Unde se pot refugia oamenii strazii din calea gerului

Politistii locali au adunat de pe strazi in primele zile ale anului aproape 20 de persoane fara adapost. Pentru a-i feri de gerul de afara acestia au fost dusi la Centrul de Gazduire Temporara, administrat de Primarie. Municipalitatea are doua centre care pot gazdui persoane care nu au unde locui cu un numar total de 118 locuri. Dintre acestea, la ora actuala, mai sunt libere aproximativ 20, potrivit reprezentantilor Primariei. Cele doua centre ale Primariei sunt singurele locuri in oras unde oamenii strazii se pot adaposti de frig sau ploaie in conditii decente. Aici ajung persoanele fara adapost, ridicate de Politia Locala de pe strazi. Insa doar cei cu buletin de Cluj, ceilalti sunt dusi la Gara si indrumati catre localitatile de domiciliu.

“Avand in vedere temperaturile scazute pe timpul noptii din ultima perioada, politistii locali din cadrul Serviciului Ordine si Siguranta Publica au desfasurat mai multe actiuni in perioada 01-03 ianuarie 2016 pentru a depista persoanele fara adapost de pe raza municipiului Cluj-Napoca.
in urma actiunilor au fost identificate 19 persoane fara adapost care au fost legitimate si conduse la Centrul de Gazduire Temporara de pe str. Oasului nr. 298, unde au fost predate lucratorilor din cadrul Directiei de Asistenta Sociala. Dintre locatiile frecventate de persoanele fara adapost, enumeram: pta Unirii, bdul N. Titulescu, str. Fabricii-zona Kaufland, pta Maraști, pta Flora, bdul Eroilor, str. Observatorului, str. Clabucet, str. Napoca”, arata reprezentantii Primariei.

Politistii locali fac apel la cetateni sa le sesizeze aceste cazuri pentru a putea lua masuri in timp util.

Alte locuri nu sunt disponibile pentru oamenii strazii. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ortodoxe, Bogdan Ivanov, arata ca au un proiect de acest gen.

“Avem un centreu pentru femei abuzate, de exemplu, dar pentru oameni fara adapost nu avem. Avem un proiect sa deschidem un astfel de centru, mitropolitul a avut in Alba un astfel de loc si stie cat de necesar este si la Cluj. Sunt mii de oameni pe care ii ajutam prin alte modalitati, cu haine, alimente, bani”, a explicat Ivanov.

Si Episcopia Greco-Catolica are mai multe centre, dar nici unul nu este adresat special pentru oamenii strazii.

“Avem mai multe centre, dar nu dispunem de locuri pentru persoane fara adapost. Avem de exemplu un centru pentru cei care sufera de alcoolism, dar acolo sunt alte rigori. Pe cei care ni se adreseaza pentru ajutor, asociatia Caritas ii ajuta constant prin alte metode, dar nu avem unde sa ii cazam”, a aratat purtatorul de cuvant, Daniel Avram.

Foto: citynews.ro

Adauga comentariu