În unele localuri din Cluj, Legea Antifumat se oprește la intrare

În unul dintre cele mai celebre localuri din Cluj-Napoca se fumează într-o veselie, pe pagina oficială de Facebook sunt publicate poze cu clienți care au țigara în mână, iar autoritățile nu văd și nu știu nimic. 


Uneori, legile aplicate în România nu sunt respectate, iar unul dintre actele normative care poate fi cel mai ușor încălcat este Legea antifumat. La mai bine de un an de la punerea în practică a acestei legi, ca printr-o minune, se mai strecoară câte un local care ignoră faptul că nu este permis fumatul în interiorul restaurantului sau barului. Unul dintre localurile clujene pentru care Legea Antifumat nu există este Janis, cea mai vestită “afumătoare” studențească din oraș. În urmă cu o săptămână, am făcut o vizită acestui local și, surpriză, în Janis se fumează. În mod cert, organele abilitate nu au mai fost demult în Janis, unde legea care interzice fumatul în spații închise se oprește la intrare. 

Marea majoritatea a tinerilor din Janis nici măcar nu încearcă să își ascundă țigările, le țin relaxați pe masă, iar oamenii de ordine stau relaxați ca și cum ar fi o normalitate să se fumeze în interior. Dacă patronii localului tot sunt atât de „șmecheri” și își asumă că pot păcăli autoritățile să îi scutească de la amenzile usturătoare, de ce nu au grijă măcar să pună pe masă scrumiere suficiente, ca să nu mai arunce tinerii scrumul pe jos și să se poată declanșa astfel un incendiu în orice moment?

Am întrebat pe unul dintre clienții ce frecventează mai des acest local dacă le convine această situație. Bineînțeles că răspunsul a fost afirmativ.

„Mie îmi convine că există măcar un local în oraș în care se fumează, deoarece de cele mai multe ori iarna era prea frig să ieșim afară să fumăm. Așa ca ultimă opțiune ne rămâne să venim aici, chiar dacă știm că se încalcă legea. Atâta timp cât ni se oferă ocazia să se fumeze, de ce să nu profităm?”, a spus tânărul. 

Noi îi propunem patronului Janis să instaleze încălzitoare în afara clubului, pentru cei care nu doresc să se afume în local. 
Adrian Munteanu, patronul Janis nu a putut fi contactat de reporterii Cluj 100%. Se vehiculează totuși informația potrivit căreia spațiul în care funcționează localul ar fi trecut în acte ca și locuință proprie, și astfel se permite să se fumeze. Cu toate acestea, într-o locuință nu se desfășoară activități comerciale. 

Am vrut să aflăm ce părere are Aurelia Cristea, inițiatoarea Legii Antifumat. Ea consideră că în cazul localurilor în care încă se fumează vina aparține autorităților care nu își fac datoria. „Este problema autorităților că nu își fac treaba și este foarte grav, astfel creând o distorsiune. Este un semnal prost pentru favorizarea cuiva în detrimentul altcuiva”, a declarat Aurelia Cristea pentru Cluj100%.
Se pare că incendiile din Cluburile Colectiv și Bamboo, situația  privind respectarea normelor de protecție în materie de incendii și accentul pe care unii patroni de astfel de localuri îl pun pe siguranța clienților nu par să se fi schimbat, fie că este  vorba despre Capitală sau alt oraș din România.  

Se pare că afaceristul Adrian Munteanu, nu dă doi bani pe legea Aureliei Cristea și chiar permite să fie publicate imaginile pe pagina oficială de Facebook a clubului. 

 

 

Sursa foto: facebook.com/JanisClub

Adauga comentariu