Din oras

Universitatea Babeș-Bolyai vrea să dezvolte domenii noi de cercetare, alături de specialiști din Ungaria. Printre ele, econo-fizica sau socio-fizica

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au introdus un nou concept de cercetare interdisciplinară numit Gintropy. Conceptul a fost dezvoltat alături de cercetătorii de la Institutul de Fizică Wagner din Budapesta. Acesta are ca scop înțelegerea și modelarea structurilor spațio-temporale ale inegalităților și polarizării în relație cu caracteristicile psihologice.

Practic, Gintropy este aflată la interfața științelor naturii și a celor socio-umane. Cercetarea a pornit de la coeficientul Gini care măsoară inegalitățile socio-economice, de exemplu, media averii persoanelor raportată la media averii unei societăți. Mai departe, noul concept Gintropy face legătura dintre coeficientul Gini și mărimile fundamentale folosite în descrierea formelor fizice. Astfel, analiza este realizată în urma unor calcule matematice și prin studiul unor distribuții frecvent întâlnite în diverse sisteme sociale. Prin aceste măsurători, studiul ne arată cum pot fi legate cele două mărimi fundamentale: cele psiho-socio-economice cu cele fizice.

„Acest proiect de cercetare complex este unul profund interdisciplinar, cu termen de finalizare în 2022. Dincolo de implicațiile practice ale proiectului, cu relevanță pentru înțelegerea și modelarea structurilor spațio-temporale ale inegalităților și polarizării în relație cu caracteristicile psihologice în România, multe rezultate se vor constitui în modele conceptuale și/sau metodologice inovative cu relevanță generală. Acest studiu al colegilor Biro și Neda este un astfel de rezultat inițial interesant și promițător, în cadrul proiectului mai complex”, arată prof. univ. dr. Daniel David, coordonatorul proiectului

Conform specialiștilor, noile studii vor putea determina dezvoltarea unor domenii moderne, precum econo-fizica sau socio-fizica. De exemplu, va putea fi folosit mai aplicat conceptul de entropie, folosit în termodinamică pentru descrierea gradului de ordine a sistemelor, în științele sociale, reușind astfel să descriem mai bine nivelul de complexitate a unui sistem psiho-socio-economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *