Din oras

Un proiect de amploare se pregateste la Jucu: un centru pentru tineri cu deficiente mintale severe

Locurile de munca pentru tinerii cu deficiente mintale severe sunt doar utopii in acest moment in Romania. Pentru ei, dar si pentru alte categorii de persoane care nu isi gasesc un rost in societate dupa finalizarea scolii, Asociatia Hans Spalinger pregateste un centru in comuna clujeana Jucu. Aici vor fi construite sere, ateliere in care vor realiza cartoane pentru pizza, pungi de cadouri sau lumanari, dar si o zona de locuit care sa vina in ajutorul celor care pana acum erau gazduiti in sisteme de plasament. 

Un eveniment menit sa stranga fonduri pentru acest centru a avut loc in weekend, la Academia de Muzica Gheorghe Dima, unde au cantat Horian Mihail (pian), Cristian Mandu (vioara) si Alessandro Menegardi (violoncel). 

Proiectul insa este unul mai mare si a fost gandit sa fie realizat etapizat. Bugetul total se ridica la suma de un milion de euro. 

„Prima parte a proiectelor inseamna constructia atelierelor protejate, care ajung undeva pe la 230.000 de euro. Noi nu ne bazam doar pe partea de concerte caritabile, stim ca nu o sa obtinem niciodata de acolo totul. Avem insa promisiuni de la diverse companii ca nu vor da materiale de constructie. Daca Habitat pentru Umanitate va construi in regim de gratuitate, inseamna ca manopera nu se plateste si, cum facem rost si de materiale, suma scade considerabil. Concertul a avut si acest rol, de a aduceproiectul  in fata oamenilor. Scopul a fost atins, pentru ca apoi foarte multi oameni m-au sunat si mi-au zis ca nu am bani sa vad dau, dar va pot face legatura cu o firma de ciment. Altii mi-au dat contacte de la o firma de termopane. e exact ceea ce ne trebuie”, a explicat pentru Ziar de Cluj Ovidiu Damian, reprezentantul Asociatiei Hans Spalinger. 

Primii beneficiari ai centrului vor fi tinerii care termina scoala la Asociatia Hans Spalinger. 

„Ei vor avea, practic, un fel de loc de munca. Nu ii trimitem acasa, asa cum, din pacate, se intampla in tot sistemul de stat de la noi. Vor fi ateliere de facut ateliere de carton pentru pizzerii, de exemplu. Vor fi pungi de cadouri, atelier de lumanari, de tamplarie simpla, se vor produce tot felul de lucruri care pot fi vandute si care sa asigure fonduri care sa fie reinvestite pe langa materiale”, a explicat acesta. 

Pe langa tineri cu handicap mintal sever, vor fi primite la centru si persoane care au terminat scoala, dar nu isi gasesc de lucru. 

„E vorba de integrare in munca. Vom avea o mica ferma, sere. Aceasta le va oferi sansa la o viata independenta, sau cat se poate de independenta”, a explicat Damian. 

Capacitatea maxima a centrului va fi de aproximativ 80 de tineri. In prima faza vor intra acolo cei care au terminat la noi, si, apoi, rand pe rand, ii vom integra si pe altii. 

Terenul pe care se va inalta centrul a fost deja alocat de primaria Jucu pentru asociatie si au fost deja intocmite si planurile imobilelor care il vor compune. 

„Avem o firma de arhitectura care ne-a facut proiectul pro bono, exista autorizatiile, deci totul depinde de cum strangem noi resurse. Speram sa ne apucam de treaba dupa ce strangem fondurile, estimam ca in 2016 si spersa ne si tinem de calendar. Intre 2016 si 2017 avem in vedere aceste ateliere protejate, iar urmatorul plan, pe 2017-2018 este al unei case de tip familial. DGASPC-ul trebuie sa isi desfiinteze institutiile-mamut, caminele acelea aberabte de tip spital si nu se stie ce vor face in loc. Copiii aceia nu pot fi lasate in strada, insa, pe de alta parte, Conventia ONU cu privire la persoanele cu dizabilitati ii obliga sa descentralizezi. Asociatia noastra, de pilda, are la Simeria o familie care are grija de 4-5 copii de dizabilitati. Asta inseamna de fapt sistem familial. Ii vom putea primi sa locuiasca la noi daca nu au familie sau unde sa mearga. Nu ne vom limita la Cluj, va fi un centru regional. Si pentru parinti, faptul ca fiul lor va sta si va lucra o saptamana la lucru inseamna un respiro foarte important pentru ei”, explica specialistul. 

Prin complexitatea sa, centrul de la Jucu va fi o premiera la nivel national. Mai functioneaza in diverse locuri ale tarii activitati similare cate unei parti din ceea ce se va intampla aici. 

„Servicii numai pentru adulti mai sunt la un centru de zi din Baia Mare, de pilda, la asociatia-mama Hans Spalinger de la Simeria. Servicii integrate insa, care sa ii primeasca pe copii cu asemenea probleme de mici si sa ii educe pana la stadiul de adult, ba chiar varstnic nu mai stiu sa fie la noi. O alta premiera este fapttul ca vorbim de copii cu handicap mintal sever. Nu usor, nu mediu. Inca de cand ne-am infiintat, au existat multe servici pentru cei cu handicap usor si mediu. Pentru cei cu handicap sever, copii de 19 ani cu scutece, care mananca cu lingurita pentru ca nu au reflex de masticatie sau au probleme genetice foarte grave, cei care la 18 ani au varsta mentala de un an si sase luni. Exista cazuri foarte grave pe care nu le lua nimeni si stateau doar in familii pentru ca nu ii primea nicaieri. Asta ne-a interesat pe noi: sa acoperim o nisa care nu e reprezentata in nici un fel”, a subliniat reprezentantul asociatiei. 

Serviciile centrului vor fi gratuite pentru beneficiari. 

„Centrul se face in colaborare cu Consiliul Judetean. E firesc, educatia si protectia sunt chestiuni care tin de stat. Si scolarizarea copiilor la scoala Hans Spalinger se face in regim de stat. Mi se pare aberant sa se plateasca pentru invatamantul special in Romania. Ne-a fost foarte greu sa il pastram in regim de gratuitate, dar nu am vrut niciodata sa devenim privati. Invatamantul e gratuit pentru toti”, a mai spus Ovidiu Damian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *