Diete

Unde si ce mancam la Atena

Nu cu mult timp in urma, Atena avea doar cateva restaurante cu adevarat exceptionale, cea mai mare parte dintre ele fiind localuri de buna calitate cu meniuri similare, iar altele reprezentau optiuni supraevaluate care incercau sa ispiteasca turistii din Plaka. Nu mai este de mult cazul. Standardele au crescut, au aparut stelele Michelin si este la fel de usor, pe cat este de scump, sa ai parte de o masa gatita de experti in gastronomie in Atena ca in oricare alta capitala europeana. Oricum, este inca posibil sa gasesti meniuri de buna calitate, si daca esti in Atena si te limitezi la un buget anume, banii iti vor fi de ajuns aici mai mult decat oriunde altundeva in lume.

 

 

Singurul lucru care nu s-a schimbat este acela ca Plaka inca are un numar de localuri unde mancarea este mediocra. Exista o singura cale de a face fata situatiei: sa nu mananci niciodata intr-un loc unde cineva este platit sa stea afara incercand sa va convinga sa intrati. Nu exista o regula infailibila, dar de cele mai multe ori este mai bine sa procedati astfel. Cele mai bune localuri din Plaka sunt cateva taverne situate la subsol. Daca trebuie sa coborati cateva trepte pentru a intra, locul va fi probabil bine ales.

 

 

Daca nu ati stabilit sa mancati undeva anume, ci va place sa hoinariti incercand sa va decideti unde sa luati masa, nu va indreptati catre Plaka, ci spre cartierul invecinat din nord-vest, Psiri. Acesta este intesat de ouzerii, baruri si restaurante si reprezinta locul unde atenienii merg sa ia masa. Multe localuri au numai meniuri grecesti, dar nu le ocoliti. Cea mai mare parte a personalului vorbeste englezeste si va poate spune ce anume se serveste.

 

 

Una dintre cele mai bune feluri de mancare grecesti este meze, versiunea greaca pentru spaniolul topas. Acestea includ aperitive obisnuite cum ar fi taramasalata, tzatziki (salata de castravete cu iaurt si sos de usturoi) si salata de vinete, dar gasiti adesea mult mai multe feluri de mancare neobisnuite. Acestea sunt servite pe farfurii mici si puteti alcatui o masa completa, daca luati mai multe. Puteti de asemenea comanda chelnerului o selectie de meze pentru una sau mai multe persoane, dar asigurati-va ca va este foame.

 

 

 

In Atena exista nenumarate taverne ieftine unde gasiti feluri de mancare autohtone precum musaca, ardei umpluti, vinete umplute, tocana de miel sau vita, frigarui de pui sau porc la gratar (souvlaki). Acestea sunt foarte bune, chiar daca mai putin interesante. Mancarea greceasca este mult variata in zille noastre, si mai elaborata. Aventurati-va! Indreptati-va catre cartierele Psiri sau Gaza. Cereti recomandari de la hotelul dvs. Verificati-le, dar nu intrati pur si simplu in primul local unde un chelner care sta in picioare la usa va face semn sa intrati. Niciodata nu ii abordeaza astfel pe atenieni, asa ca fiti precauti.

 

 

Cuvantul restaurant (estiatorio in limba greaca) este utilizat in mod obisnuit in Atena si se refera in general la un local putin diferit de o taverna. Taverna este de obicei mai putin formala, genul de local unde mai de graba ai putea fi invitat in bucatarie sa vezi felurile de mancare servite in aceea zi, decat sa alegi dintr-un meniu. Tavernele sunt in general si mai ieftine. Apoi sunt ouzeriile, care servesc bautura locala cu aroma de anason, ouzo, cu gustari si cateodata chiar cu meniuri complete – asemanatoare mai de graba cu un bar tapas spaniol. Psistaries sunt localuri specializate in preparate la gratar, psarotavernes ofera produse din peste si fructe de mare.

 

 

Tarifele camerelor de hotel includ cateodata micul dejun, alteori nu. Unele hoteluri servesc un mic dejun excelent de tip continental cu cafea, suc proaspat de fructe, paine si cornuri proaspete, mezeluri, branzeturi, fructe si iaurt cu miere. Altele ofera o masa formala constituita din paine prajita, suc de portocale diluat si cereale.

 

 

Atena nu este orasul potrivit pentru picnic. Gradina Nationala este locul cel mai bun, departe de trafic si cu o multime de banci si verdeata in jur. Daca vreti sa luati o gustare acolo sau intr-o excursie de o zi, atunci duceti-va la cumparaturi langa Piata Centrala, la sud de Piata Omonia. Veti gasi aici masline, paine, branza, sosuri si fructe, pentru a incropi o masa gustoasa. Localnicilor le plac placintele, pe care le puteti cumpara de la patiseriile stradale. Ca orice mancare de tip fast-food din lume, ele variaza de la delicioase, la groaznice, dar o placinta fierbinte, cu spanac sau branza proaspata, reprezinta o tratatie ieftina si satioasa.

 

 

Atenienii iau masa tarziu. Un pranz inceput la 14.00-15.00 este ceva normal, iar o cina inainte de ora 21.00 este ceva specific turistilor. Localurile sunt deschise mult mai devreme, pentru a satisface nevoile vizitatorilor, dar daca vreti o experienta cu adevarat ateniana, va veti conforma orelor lor de masa.

 

 

Nota de plata de la restaurante va include de obicei serviciile, asadar nu este nevoie sa adaugati un bacsis. Daca servirea nu a fost inclusa, atunci in mod normal se lasa 10-15 % din nota de plata sau se rotunjeste pana la cea mai apropiata suma rotunda. De asemnea, se obisnuieste sa se lase maruntis sau bancnote mici pe masa pentru cel care face curatenie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *