In vizor

Un roman din zece sufera de depresie, “boala secolului”. Psiholog clujean: “Copiii pot fi afectati inainte sa implineasca 10 ani”

Peste 350 de milioane de persoane din intreaga lume si peste 2 milioane de romani sufera de depresie, iar numarul persoanelor care intra in depresie este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Factorii declansatori ai “bolii secolului”, in opinia specialistilor, sunt diferiti in prezent fata de acum cateva decenii. La ora actuala, dificultatile economice, somajul si conflictele pot creste semnificativ riscul de depresie. Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un milion, in lume.

Specialistii afirma ca tinerii din ziua de azi sunt mai depresivi fata de tinerii din generatiile trecute, deoarece factorii declansatori din actualitate sunt mai multi, mai variati si mai elevati.

“Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum – haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista”, afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.

Alti factori declansatori ai depresiei in randul tinerilor, pe care specialistii i-au identificat, sunt explozia de tehnologie si de conceptii exportate, coroborate cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase, monotonia etc.

 “Toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri si alcool si, evident, la depresie, iar numarul de sinucideri in randul tinerilor a crescut alarmant. In plus, numarul celor care intentioneaza sa intreprinda actiuni pentru combaterea fenomenului nu acopera nevoile reale. De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sanatos in familie, lipsa de comunicare directa, slaba acoperire a nevoilor, lipsa sau slaba exprimare afectiva duc inevitabil la  nemultumiri si  acumuleaza frustrari care, daca nu sunt manifestate sau constientizate,  se transforma in simptome fizice, comportamentale si instabilitate emotionala”, adauga psihologul Mihaela Sarbu.

Adela Modovan, psihoterapeut clujean, sustine ca depresia se poate declansa la orice varsta, chiar daca, din experienta pe care o are, cei mai tineri copiii care au ajuns la cabinetul ei au avut 10 ani.

“Anumite semne pot fi observate. Copilul este retras, trist, ingandurat. Exista specialisti care spun ca depresia se dezvolta si mai timpuriu, dar simptomele sunt mai greu observabile. Ca un copil e agitat, ca e agresiv, observam; problemele de internalizare se observa mai greu”, spune aceasta.

Semnele unei depresii sunt vizibile si se impart pe categorii

“Daca suntem atenti unul la celalalt se vede, se simte. Persoana care se apropie de depresie sau are deja una, nu se mai ingrijeste, nu isi mai schimba hainele, nu mai face dus, mananca mai mult decat de obicei, sau nu are pofta de mancare, apare insomnia sau hipersomnia. In majoritatea cazurilor, oamenii neavand informatiile necesare, incep sa mearga pe la toti medicii, crezand ca sunt bolnavi – pentru ca apar simptome fizice. Nu isi dau seama ca au depresie,  iar daca au norocul sa intalneasca un medic care sa-i trimita la psiholog, zic ca nu sunt nebuni sau ca depresia este un fason. Este un cerc vicos”, explica Sarbu.

Primi pasi pe care trebuie sa ii urmam pentru a ajuta o persoana care a intrat in depresie este sa ii asiguram ca nu sunt singuri in tot acest proces, sa ii acceptam fara sa ii criticam, sa le oferim afectiune si atentie, sa petrecem timp cu ei, cu multa rabdare si blandete, ne sfatuiesc specialistii.

 “Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza”, mai spune psihoterapeutul.

Nu exista niciun program guvernamental care sa previna si sa combata depresia

Specialistii sunt de parere ca aceste proiecte nationale menite sa lupte impotriva depresiei trebuie sa porneasca cat mai urgent, prin ample campanii de informare in mass-media, in scoli si in licee, accesibile sau chiar gratuite. Psihologii din toata tara ar trebui sa ia parte la aceste actiuni de responsabilizare sociala si sa ii invete pe copii si parinti cum sa recunoasca, cum sa previna, cum sa trateze si cum sa ajute persoanele care, din varii motive, intra in depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *