Universitatile clujene incurajeaza traficul de locuri in camine

Mii de locuri in camine au fost tranzactionate in ultimii ani in Cluj-Napoca. Studentii fac un adevarat trafic cu “paturile” primite in fiecare toamna. Cu toate acestea, marile universitati ale Clujului inchid ochii in fata acestor ilegalitati. Nici macar un student nu a fost tras la raspundere pentru ca a facut si-a vandut locul in camin, desi aceasta practica a devenit deja o obisnuinta. 

Reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania se plang de ani buni de situatia caminelor din Romania. Intr-un studiu publicat in urma cu trei ani, acestia sustineau ca “institutiile de invatamant superior de stat din Romania solutioneaza pozitiv aproximativ 70% din cererile de cazare ale studentilor” si ca “exista universitati de stat care nu reusesc sa acopere nici macar 50% din numarul total de cereri depuse de studenti”.

Cu toate acestea, cei care au unde sta in oras renunta la locul din camin, evident, contra cost. Studentii care cumpara locurile primesc contractele de cazare si copiile dupa cartile de identitate ale posesorilor de drept, apoi pot sta linistiti daca stiu sa fenteze eventualele controale. Nici nu-i prea greu: trebuie doar sa se puna bine cu portarul, care anunta orice verificare. Pe de alta parte, cazarea se poate obtine si cu ajutorul administratorilor de camine, care primesc si ei spaga, dar nu in orice conditii si nu de la oricine. 

In tot acest timp, studentii de la Cluj scapa basma curata, chiar daca legea e calcata in picioare atat de mult incat a ajuns sa fie considerata o normalitate. Niciuna dintre universitatile clujene nu a sanctionat vreodata un student depistat ca a incercat sau chiar a reusit sa isi vanda locul garantat in camin. 

“In contractul pe care il semneaza, e stipulat faptul ca daca instraineaza locul de cazare sau semneaza pentru ca altcineva sa locuiasca in locul lor, pierd dreptul de cazare pe toata perioada studentiei. In plus, sunt sancntionati contraventional, civil sau penal, dupa caz”, spune Doru Sabau, purtatorul dee cuvant al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Tot el spune ca “in ultimii doi ani nu au fost asemenea cazuri”.

Desi, de-a lungul timpului, in caminele din campusul universitar Hasdeu s-au vandut sute de locuri, niciun student nu a fost sanctionat pentru ca a comis o astfel de ilegalitate. Asta spun reprezentantii UBB, care sustin ca ajung la “intelegeri amiabile” cu studentii prinsi cu locul scos la vanzare.

“La Serviciul Social al UBB nu exista nicio sesizare inregistrata oficial cu privire la astfel de practici. Daca reprezentantii studentilor, cei din Consiliul Studentilor UBB, responsabilii pe campus, depisteaza astfel de practici, incearca sa le solutioneze pe loc. Dar asta e o chestiune care are loc strict intre studenti. Daca cineva pune un anunt si responsabilul campusului il gaseste, incearca sa il descurajeze sa apeleze la astfel de practici. Ii prezinta riscurile la care se expune. Daca intelege si renunta de bunavoie, atunci lucrurile se solutioneaza pe cale amiabila”, spune Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB.


Regulamentul UMF stipuleaza ca cei care isi instraineaza locul in camin sau care prezinta un dosar cu acte false in vederea obtinerii cazarii isi pierd definitiv dreptul de cazare in caminele UMF Cluj-Napoca.

“Sanctionarea prin pierderea locului de cazare pe toata durata studiilor este propusa de catre CPSS in Consiliul de Administratie al Universitatii, decizia acestuia de sanctionare fiind executorie. Exmatricularea din universitate se aplica studentilor care isi tranzactioneaza locul in camine”, se arata in regulament.

Cu toate acestea, UMF nu a exmatriculat niciun student din aceste motive, spun surse Ziar de Cluj. Reprezentantii universitatii nu au putut sa ofere, pana in momentul publicarii acestui articol, un numar exact al sanctionarilor din ultimii ani.  

Adauga comentariu