Diete

Un patratel de ciocolata nu strica nimanui

Desertul favorit al copiilor, cadoul indragostitilor sau regina preparatelor de cofetarie, ciocolata – neagra, cu lapte sau alba – se transforma prin prelucrare atenta in tablete, bomboane ori prajituri. Clasica ciocolata aromata si catifelata poate fi mai mult decat un desert. Adusa din Columb din America, ea a cucerit lumea intreaga si este acum dulcele care provoaca pasiuni la orice varsta.

S-a demonstrat ca un consum moderat de ciocolata este chiar benefic pentru organism. In discutie intra ciocolata amaruie care, datorita substantelor pe care le contine, ajuta circulatia sangelui si buna functionare a inimnii. Mai mult, e o sursa bogata de fier, magneziu si potasiu.


Ciocolata neagra – cea mai buna

Cum ne putem tine in forma permanent? Cu savuroasa ciocolata neagra, spun cercetatorii care au demonstrat ca aceasta taie pofta de dulciuri si de alimente sarate sau grase. Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti si in acizi grasi sanatosi, care au efect neurostimulator, antidepresiv si cardioprotector. Si mai nou s-a descoperit ca ea taie pofta de mancare, ajutand sa nu punem kilograme in plus.

Mai ales in perioada Sarbatorilor, cand suntem tentati sa mancam mai mult decat de obicei, ar trebui sa consumam cateva tablete de ciocolata neagra pentru ca ea ne da senzatia de satietate.

Ciocolata neagra contine aproximativ acelasi numar de calorii precum si cea de lapte: 531 de calorii la 100 g, respective, 564 de calorii /100 g. Dar numai ciocolata neagra taie pofta de mancare, potrivit specialistilor. O ciocolata neagra ar trebui sa contina minimum 70 % cacao si nu indulcitori de unt de cacao. In ceea ce priveste ciocolata cu lapte, ea are proprietati benefice reduse, fiindca proteinele din lapte impidica absorbtia vitaminelor si mineralelor din ciocolata.

Remedii terapeutice

Dulce sau amaruie, cu un gust si o aroma specifice, ciocolata este “acel ceva bun” preferat de foarte multi oameni. Cati dintre cei care savureaza o tableta de ciocolata stiu ca, de fapt, aceasta  e folosita ca remediu, pentru tratatrea diferitelor afectiuni. Iata doar patru motive sanatoase pentru a manca ciocolata:

1. Scapati de tuse

Un studiu al cercetatorilor arata ca un ingredient pe care il contine ciocolata poate fi de fapt, un medicament de tuse mai eficient decat remediile traditionale. Tratamentul cu ciocolata nu are nici unul dintre efectele adverse asociate cu medicatia standard pentru tuse.

Unele tipuri de tuse , care dureaza cateva saptamani dupa ce pacientul a avut o infectie virala, pot fi dificil de tratat, in special daca nu e posibila administrarea unei doze mari de medicatie bazata pe opiacee, din cauza efectelor adverse pe care aceasta le-ar putea avea. Consumul de ciocolata si de produse care contin cacao poate rezolva aceasta problema, iar pacientii au sanse rapide de recuperare.


2. Energizant

Florile e cacao au fost folosite pentru a trata oboseala, inca din secolul al XVI-lea si se mai utilizeaza si acum de catre unele triburi din sudul Indiei. Boabele de cacao sunt folosite, de asemenea, pentru a reduce febra si a usura respiratia si pentru a trata starile de frica. Ciocolata e recomandata in tratamentul pacientilor care au slabit foarte mult, sunt epuizati si au nevoie sa fie revigorati. Cura cu ciocolata are un efect pozitiv, stimuland sistemul nervos al apaticilor, imbunatateste digestia, iar pacientii incep sa ia in greutate.

3. Imbunatateste starea de spirit

Ciocolata poate fi folosita ca o modalitate de automedicatie pentru anumite deficiente precum carenta de magneziu, sau pentru  a echilibra nivelele scazute de substante numite neurotransmitatori, implicate in reglarea emotiilor si a starilor sufletesti.

Ciocolata este plina de nutritienti pe care organismul ii foloseste pentru a gestiona emotiile si dispozitia psihica. Deoarece contine suficient de mult zahar, ciocolata declanseaza eliberarea de serotonina, care este foarte benefica pentru buna dispozitie. Deoarece contine multe grasimi, consumul de ciocolata induce creierului un sentiment de satisfactie si satietate. Efectul pe care ciocolata o are asupra psihicului uman este asemanatoare cu cel al marijuanei.


4. Are grija de inima

Cercetatorii vin cu noi dovezi ca pudra de cacao este bogata in antioxidanti benefici pentru scaderea nivelului de colesterol. Antioxidantii au rolul de a scadea riscul de infarct si accident vascular. Numiti flavoinoide, acesti antioxidanti reduce efectul colesterolului rau (LDL), desfunda arterele si, in acelasi timp, reduce si riscul de formare a cheagurilor de sange.

Grasimea din ciocolata neagra reactioneaza cu grasimea vegetala saturata care are un “comportament” protector cu arterele si un efect asemanator cu cel al uleiului de masline.

Printre alte afectiuni care se pot trata cu ciocolata sau cu cacao se numara anemia, lipsa poftei de mancare, oboseala psihica, problemele de lactatie care apar dupa nastere, tuberculoza, febra, guta, pietrele la rinichi. In plus, ciocolata creste apetitul sexual. Ca sa benefica insa, ciocolata  consumata trebuie sa se restranga doar la 3-4 bucatele pe zi.

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *