Din oras

Unde te duci la doctor cu iguana sau testoasa?

Animalele mai putin obisnuite nu mai sunt o raritate la Cluj, asa ca nici nu se mai numesc “exotice”. Numarul lor a crescut mult in ultimii ani, iar specialistii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) au decis sa deschida o noua unitate medicala: Clinica Noilor Animale de Companie. Este o premiera in Romania.

Medicul veterinar Lucia Bel de la Clinica Noilor Animale de Companie a relatat cate ceva din evolutia acestui proiect la finalul unei interventii stomatologice asupra unui astfel de animal.

“In primul rand, clinica s-a nascut pentru ca era nevoie de asta. Au aparut la Cluj din ce in ce mai multe animale de companie, mai de mult le ziceam exotice, dar acum sa zicem ca le consideram doar noi animale de companie. Cele exotice sunt alte specii”, a precizat Lucia Bel. 

Drept urmare, in anul universitar 2012-2013 conf. Andrei Mihalca, cel care este si diplomat ECZM (European College of Zoo Medicine), a devenit coordonatorul acestei clinici, gandite initial ca un optional pentru studentii de anul sase, pentru ca acestia sa poata termina facultatea si cu informatii despre aceste noi animale de companie. 

“Pentru ca am avut mai multe consultatii decat s-a estimat, am primit si o sala. Acum asteptam renovarea si modificarea spatiului de la Spitalul de Urgenta USAMV si de la grajduri, unde vom avea nevoie de un spatiu putin mai mare. E nevoie de multa liniste. Sunt multi proprietari care doresc sa ii lase mai mult la noi, sau sunt cazuri care au nevoie de tratament de lunga durata si  nu ii putem interna in acelasi loc cu caini si pisici”, a explicat medicul. 

Lucia Bel se ocupa cu partea clinica a activitatii. Studentii din anul 6 au aici cursuri si laboratoare si se incearca programarea cat mai multe cazuri acolo tocmai pentru ca acestia sa invete cum sa se ocupe de aceste vietati.  

“Orele cu studentii au loc intr-un semestru, dar clinica functioneaza pe tot parcursul anului”, a punctat specialista. 

Interesul clujenilor pentru acest tip de servicii medical-veterinare a crescut vertiginos. 

“Daca in 2013 am avut in total undeva la 50 de cazuri, de la 1 ianuarie 2015 avem deja peste 200 de cazuri. Poate si datorita faptului ca lumea a mai aflat ca exista cineva care se ocupa de noile animale de companie. Colaboram bine si cu cabinetele care ne trimit cazuri daca nu se descurca. S-a vazut o evolutie foarte buna”, a adaugat ea. 

Concret, noile animale de companie ar fi mamifere mici cum sunt dihorii, iepurasii de companie, chinchille, maimute capucin, veverite de toate felurile. De asemenea, dintre pasari cei mai populari sunt perusii, agapornis si, din ce in ce mai mult, papagali de talie mare. 

“Pasiunea mea sunt reptilele. Aici probabil soparlele sunt cele mai frecvent intalnite: dragonul barbos, iguanele, cameleonii. Mai avem si cazuri de serpi si de testoase. N-as putea spune ca medicina in ce priveste acest tip de animale este total diferita, dar, de cele mai multe ori, ne confruntam cu probleme datorate marimii lor. Sunt anumite animale de talie foarte mica si nu putem sa le punem catetere intravenoase, sa le administram substante. Sunt foarte stresabile, mai ales pasarile mici. Pot muri doar la manipulare si atunci, pe cat posibil, incercam sa nu facem asta, sa identificam diagnosticul doar prin inspectie. La reptile o problema ar fi metabolismul lor foarte foarte lent. Asta inseamna ca tratamentul nu e ca la catei si pisici, ca vedem rezultatele foarte repede. Dureaza o luna, iar in situatii ca dupa interventii chirurgicale, chiar sase luni ori un an. E greu pentru proprietari sa inteleaga aceste lucruri. La cei cu reptile e dificil de inteles ca va dura mult pana vedem un rezultat, in timp ce proprietarii de animale mici se mira cat de repede evolueaza o afectiune. De exemplu, la porcusorii de Guineea cand incep sa nu manance trebuie adusi rapid la specialist. Mai tarziu, se agraveaza totul foarte repede”, a detaliat specialista. 

Uneori si Internetul se dovedeste a fi o mare problema. 

“Inainte de a veni cu animalul la medic, proprietarii “gugalesc” si unele informatii gasite sunt absolut ireale si fac ai mult rau decat bine”, a atras ea atentia. 

Taxa de consultatie este de 20 de lei, la care se adauga tratamentul necesar. Taxa de internare va fi stabilita dupa darea in folosinta a spatiului arondat clinicii. Cel mai probabil va fi de 10 lei pe zi. 

“Referitor la celelalte manopere, noi facem anestezia partea de interventii si anestezia la disciplina de Anestezie, cu care colaboram foarte bine, acolo mi-am si facut doctoratul. Necesita conditii de anestezie un pic mai speciale decat la alte specii. Majoritatea au nevoie de anestezie inhalatorie, altfel mor din cauza stresului, si doar pentru investigatii de baza. Celelalte manopere se fac in functie de necesitate, la alte discipline din cadrul clinicilor Facultatii de Medicina Veterinara”, a explicat Lucia Bel. 

Clinica va avea o camera de consultatii si doua sali de internare si se doreste ca noul spatiu va fi gata pana la inceputul anului universitar urmator. Pe langa cei doi specialisti, se vor ocupa de pacienti si studenti voluntari. Unitatea raspunde la apelurile de urgenta 24 de ore din 24, si are un orar de functioanare de la ora 8 la 16.

Clinica este unica in tara. 

Ce trebuie sa stie cei care au animale din aceasta categorie?

“Depinde de animal. Ar trebui sa nu se aventureze la niste specii foarte exotice, pentru ca ele au nevoie de mult mai multe conditii. Ar trebui sa se documenteze foarte bine inainte de a achizitiona un astfel de animal. Fara sa se supere colegii din pet-shop-uri, sa nu se documenteze de acolo! De multe ori se fac greseli. Nu in ultimul rand, sa isi aleaga astfel de specii in functie de program. Unele au nevoie de mai multa atentie, sun foarte multe probleme din cauza intretinerii si atunci ar fi foarte bine sa le evitam. Preventia e cea mai buna metoda de tratament”, atrage ea atentia. 

Specialistii fac eforturi sa ii ajute pe cei care vin cu asemenea animale, chiar si preluandu-le pe cele fara stapan. 

“De multe ori nu luam partea de consultatie, facem retete ca sa isi achizitioneze medicamentele, colegii de la radiologie mai fac cate o radiologie pro bono… Mai ales ca vin multe pasari gasite, ma refer aici la pasari rapitoare, pentru care nu avem o fundatie care sa se ocupe de ele. In momentul in care am fost rugati sa le gasim proprietari am facut asta. Am gasit stapani pentru porcusori de Guineea sau testoase. Cred ca cei care au astfel de animale punt ceva mai constienti decat cei care au caini si pisici. E destul de greu sa gasesti animale exotice libere, asa incat sa le abandonezi si sa le lasi aici”, a mai spus doctorul. 

Lucia Bel este din Maramures si spune ca a ales acest domeniu din anul I. 

“Trebuie sa recunosc ca nu am visat ca va exista o asemenea clinica si ca voi putea practica asa repede. Am fost initial la un proiect in Histria, cu serpi, dupa care am incercat sa invat singura, mult timp. Am fost in practica in strainatate, la medici care lucrau cu animale exotice, mi-am axat texa de doctorat pe aceste specii si am fost si la un stagiu in Spania, tocmai ca sa invat cat mai mult. Nu am vrut sa plec din tara. Lasand a o parte componenta financiara, care intr-adevar e mai atragatoare in strainatate, cred ca si aici poti face multe lucruri. Am vazut cum a evoluat proiectul acesta in trei ani si cred ca era nevoie sa fie si cineva specializat pe asa ceva. Incet-incet, vin aici si cazuri din alte judete”, a mai spus specialista. 

Cei care au nevoie de serviciile clinicii pot gasi date si informatii de contact atat pe pagina de Internet a USAMV, cat si pe cea de Facebook. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *