Un tanar clujean aduce mestesugurile in online

Documentare fascinante, cu imagini impresionante, muzica in fundal si informatii utile despre fiecare mestesugar vor fi postate in curand pe platforma Fascinatia mestesugurilor, creata de Matei Plesa, autorul filmarii aeriene cu centrul Clujului care a facut senzatie in urma cu cateva saptamani. Proiectul este independent, iar cei care lucreaza la el nu fac asta pentru bani.  Ideea s-a nascut din pasiunea tanarului pentru documentarele de acest fel, fie ca este vorba de mestesug, de un ceasornicar, fie ca e vorba de un mestesugar popular. Alaturi de el mai lucreaza la platforma Brindusa Inocan, care se ocupa de partea de online si de articolele cu fiecare mestesugar in parte, dar si Em Iova care e asistent si fotograf. Ambii sunt clujeni. Li s-au alaturat bucurestenii de la studioul LOOT din Bucuresti care ii ajuta pe clujeni cu partea de grafica si logo, precum si diversi artisti care colaboreaza pentru partea de soundtrack , cum ar fi Pablo Garmon (Spania) sau Tom Fahy (Marea Britanie). Cum functioneaza proiectul?

“Eu, Brindusa si Em mergem la mestesugari. Filmam, Brindusa se documenteaza in legatura cu mestesugul respectiv. Ajungem acasa, eu ma apuc de editat video-ul si pozele, Brindusa scrie articolul, iar dupa ce e gata video-ul il trimit unuia dintre colaboratorii pe partea de soundtrack. Ei realizeaza soundtrack-ul, vad daca se potriveste sau nu si dau ok-ul. Cam asta ar fi procesul”, rezuma tanarul .

Scopul acestui efort este de a-i promova pe mestesugarii autohtoni.

“Avem mestesuguri si mestesugari unici la noi in tara, dar prea putini oameni ii sustin si e pacat, mai ales ca mestesugarii respectivi sunt niste oameni care au renuntat la multe oportunitati, placeri pentru a-si putea continua munca si pasiunea. Din motivul asta consider ca merita macar atat”, justifica Matei.

Au fost imortalizati in acest fel lutierul Janos Markus Barbarossa, potcovarul Mihai Ardelean  sau pantofarul clujean Ioan Muresan.

“Fiecare documentar si mestesugar are povestea lui, fiecare e diferit dar fiecare te face sa iti dai seama si sa te gandesti ca ar trebui sa faci ce iti place”, sustine clujeanul.

Cum se sustine financiar proiectul?

"Din buzunarul nostru. Nu ca am avea prea multi, dimpotriva, dar incercam sa ne descurcam cu ce avem", spune Matei.

Iata cea mai recenta postare,  despre Mark Tudose, un bucurestean care s-a mutat la Sighisoara pentru a-si urma pasiunea de mestesugar, mai exact de lingurar. In curand va fi postat si filmul documentar care il are ca subiect.

Foto: fascinatia-mestesugului.com

Adauga comentariu