Diete

Unde si ce mancam la Berlin

Berlinul ofera o mare varietate de bucatarii traditionale, incepand cu cea japoneza, maghiara, italiana, ceha si sfarsind cu cea araba, turca si indoneziana. Recent, s-a dezvoltat un nou tip de gastronomie, mult mai rafinat, mancarurile germane fiind pregatite cu mai multa delicatete  si imaginatie.

 

 

Programul de masa la Berlin este foarte flexibil si veti gasi intotdeauna ceva de mancare, in aproape orice ora din zi sau din noapte. Micul dejun (Fruhstuck) este cea mai importanta masa a zilei si consta intr-o selectie de paine, oua fierte, branza, muesli si miere, salamuri, suc de fructe, quark (branza moale), iaurt sau ceai, la alegere. In hoteluri, micul dejun este servit chiar de la ora 6 pana la 11; unele cafenele va ofera selectii de mic dejun de la 9-10 pana la ora 18.

 

 

Un mod foarte popular de a lua micul dejun este bufetul (Fruhstukbuffet), de unde sa serviti, atat cat va pofteste inima, contra unei anumite sume de bani. Berlinezii nu prea iau in serios masa de pranz (Mittagessen), probabil datorita multimii de fast-food-uri unde se poate gusta cate ceva, toata ziua. In cursul serii, restaurantele sunt pline, astfel ca trebuie sa va faceti rezervare din timp, daca doriti sa mancati la un local bun.

 

 

La Berlin, puteti alege sa mancati fie intr-un restaurant stilat, in localuri burgheze numite Guststatten, Bistro-uri sau Café sau in popularele Kneipe, orice local sau taverna unde se poate consuma o bautura si o gustare. Localurile numite Konditorei sunt mici paradisuri burgheze unde se serveste cafea si diferite prajituri si produse de patisserie, ceai, ciocolata calda, sucuri de fructe, chiar si vin.

 

 

Meniul este expus, in general, la intrarea in localuri. Aperitivele se gasesc pe meniu la categoria Vorspeisen, Kleine Gerichte sau Kalte Platten, In general, supele (Suppen) si fripturile (Eintopfgerichte) sunt foarte consistente. Uneori e de ajuns sa mancati unul dintre feluri si sa va saturati. La Berlin puteti sa savurati toate supele germane traditionale.Leberknodelsuppe este servita cu galuste condimentate din faina, crutoane, ficat de bou, ceapa, maghiran si usturoi. Kartoffelsuppe, contine cartofi, praz, pastarnac, telina si sunca, iar Bohnensuppe contine un amestec copios de mai multe tipuri de fasole. Supa favorita a orasului este Linsensuppe (supa de linte), servita cu bucati de carnaciori.

 

 

Urmatoarele doua aperitive sunt tipice pentru germani: Hackepeter, versiunea germana a biftecului tartar si Soleier, oua tinute in saramura, apoi curatate si taiate in doua si condimentate cu sare, piper, paprika, ulei si otet. Cele doua aperitive se servesc cu mustarul berlinez, Mostrich.

 

 

Restaurantele servesc peste proaspat, pescuit din raul Havel. Incercati specialitati precum Havelaal grun: tipar pregatit in sos de mar, Havelzander, biban cu garnitura de Salzkartoffeln (cartofi fierti cu sare, foarte gustosi). Cartoful este o obsesie pentru berlinezi. Una dintre delicatesele favorite este Kartoffelpuffer, un fel de placinta cu cartofi sau Kartoffelsalat (salata de cartofi).

 

 

Delicatesa suprema pe care o puteti savura in Berlin este, fara indoiala, Eisben mit Sauerkraut und Erbsenpuree – pulpa de porc servita cu piure de mazare cu sauerkraut preparat in vin alb, boabe de ienupar, chimen si cuisoare. La aceasta se adauga o portie de mustar. Gebratene Leber sau Leber Berliner Art este un fel de mancare la fel de gustos ce contine ficat prajit cu felii de mere si rondele de ceapa. Kasseler Rippen este un antricot de porc afumat; renumiti sunt si carnatii Bockwurst (carnat fiert) si Wiener.

 

 

Multe restaurante includ si mancare vegetariana. Gemusesstrudel (strudel cu legume) contine ceapa, porumb dulce, ardei si broccoli, gatite intr-un sos picant de rosii si servite intr-un foietaj. Offenkartoffel mit Krauterquark (cartofi copti in coaja, umpluti cu branza moale, condimentata cu verdeturi) este o gustare satioasa.

 

 

Un desert preferat de berlinezi este Rote Grutze (compot de zmeura, cirese si coacaze negre), servit de obicei cu Vanillesosse (sos de vanilie). Daca nu va faceti probleme in privinta siluetei, puteti savura dulciurile germane din Konditorei, cum ar fi Schwarzwalder Kirschtorte, o prajitura cremoasa, cu cirese din Padurea Neagra; Apfel-strudel din Vienna este un alt desert preferat de localnici. Berlinezilor le plac, de asemenea, Haselnuss-sahnetorte (prajitura cu crema de alune), Kasekuchen (prajitura de branza) si Pfaumenkuchen (prajitura cu prune din Dresda).

 

 

Cele mai apreciate vinuri germane sunt cele de Rheingau. Printre marcile pe care vi le recomandam sunt Schloss Johannisberger, Hattenheimer, Kloster Eberbacher, Steinberger si Rudesheimer. Daca vreti sa sarbatoriti o ocazie speciala, veti merge la sigur comandand o sticla de sampanie Sekt. Din zona Rheinhessen puteti incerca Niersteiner Domtal si Oppenheimer. Dintre varietatile Mosel, cele mai recomandate sunt Bernkasteler, Piesporter, Graacher  si Zeltinger.

 

 

Cea mai populara bautura a Berlinului este berea de productie locala, cum sunt Schultheiss si Kindl, sau de la fabricile din Dortmund sau Bavaria. Berea este servita vom Fass (la tap) sau imbuteliata in diverse sortimente, de Export (usoara si fina), Pils (usoara, dar tare) sau Bock (bruna si savuroasa). In timpul lunilor de vara puteti incerca Berliner Weisse, bere proaspata si spumoasa imbunatatita cu un schot de sirop sau lichior  de zmeura sau Waldmeister, servita intr-un pahar mare.

 

 

Brandy-ul (Weinbrand) produs in Germania este chiar gustos, dar Schnapps-urile care sunt produse prin distilarea cireselor, prunelor sau zmeurei sunt mult mai bune. Indiferent ce veti consuma, spuneti “Prost!” (Noroc!).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *