema mare unde doamna/domnișoara nu prea vine cu argumente, și ar trebui pe viitor să existe discuții:1. Petiția și reclamațiile. Da, nu se fac cu 3 zile înainte, dar haide să stea toată lumea la masă și să vedem punctul de vedere al fiecăruia, și ce putem face ca să se ajungă cât de cât la un compromis. și nu trebuie mers la organizatori, sunt curios și cum am putea să o facem. Primăria are datoria legală și morală, în calitate de cel care autorizează manifestația și pune la dispoziție spațiul public pt ea ca să joace rolul de mediator.2. Dacă despre calitatea muzicii zicem că e ceva subiectiv, asta cu percepția zgomotului nu prea mai e. De aia există niște norme. Și tocmai faptul că îi expediați pe cei deranjați de zgomot că "nu e chiar așa" e o atitudine de "hatereală" (apropos, în ce limbă e cuvântul ăsta), și de dispreț pentru ceilalți. Măcar fiți onești, și recunoașteți că e o problemă la care până acum cel puțin nu s-a găsit o soluție.3. "banii aduși în oraș". Asta e până una alta o vorbă goală, auzită și de la Boc. Eu vreau ca să se facă un audit clar, în care să vedem câti bani a încasat direct primăria, dar și câți bani a cheltuit apoi pe termen mediu pt remedierea efectului festivalului (de ex în combinație și cu seceta asta, gazonul din parc nu prea îl văd ușor regenerabil, o să fie cheltuieli serioase acolo). Apoi, deși organizarea e făcută de o firmă publică, cât timp are acces la spații publice pe niște bani de nimic (vezi tariful pt închirierea stadionului, care a costat pt o săptămână cam cât pentru 4 meciuri de-ale lui "U") sunt obligați moral ca să vină și ei cu un bilanț să vedem cât au cheltuit, ce profit au avut, și eventual ce proiecte sociale au făcut cu o parte din acel profit. Și nu în ultimul rând să vedem un studiu care să estimeze (pe baze contabile, nu pe povești) și cam câți bani au venit în Cluj pe servicii )cazare, taxi, mâncare)... și din ei, cam cât au revenit indirect în Cluj prin taxe. Atunci avem o bază reală de analiză, nu povești

hater

07.08.2017 18:15

Nu e vorba de a fi "open minded", ci de lege și de drepturile celor ce locuiesc in acest oraș in permanenta, nu 4 zile ca festivalierii. Nu e nimeni împotriva celor ce participa la festival, însă când ni se cere sa "ne căram din oraș 4 zile dacă nu ne convine" eu zic ca nu noi suntem cei ce dau dovada de lipsa de toleranta. Orice oraș respecta in primul și in primul rând drepturile (și părerea) celor ce locuiesc in el. Iar legea e lege pentru toți, nu doar pentru fraierii ce plătesc contribuții la bugetul acestui oraș. Totodata, se pune și problema legalității mobilizării unor resurse publice pentru un festival/business privat. Închei prin a pune întrebarea: dacă oamenii iubeau așa de mult muzica lui Armin van Buuren de exemplu, cum se face ca la ora 7 se cam golisera tribunele de "fani" (fapt ce a declanșat planul B, anume prezenta lui Boc și Tise in public)?

Vasile

07.08.2017 18:46

acest articol nu e corect, moral vorbind.

Cheptea Paul

07.08.2017 19:33

O invit pe autoarea articolului ( Gabriela Dragota) la mine acasa la editia viitoare. Locuiesc la 500 metri de celebra manifestare care ne-a- pus pe harta...( probabil ca pana acum Clujul era in Antarctica...noroc ca am fost lamuriti...) . Am sa o las sa locuiasca in apartamentul meu pe perioada festivalului, si apoi o invit sa scrie un articol cu acelasi subiect, pentru a vedea cum vede problema fiind in pielea unei amarate d e victime colaterale. Sunt dezamagit de modul cum este abordata problema  ..se pare ca a curs lapte si miere...iar autoarea face o apologie a fenomenului...nimic despre experienta  oamenilor care locuiesc in zona, si care au suferi de pe urma sutelor de mii de wati... Rusinos Gabriela Dragota ! Desigur ca toti cei care au suferit vor trebui sa se uneasca intr-o forma legala ( Asociatie etc) si sa inceapa din timp o lupta adevarata cu organizatorii si ( scuze  ca te contrazic Gabriela Dragota)  o lupta CU AUTORITATILE ! Incalcarea legii a fost facuta SI DE CATRE AUTORITATI !  Dar cea mai buna forma de aparare fiind atacul, trebuie atacat din timp ( lovituri preventive) pentru a descuraja repetarea acestui cosmar trait de cetatenii care locuiesc in imediata vecinatate. 

Rusca Dan

07.08.2017 23:26

CLUJUL ESTE CASA MEA! AM SUPORTAT DESTUL ACEST ACT ARTISTIC,,,,,LA ANUL SPER CA SOCIETATEA CIVILA SA SE OPUNA VEHEMENT!

Rusca Dan

07.08.2017 23:30

CLUJUL ESTE CASA MEA! AM SUPORTAT DESTUL ACEST ACT ARTISTIC,,,,,LA ANUL SPER CA SOCIETATEA CIVILA SA SE OPUNA VEHEMENT!

Oana

08.08.2017 09:35

@Paul Cheptea: lasa, Paul, ca o invit eu pe Gabriela Dragota la mine, vis-a-vis de Polivalenta. Zece metri de nucleul artistic. Ii dau aplicatia de masurat intensitatea sunetului pe care o am si a doua zi o intrebam cum e la o medie de 78-80 dB timp de 15 ore. Pe urma o mai lasam 3 zile, tot asa, numai pe basi si pe vibratii si o mai intrebam o data. In timpul asta trebuie sa performeze si la locul de munca, bineinteles. Cat despre organizare si o actiune legala pe bune, tot spun despre asta aici, de vreo cateva zile. Altfel, ne mai reunim la anul pe aceeasi tema. Si 3), iar ma intreb, cum o mai faceam intr-un comentariu anterior, la un alt articol de oda si preamarire, de ce nu vedem un P in dreptul articolelor doamnei, legate de acest eveniment? Esta absolut evident care e substratul lor. Devil's advocate e prea mult spus, ar presupune ca se discuta pe argumente, nu pe impresii artistice, iar aici nu vad decat o adoratie eterna, obnubilata, de groopie hard-core. Numai adeptii liderilor de secta mai sunt atat de indoctrinati.

Adauga comentariu