Eveniment

Un senator de Sălaj cu apucături de teolog tulbură apele. UBB Cluj, reacție virulentă

Un senator de Sălaj cu apucături de teolog, Vasile Cristian Lungu, cel care s-a făcut de minune în octombrie anul trecut după ce a fost adus cu targa în Parlament pentru a vota moțiunea de cenzură, și-a pus mediul academic în cap după ce a promovat o inițiativă legislativă aberantă privind ideologia de gen, act ce a fost adoptat marți de Senat în calitate de cameră decizională. Legea votată marți interzice în școli „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Universitatea „Babeș-Bolyai” a reacționat în cazul aceste aberații legislative, semnalând formulările vagi ale legii și intruziunea politică în cadrul mediului academic.

Marți, mai multe publicații media au realizat o promovare intensă de imagine a inițiativei legislative a teologulului PMP-ist Vasile Lungu, senator de Sălaj și președinte PMP Cluj, care s-a concretizat într-un act legislativ supus votului în Senat, în calitate de cameră decizională, prin care în școli, în universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen este interzisă. 

Astfel, conform proiectului articolul 7 din Legea educației se modifică, la aliniatul (1), prin adăugarea următoarelor prevederi:

    Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…)

    e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași;

Proiectul a trecut cu 81 voturi de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 27 de abțineri.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic.

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <>.

UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar.

Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege!

Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică.

Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost printre puținele instituții de învățământ superior din țară care au reacționat împotriva intruziunii politicului în sfera academică de cercetare.

După reacția publică a UBB, teologul sălăjan Vasile Lungu, președinte PMP Cluj, a ironizat poziția universității clujene:

Mai mulți universitari clujeni, dar și din cadrul altor universități din țară, și-au exprimat dezacordul și au reacționat la proiectul de lege aprobat marți în Senat și inițiat de teologul PMP-ist, Vasile Lungu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *