Vocea ta

Un tânăr de 18 ani îi învață pe alții să zâmbească. “Zâmbesc pentru că“ sau “Zâmbesc, deci exist“ – un proiect original

Cristian Șarkozi este în clasa a XII-a, are 18 ani împliniți și multă experiență în jurnalism, iar de loc este din Salonta, județul Bihor. Este modelul de tânăr care se înscrie perfect în ritmul și preocupările tinerei generații din liceele românești: da, este vorba despre acea pleiadă de juni care trăiesc pe un update continuu și pe care mulți nu mai au cum să îi înțeleagă. 

Noțiunea de timp liber nu mai încape în gama acestor tineri, cum este cazul lui Cristian, care la ai săi 18 ani a reușit deja să dobândească o vastă experiență de viață: pe lângă orele dedicate școlii, Cristi joacă baschet și nu se complace într-un mod de viață sedentar. Încă de la 16 ani s-a luptat cu kilogramele în plus, deoarece a devenit conștient de importanța menținerii unui spirit activ într-un corp sănătos. Este un iubitor de animale – are un câine pe nume Tara, dar îi este frică de șerpi. Îi place iarna. Este pasionat de haine, însă nu urmărește neapărat tendințele modei, ci mai degrabă se lasă inspirat de persoanele publice pe care le admiră și le urmărește. 

Cea mai mare realizare pentru anul 2017, Cristi o consideră a fi premiul câștigat la Media Music Awards și anume Best Fan, înmânat de Alina Eremia.

A inițiat un proiect inedit, care se numește „Zâmbesc pentru că…”, mai exact, și-a propus să afle de ce oamenii zâmbesc, motivul care-i face să zâmbească. Cu toate că viața se dovedește a fi plină de griji, Cristi a dorit să descopere ce îi face pe oameni să continue să zâmbească. Oamenii care vor să participe trebuie să se pozeze ținând în mână o foaie pe care să scrie: ″Zâmbesc pentru că…″ și să continue ei.

″Mă bucur foarte mult de tot ce am realizat, și după fiecare realizare, îmi demonstrez că atunci când vreau să fac ceva, trebuie să muncesc″, notează Cristi pe blog.

Motto-ul după care se ghidează sună cam așa: ″Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverență″ (Samuel Johnson). Iar acest motto pare să explice efortul pe care-l depune pentru a a-i cunoaște pe ceilalți și a se defini pe sine. 

Exact așa a început și activitatea sa jurnalistică: din dorința de a înțelege îndeaproape comunitatea în care trăiește și de a se înscrie în tendințele sociale în schimbare. Prin activitățile în care se implică constant, Cristian Șarkozi se individualizează în mod evident: după ce și-a învins emoțiile specifice primului interviu realizat cu Matteo, a înțeles că oamenii pot fi abordați cu ușurință, iar dacă ești bine intenționat, poți surprinde trăsăturile specifice fiecăruia și ai prilejul de a-l cunoaște pe celălalt ca diferit. În acest fel, Cristi Șarkozi a continuat lungul șir de interviuri cu diverse persoane publice (pe toate le puteți găsi pe video-blogul său). 

Cristian Șarkozi se confruntă adesea cu ceea ce poate fi numit drept ″mentalitaea închisă″: o trăsătură cu care nu se poate identifica și pe care o combate prin argumente pe blogul său. 

Ceea ce diversele firme de resurse umane sau companii încearcă să încadreze în multiple categorii (precum Generația Z sau New Silent Generation) pentru preîntâmpinarea provocărilor ridicate de recrutarea viitorilor angajați, poate că, de fapt, nu intră sub incidența niciunei categorisiri. Iar tinerii asemenea lui Cristian pot reprezenta umbra noastră de speranță într-un viitor făcut de oameni și nu unul surprins în datele statistice ale politicilor administrative înglodate în promisiuni. Acești tineri pe care nu mai vrem să-i înțelegem sunt probabil singura noastră șansă spre schimbare: iar transformarea unei comunități poate veni doar prin acceptarea a ceea ce este nou și diferit. 

Toți acești tineri sunt poate viitori genii, viitori oameni de succes, tinerii-indigo cu capacități deosebite, pe care nu știm cum trebuie să-i mai creștem ori să-i coordonăm, tineri ai căror aptitudini nu sunt vizibile încă pentru majoritatea dintre noi – acești tineri ai viitorului ne bat deja în ușă.  

Mai multe informații despre Cristian și interesele sale găsiți pe blogul său.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *