Un tablou al pictorului clujean Adrian Ghenie, vândut cu 7 milioane de euro

Un tablou al pictorului clujean Adrian Ghenie a fost vândut cu cca 7 milioane de euro. Lucrarea The Collector I face parte dintr-o serie care s-a bucurat de un succes deosebit și devine a doua cea mai bine vândută operă a artistului. Licitația a fost condusă în regim on-line din Hong Kong la casa de licitații Christie's, iar lucrarea The Collector I, de dimensiuni monumentale: 2x2,9 metri, a fost vândută pentru prețul final de 65,97 milioane dolari Hong Kong (HKD), respectiv echivalentul a peste 7 milioane euro, potrivit profit.ro

The Collector I devine astfel a doua cea mai bine vândută lucrare a lui Ghenie, după Nickelodeon, care a fost vândut pentru prețul de 7,1 milioane lire sterline, adică 9 milioane de dolari americani, un record absolut pentru un artist român în viață.

După cum semnala Ziar de Cluj în august anul trecut, și în perioada pandemiei tablourile pictorului clujean Adrian Ghenie au fost vândute cu milioane de euro. 

CITEȘTE ȘI: Tablourile pictorului clujean Adrian Ghenie, vândute cu milioane de euro chiar în plină pandemie

În februarie 2020, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, lucrarea The Arrival a fost cumpărată pentru prețul final de 4,1 milioane de lire sterline (aproximativ 5 milioane de euro). 

O a doua lucrare a lui Ghenie - On the road to Tarascon 2 - a fost vândută la începutul lunii iulie 2020, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro (echivalentul a 33,7 milioane dolari Hong Kong). 

Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională.

Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români.

Ghenie a fost laureat și cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: capturaeditiadedimineata.ro

Adauga comentariu