Unde si ce mancam la Madrid

Mancarea si bautura reprezinta in Spania mai mult decat o necesitate, fiind adevarate delicii, iar una dintre atractiile majore ale Madridului este posibilitatea de a merge in nenumaratele baruri, cafenele si restaurante, ca o modalitate de relaxare la lasarea serii, dupa o zi obositoare de colindat prin muzee sau galerii.


Orasul se mandreste cu multitudinea de restaurante, care ofera servicii pentru toate gusturile si buzunarele. Acestea sunt cunoscute sub diferite nume: asador (unde carnea este rumenita intr-un cuptor de lemne), meson si tasca (denumire veche pentru “han”). Unul dintre localurile specifice Madridului este taberna, un bar vechi, adesea bogat decorat cu placute de faianta, care functioneaza in mod invariabil si ca restaurant.


In toate aceste locuri veti gasi o larga varietate de preparate culinare spaniole, inclusiv cele mai bune specialitati basce (considerate cele mai bune din Spania) si cele satioase din Castilia: friptura de purcel de lapte la rotisor (cochinillo asado) si miel (cordero). Surprinzator pentru un oras situate atat de departe de coasta, Madrid are cea mai buna oferta de preparate din peste si fructe de mare din tara.


Daca doriti sa gustati specialitatile locale, veti gasi foarte multe restaurante care ofera preparate straine, in special din America Latina, datorita puternicelor legaturi culturale pe care Spania le are cu acest continent.


Chiar daca sunteti vegetarian, veti supravietui sederii dvs. in Madrid. Exceptand capitala, care are cateva localuri de acest gen, Spania nu este pregatita pentru vegetarieni.


Daca nu sunteti vegetarian si doriti sa mancati ceva adevarat autohton atunci singurul preparat pe care ar trebui sa il comandati pe timp de iarna la pranz, este friptura specific madrilena cocido madrileno, care se gateste in mod traditional intr-un vas de pamant la foc de lemne. Acest preparat se serveste in doua etape: mai intai se mananca zeama, in care se adauga fidea; apoi carnea si legumele. Cel mai bine merge cu vin rosu spaniel, de pilda o sticla de La Mancha. Pentru acuratete, ar trebui adaugat faptul ca Madridul mai are o specialitate gastronomica mai putin spectaculoasa – burta de vita sau de oaie (callos).


Oriunde si orice ati comanda, este posibil sa  ia ceva timp ca sa va obisnuiti cu programul de masa a orasului. Pranzul incepe abia la ora 14.00 si continua pana la 16.00. Cina nu se poate comanda mai devreme de ora 21.00. Cateva restaurante frecventate de turisti deschid mai devreme, insa daca doriti sa mancati intr-un local autentic, va trebui sa va adaptati acestui orar.


Masa principala in Spania se serveste la mijlocul zilei, atunci cand majoritatea restaurantelor ofera un meniu mai ieftin, menu del dia (meniul zilei), care in mod obisnuit este alcatuit din trei feluri de mancare, insotite de o sticla cu vinul casei. Acesta este, cu siguranta, cel mai bun mod de a va satura, fara sa cheltuiti mult. Atentie, insa, caci menu de degustacion inseamna cu totul altceva. Acesta se intalneste numai in restaurantele de lux si este un gen de mancare piperat.


Daca vreti sa scapati de modul conventional de a lua masa, veti gasi intotdeauna in preajma un local gen fast-food. In aceasta categorie intra orice bar de la coltul strazii. Spania are propriul sau model vechi de tip fast-food – tapas: gustari pe care le puteti consuma la bar sau la masa oricand doriti. Puteti comanda orice doriti (cereti racion daca doriti o portie mai mare) si platiti tot ceea ce ati consumat la sfarsit.


Punctul slab al bucatariei spaniole este meniul de desert, insa cel putin Madridul compenseaza acest lucru propunand o bogata varietate de gustari dulci. Orasul are cateva cofetarii, pastelerias, care va ofera o varietate ametitoare de produse ce merg de la o cafea, sau care va pot tine de foame in lungul rastimp dintre pranz si cina.



 

Adauga comentariu