Un targ meschin, pentru un targ cu aere de metropola

Asta face domnul organizator Sergiu Liti an de an, in pragul sarbatorilor de iarna, incasand in schimb sume cu patru, poate cinci zerouri in coada, din banii clujenilor. Fatarnic si mieros, omul are un succes durabil in fata autoritatilor cladind un targ al groazei si kitschului pentru clienti cu capul in nori. Nu ne pricepem, bine ca e si asa, spun clujenii, in timp ce la o aruncatura de bat, la Sibiu, oameni mai putin bazati reusesc la fiecare inceput de iarna un eveniment ca-n basme. Clujul nu e decat un targ, cu toate aerele sale de metropola, atata vreme cat ne balacim intr-un provincialism penibil an de an. Dupa siragurile cu becuri tricolore, municipalitatea a schimbat decorul de iarna a Clujului cu ghirlande in care alterneaza movul, rozul si albastrul electric la care nici nu te poti uita. Brazi cu firme colorate in frunte “inveselesc” cartierele in timp ce in centru, la cele doua catedrale, alti brazi multicolori se intovarasesc cu boschetii imbracati in becuri si beteli pestrite. Mai nou, au aparut oameni de zapada si Mos Craciuni de cosmar de care e bine sa iti feresti copiii, ca sa nu viseze urat. Cireasa de pe tort este, insa, targuletul din Piata Unirii: jumatate patinoar orbitor si asurzitor, jumatate iarmaroc cu vin fiert si carnati. De anul acesta se anunta si un carusel, ca sa fie iarmarocul complet. Nici un glas nu s-a ridicat pana acum impotriva mostruozitatii. Nici un protest, nici o petitie. Multi nici nu au vrut sa comenteze pentru articol. Am o varsta, nu mai ies in oras, nu ma pricep, nu vreau sa ma pun rau cu nimeni, bine ca sunt lumini, e bine si asa. 4.556 de oameni au dat Like la postarea link-ului spre un articol cu titlul “Targul de Craciun din Sibiu, unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa”, postat pe pagina I Love Cluj. Au fost postate 70 de comentarii si 397 de persoane au distribuit mai departe. Cercetand mai departe, aflam de la Andrei Mutu, administratorul I Love Cluj ca numarul celor care au vizualizat postarea e de 175.755, iar 13.371 au dat ceea ce se numeste post clicks. Pe Facebook, lumea ar vrea si la Cluj un targ atat de frumos. Ar dori asta pentru ei, pentru copiii lor, pentru ca sa nu mai simta nevoia sa mearga pana la Viena in cautarea atmosferei de poveste a Craciunului urban. In realitate, lasam ca alesii Clujului sa dea evenimentul pe mana unui amator cu veleitati de om de afaceri care ne tranteste nonsalant o placinta ieftina, in timp ce face bani trimitand clujeni la targurile oraselor europene cu propria agentie turistica. Nu facem licitatie, nu cautam idei, nu ne intrebam ce targ de Craciun ar putea face Clujul universitarilor, al artistilor si al inginerilor, daca si-ar pune mintea.

Comentarii

vasi

27.11.2013 12:23

BANI ?
Bani sunt la Primărie. Doar trebuie cheltuiţi judicios, cu viziune şi folos.
O altă firmă de casă va primi 25.000 (două zeci şi cinci de mii) de euro, pentru plicurile acelea către clujeni, cu ce a făcut primarele anul trecut, ce va face în anul următor şi cât trebuie să plătim taxe şi impozite la anul. Bineînţeles că va spune că useleul e de vină de noile taxe, alea din care, taman mai sus am arătat, "îngraşă" anumite firme.
În rest, iubiţi-l pe Boc şi realegeţi-l până-i va veni vremea pensiei, poate şi după.
Şi ne mai mirăm de unele şi altele...

Marcel

27.11.2013 11:44

despre: Incheierea articolului si ce a scris Akos.
Sunt sigur ca primaria a incercat sa gaseasca alte solutii in ultimii 2 ani, sunt nemultumiri pentru ca simtit cu totii ca se poate mai mult DAR pana la urma nu s-a gasit inca altcineva cu o investitie mai mare si cu ideei mai stralucritoare.
Obrazul trebuie batut, ZILNIC, 'marilor afacerisit' clujeni care nu reinvestesc in comunitate NIMIC! Niste hapsâni!

Akos

27.11.2013 08:53

Asta e viziunea primarului despre oras ! Ce aveti cu omul ? Nu are nicio vina. Are o baraca cu oi si isi pune militienii sa le pazeasca si sa le hraneasca (poate si sa le mulga). Are baraci cu turta dulce, cu slanina, cu globuri si-un patinoar. Carcotasilor ! Ce mai vreti. Viena ? Va duce Liti ca are firma !

steve

26.11.2013 16:28

sa organizeze de ex aia care au realizat Jazz in the Park

Adauga comentariu