Un preot clujean a lansat primul agregator de știri creștine din România

Ioan-Tănase Chiș, manager într-o multinațională care se ocupă cu distribuția gazelor naturale și a curentului electric, le-a adus lumină locuitorilor din Florești, Cluj, și prin vocația sa de slujitor al lui Dumnezeu. Fiindcă parohia sa nou înființată nu avea o biserică, preotul a făcut biserică în sufletul său și în al enoriașilor, cărora le predică într-o hală industrială (mai multe detalii, aici). Iar acum, a lansat, cu binecuvântarea IPS Andrei, „Între Timp”, primul agregator de știri creștine din România, o aplicație disponibilă pe Android și pe iOS:

„«Între Timp» se întâmplă mereu ceva, iar oamenii vor să știe ce! Așa aș rezuma, într-o manieră pe care o consider validă, setea de informație a omului modern. O nevoie care a creat în jurul ei o industrie cu toate ingredientele; în fine... a creat o eră post-adevăr.

Nevoia rămâne, comportamentul se schimbă; nu mai cauți ceea ce deja te-a găsit pe tine.

Dacă informația condiționează sănătatea mintală, credința cu atât mai mult; iar de aici legătura dintre cele două.

Aplicația «Între Timp» funcționează ca un agregator de știri, cu subiecte preponderent din lumea ortodoxă și, în general,  din lumea creștină. Am resimțit-o ca pe o necesitate în mijlocul unui climat îmbibat de confuzie, cu aderență la rea-voință și, o spun fără răutate, chiar ignoranță.

Utilizatorul poate opta din paleta de site-uri incluse în meniul «Urmăresc». Rubrica «Noutăți» livrează știri conform surselor active, cu o recurență prestabilită în arhitectura softului. Multe dintre știri nu sunt scrise în limba română, dar utilizatorul poate opta pentru traducerea acestora prin simpla apăsare a unui buton și își poate salva articolele preferate.

Sigla reprezintă o cruce bizantină de procesiune, de secol XI, aflată în custodia Muzeului de Artă din Cleveland, USA, pe un fond verde crud. Titlul aplicației (Între Timp), dincolo de sonoritatea lui adecvată proiectului, conține o componentă teologică ce ne duce cu gândul la perspectiva asumării cotidianului ca o anticameră a veșniciei. Ceea ce se întâmplă «Între Timp» implică o miză în veșnicie. Creștinul trăiește între Timp și Veșnicie, sub un cer care se deschide și care îi conferă autonomie eternă. Tocmai de aceea, scopul declarat subscrie propoziției: Știri pentru Informare și Sens”, a explicat preotul Ioan-Tănase Chiș.

Ziar de Cluj îi dedică astăzi rubrica „Jos pălăria!” preotului clujean care izbutește să îmbine modernul cu dogma, noul cu eternul, reușind să facă biserică în mediile neconvenționale, în care biserica nu a mai ajuns până acum sau în care de abia acum începe să ajungă!

 

Adauga comentariu