Diete

Unde si ce mancam la New York

In New York exista cate un restaurant pentru fiecare dialect vorbit in oras. Puteti intalni peste 20000 de locuri in care puteti servi, ca sa nu mai amintim de baruri, cafenele si de vanzatorii ambulanti.

In 1827 se deschide primul restaurant din statele Unite – Delmonico’s. Timp de doua decenii, Charles Renhofer va fi considerat cel mai bun bucatar, el fiind cel care a inventat faimoasele preparate Lobster Newburg, Baked Alaska, Steak Delmonico si ouale Benedict, populare si in zilele noastre.

Dupa cum spune o vorba, nu exista nimic mai american decat placinta cu mere, exceptand probabil cartofii prajiti. Nu puteti insa  rata suculenta friptura gatita, bineinteles, “in sange”. De Ziua Recunostintei, o sarbatoare tipic americana, veti intalni si veti savura deliciosul curcan in sos de afine, cartofii de vara, porumbul fiert si placinta de dovleac.

Foarte populare in New York sunt si fructele de mare, pe care le veti intalni intr-o mare varietate, de la homari uriasi si stridii pana la supe de scoici.

Fast-food-urile sunt celebre pentru gogosile lor sau pentru hotdog. Acesta din urma fiind importat din Germania. Cea mai veche informatie pe care o avem despre hotdog dateaza inca din 1860. Faimosul hamburger, tratat cu dispret la inceput, are o istorie contraversata, ajungand astazi sa fie una dintre mesele preferate ale americanilor.

Veti intalni numeroase produse considerate americane, dar si cu origini sau afinitati chiar si din Europa de Est. De asemenea, somonul afumat si covrigii, adusi de populatia evreiasca stabilita aici. Foarte populara in New York este si mancarea din inima Africii sau cea de origine mexicana, tacos.

In ciuda disparitiei din peisaj a celebrelor carmangerii de pe Strada nr. 14 si a pietelor de peste proaspat din Fulton, puteti cumpara produse proaspete de calitate superioara si o varietate excesiva din multe alte locuri din oras.

Restaurantele cu o reputatie de invidiat pot fi de multe ori foarte costisitoare. New York-ul este faimos pentru maestrii sai culinar, specialisti in cele mai mici detalii in ceea ce priveste prepararea unei cine. Restaurante de genul acesta pot fi intalnite in cartierele de lux ale orasului. Majoritatea restaurantelor se bazeaza pe calitatea meniului si multe dintre ele au preturi senzationale. New-yorkezilor le place sa comande de obicei un fel de mancare principal insotit de o salata, de multe ori renuntand la supa, desert sau cafea, exceptand momentul in care au iesit in oras pentru o cina romantica. De obicei, portiile sunt foarte mari si au incluse garnitura cu legume. Sa serviti doar un fel principal inseamna de fapt ca veti avea o masa calda consistenta fara a cheltui foarte mult. Fumatul este interzis in restaurante.

Producatorii locali de produse agroalimentare pot fi intalniti zilnic in pietele in aer liber. Cea mai mare este cea din Union Square si este deschisa lunea, miercurea, vinerea si sambata intre orele 08.00-18.00. Este un prilej extraordinar de a intalni oameni noi si de a face provizii pentru picnic: paine proaspata, miere si fructe proaspat culese. Veti fi incantat sa luati picnicul in Washington Square Park sau sa mergeti spre vest, pe Strada 14, intr-un mic parculet de langa raul Hudson pentru un pranz relaxant.

Atunci cand veti intrea intr-unul din restaurantele orasului, veti fi cuceriti in totalitate de vinurile din California. Va veti delecta cu un pahar aromat de Cabernet Sauvignon din valea Napa sau cu un minunat Chardonnay ori Pinot Noir de Sodoma. Daca aceste vinuri fabuloase nu va satisfac indeajuns gusturile, atunci e cazul sa incercati un Robert Mondavi Stag’s Leap sau un Kendall Jackson.

Barurile si cabaretele sunt numeroase si incitante. Multe dintre ele sunt deschise pana dimineata devreme si, cu siguranta, nu veti rezista tentatiei. Nu consumati alcool? Este foarte bine, puteti savura un smoothie – versiunea sanatoasa a milkshake-ului, un amestec de fructe proaspete si suc sau, de ce nu, o cafea aromata intr-una din cafenelele de pe boulevard.

O perioada foarte buna sa vizitati orasul este in timpul Saptamanii Restaurantelor, un eveniment bianual cand restaurantele de lux si bucatari de prestigiu ofera un meniu la pret fix: 24,07 dolari pentru pranz si 35 dolari pentru cina.

Pentru a lua cina in oras, cel mai bine ar fi sa faceti o rezervare. Iar cand vine timpul sa platiti, nu ezitati sa cereti nota, la care se adauga bacsisul de 15-20 %.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *