Unirea Mică s-a scumpit, la Cluj, de aproape trei ori în ultimii doi ani

Spectacolul dedicat Unirii Principatelor Române costă anul acesta, la Cluj-Napoca, 200.000 lei. Mare parte din bani merg pentru onorariile artiștilor și pentru artificii. Alocarea fondurilor pentru acest eveniment va fi votată în ședința de Consiliu Local din 10 ianuarie.

În 2018, Primăria a cheltuit pentru spectacolul dedicat Unirii Principatelor 75.000 lei. În 2019, suma a fost mult mai mare: 180.000 lei, iar anul acesta a ajuns la 200.000 lei.

Este interesantă nu doar creșterea sumelor de la an la an, dar și motivarea alocării acestor fonduri. Într-un mod total neinspirat, organizarea evenimentelor dedicate Unirii Mici este comparată cu festivaluri care nu au absolut nicio legătură Unirea.

„În ultimii ani, municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește evenimentele cultural-artistice. Cu festivaluri de talie internațională, precum TIFF, Untold, Sports Festival, Jazz in the Park, municipiul nostru a ridicat standardele acestui gen de activități. În fiecare an, Ziua Principatelor Unite este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin ample acțiuni cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Țara Românească”, se arată în referatul de aprobare a alocării banilor.

Ce este diferit anul acesta față de anii trecuți? Organizarea unui centenar al filmului românesc.

„În 24 ianuarie 2020 sărbătorim 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ne propunem să sărbătorim acest eveniment printr-un spectacol folcloric în Piața Unirii, urmat de un spectacol folcloric contemporan – spectacol de muzică electronică vocal-simfonică de inspirație folclorică și un spectacol de artificii în Piața Avram Iancu. De asemenea, la Cinema Florin Piersic ne dorim să organizăm Centenarul Filmului Românesc – ediție aniversară, dedicată actorului Dorel Vișan”, mai este precizat în referat.

Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie 2020 – Ziua Unirii Principatelor Române” este:

115.000 lei – cheltuieli legate de prestațiile artiștilor (onorariul, transportul, cazarea și masa acestora);

25.000 lei – costurile pentru scenă, sonorizare și lumini;

55.000 lei – spectacol de artificii;

5.000 lei – promovarea evenimentelor.

sursa foto: clujazi.ro

Adauga comentariu