In vizor

Un reprezentant ActiveWatch ataca dur propunerea lui Rares Bogdan pentru sefia TVR

Razvan Martin, Coordonator al programului FreeEx din cadrul ActiveWatch, organizatie care militeaza pentru comunicarea libera in interesul public, reactioneaza dur fata de decizia PNL de a-l propune pe Rares Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere (Realitatea TV), pentru functia de director general interimar al Televiziunii Romane. Criticile venite din partea unei importante organizatii care apara drepturile omului trag un semnal de alarma asupra faptului ca mediul politic nu urmareste decat distrugerea televiziunii publice.

„Decizia PNL de a propune pentru functia de director general interimar al TVR pe Rares Bogdan confirma inca o data ipoteza ca mediul politic nu urmareste altceva decat distrugerea televiziunii publice, batjocorirea ideii de serviciu public de media si umilirea acelor salariati din TVR care sunt dedicati profesiei si misiunii publice a TVR”, se arata intr-un mesaj semnat de Razvan Martin si remis Paginademedia.ro.

Razvan Martin ocupa functia de Coordonator al programului FreeEx (ActiveWatch), dar acest mesaj reprezinta o opinie personala.

„Aceasta nominalizare risca sa devina bomboana pe coliva TVR, aflata intr-o situatie dezastruoasa, cu audiente si credibilitate la pamant, cu datorii de peste 160 milioane euro, cu un personal demotivat, prizonier al unei increngaturi de interese politice si economice, venite atat din exteriorul, cat si din interiorul institutiei”, atrage atentia Razvan Martin, in scrisoarea sa.

El mai spune ca Rares Bogdan este un jurnalist “a carui credibilitate a fost compromisa nu numai de performanta sa editoriala mai mult decat discutabila, cat mai ales de cochetaria sa cu mediul politic“.

“Acest lucrator in presa s-a jucat anul trecut de-a candidatura la alegerile parlamentare pe listele PNL, partid care-l recompenseaza acum pentru serviciile editoriale aduse in campania electorala de anul trecut si de-a lungul ultimilor ani”, mai spune Razvan Martin.

Martin a mai aratat ca Rares Bogdan nu cunoaste normele interne ale TVR, atunci cand a cerut sa aiba o emisiune, in calitate de sef al televiziunii publice.

“La audierile de azi din comisiile de specialitate, Rares Bogdan a cerut sa aiba o emisiune proprie la TVR, demonstrand nu numai necunoasterea normelor interne ale TVR care interzic celor care detin functii de conducere sa aiba emisiuni (norme incalcate si in prezent de persoane din TVR), dar si vanitatea unui pseodo-jurnalist ale carui merite profesionale sunt validate doar de relatiile pe care si le-a construit in mediul politic”, mai spune Razvan Martin.

„Situatia TVR a devenit dramatica”

„Din 2004, ActiveWatch a sustinut ca prioritatea parlamentarilor ar trebui sa fie modificarea legii de functionare a TVR/SRR si nu schimbarea conducerii celor doua institutii. In 2005, am protestat in Parlamentul Romaniei atunci cand puterea nou instalata a hotarat ca e mai important sa numeasca o noua conducere, in detrimentul modificarii legii 41/1994. Am aruncat atunci de la balcoanele Parlamentului fluturasi pe care am scris: “TVR si SRR – servicii publice, nu servicii politice”. Noua ani mai tarziu, mesajul ramane de actualitate, insa situatia TVR a devenit dramatica. Cele doua institutii nu vor putea niciodata sa-si indeplineasca misiunea si sa performeze in piata cata vreme politicul nu le va oferi acele instrumente legale care sa le ajute sa se transforme in entitati media performante si respectabile. De 20 de ani, de cand a fost adoptata legea 41/1994 de functionare a TVR/SRR asistam la un ciclu neintrerupt de rotire a conducerilor celor doua posturi in functie de configuratia politica din Parlament, fara nicio legatura cu performanta celor doua institutii, ci mai degraba cu interesele politice ale partidelor aflate la guvernare, adeseori in stransa legatura cu grupuri de interese din TVR care se rotesc, la randul lor, in functii de conducere conform profilului noii puteri”, se mai arata in scrisoare.

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei a aparut in 1994 ca departament de monitorizare a presei in cadrul Asezamantului Cultural Academia Catavencu. Din iulie 2006 ActiveWatch a devenit organizatie de sine statatoare, constituita legal ca asociatie. ActiveWatch sustine urmatoarele directii strategice de interventie sociala: politici de buna guvernare, libertatea de exprimare, anti-discriminare si educatie media.

De-a lungul timpului ActiveWatch a oferit o platforma de dezbateri in jurul unor teme sensibile: incalcari ale drepturilor omului, presiuni asupra mass-media, lipsa de transparenta a initiativelor autoritatilor publice locale si centrale.

Foto: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *