Ungureanu, despre reacția întârziată a autorităților și panica cauzată de coronavirus: „Informarea trebuia făcută încă din luna noiembrie”

În contextul înregistrării primului caz de infecție cu virusul chinezesc în România, deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a precizat în cadrul unei conferințe de presă că principala problemă o reprezintă „epidemia de isterie” în rândul populației și lipsa unei reacții prompte din partea autorităților statului în contextul în care problema coronavirusului trebuie abordată în cadrul epidemiologic general al gripei. 

„Ce nu s-a spus foarte clar în spațiul public este că acest virus este o formă de gripă. Nu este altceva, are aceeași rată de mortalitate. Are același tip de dezvoltare. Problema este că nu avem un vaccin și nu avem o schemă de tratament care să meargă pe acest virus și care mai degrabă întărește imunitatea”, a declarat Ungureanu. 

Vicepreședintele Comsiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu consideră că panica din rândul populației este în diminuare, dar aceasta a fost cauzată de reacția întârziată a autorităților. În acest sens, prevenția este cea mai bună metodă de combatere a coronavirusului, apreciază acesta.

  „Ce vreau să înțelegeți? Panica care s-a instituit în populație în primele zile și care se diminuează pe zi ce trece este legată de lipsa de profesionalism a celor care ar trebui să comunice în spațiul public în mod decent, în mod calm, cu date foarte precise care sunt mijloacele de prevenție în îngrijirea noastră cotidiană, pentru a preveni gripa”, a declarat deputatul clujean.

Astfel, după cum apreciază deputatul USR, Emanuel Ungureanu, informarea în privința infecțiilor respiratorii virale ar fi trebuit declanșată odată cu deschiderea sezonului gripal, încă din luna noiembrie, situație în care panica cauzată de virusului chinezesc ar fi fost evitată:

 „Din luna noiembrie, noi ca stat, ar fi trebuit să avem în fiecare școală, în fiecare instituție publică, în fiecare spital, informații generale legate de igiena mâinilor, de modul în care tușim”, a adăugat Ungureanu.


Lipsa de informare reprezintă motivul principal de panică, prilej cu care Emanuel Ungureanu a „demitizat” celebra mască de protecție. Mai mult, deputatul consideră că implicarea unor persoane publice în campania de informare ar fi fost cea mai potrivită metodă: 


 „Masca aia după care ne înnebunim și cu care se face speculă, nu ne ajută foarte mult, pentru că maxim 3 ore ne acordă protecție, și dacă n-o scoatem corespunzător și o aruncăm în coș, tot ce am avut pe palmă și tot ce s-a strâns între ore se reinfectează dacă punem mâna la gură. 

Ați văzut vreun actor important, ați văzut vreo campanie media, vreun vector de opinie, Andreea Esca, nu știu, Andra, să vină să explice popular, pe înțelesul tuturor cum ne spălăm corect pe mâini... Acest lucru trebuia făcut încă din luna noiembrie”, a apreciat vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, în cadrul unei conferințe. 

 

 

 

Adauga comentariu