Un om de afaceri din Olanda ii bate obrazul primarului Clujului: “Mr. Boc! My company needs Schengen, not chauvinism!”

Exasperat de conditiile vitrege cu care Clujul ii trateaza pe investitorii straini si de indolenta cu care primarul Emil Boc refuza amplasarea indicatorului multilingv oficial de delimitare a localitatii, un businessman cu afaceri in Transilvania a ales un mod insolit si de impact de a-i arata edilului si lumii intregi mesajul: i-a scris pe un panou publicitar amplasat la intrarea in municipiu.
 

In dreapta imaginii imprimate pe respectivul panou se afla un indicator asa cum ar trebui sa se afle la fiecare intrarile in municipiului Cluj-Napoca, inscriptionat cu Cluj-Napoca, Kolozsvar si Klausenburg. In stanga e mesajul dur: 

“Mr. Boc! My company needs Schengen, not chauvinism!”

Contactat de Ziar de Cluj, Landman Gabor, autorul demersului, a marturisit ca este intreprinzator in Transilvania de sapte ani, dar se indoieste tot mai mult ca merita sa isi mai desfasoare activitatea aici. 

Vorbitor de olandeza, engleza, germana, maghiara, si putin franceza, acesta a fondat in 2007 o companie  de IT outsourcing care acum ofera expertize din Romania olandezilor, in principal, in principiu expertize CRM, Oracle si Siebel. Are clienti olandezi, germani si britanici, nu vinde deloc in Romania. 

“Cand am fondat compania mea in 2007, am fost 100% sigur ca Romania va fi membra Schengen in 2011 si ca va exista o autostrada in 2012. Chiar domnul Boc a promis ca Romania ar fi membra Schengen in 2012!”, a spus omul de afaceri, dovedindu-si spusele cu un articol din romania-insider.com in care edilul Clujului, la acea vreme premier, chiar facea declaratii in acest sens. 

“Nu as fi fondat compania, daca stiam ca Romania nu ar fi membru Schengen”, dezvaluie Landman.

Investitorul a studiat afaceri internationale in Maastricht. 

“In timpul studiilor mele si dupa aceea am lucrat in Belgia si Germania in timp ce locuiam in Olanda. In principiu lucram timp de o zi. Acest lucru nu ar fi fost posibila fara Schengen. Pe cand eram student mi-am dat seama cat de important este Spatiul Shengen pentru comert si pentru cresterea economica. Asta inseamna ca sa faci IT Outsourcing in Romania este mai dificil decat in tari ca Polonia, Ungaria sau Slovacia, pentru ca implica mereu costuri suplimentare. E o problema majora nu doar pentru afacerea mea, ci si pentru economia locala a Clujului”, a spus el. 

Landman Gabor sustine ca multe companii cu activitate la Cluj au aceasta nemultumire. 

Sunt foarte frustrat de faptul ca Romania nu a fost capabila de a deveni membra Schengen in cinci ani! In schimb, un om politic precum Boc a facut totul pentru a nu plasa o imagine a identitatii Europene intr-un semn bilingv. 

Puteti gasi inscriptii bilingve peste tot in Europa. (In Tarile de jos: Ljouwert - Leeuwarden Belgia: Brussel /-Bruxelles, Italia: Bozen Bozano, Finlanda; Tampere/Tammerfors)

Cred ca inscriptiile bilingve reprezinta tot ce inseamna Europa si Schengen.  Sunt un simbol al identitatii europene. Este si motivul pentru care am conceput acest afis. 

Daca Domnul Boc este capabil de a face orice pentru a nu pune un semn bilingv, ii cer sa depuna acelasi efort pentru aderarea Romaniei la zona Schengen. Pentru ca firma mea are nevoie de Schengen! Si nu de sovinism!”, a mai declarat omul de afaceri din Olanda. 


Landman Gabor a scris pe pagina de Internet a companiei o scrisoare in care explica de ce demersul neobisnuit este atat de important pentru el.

“Nici dupa 2012 nu s-a construit autostrada: inca nu exista o autostrada care sa lege Clujul de Europa!
 
Din 2011 pana azi Romania nu a devenit inca membra a spatiului Schengen: aceasta decizie este amanata an de an din 2011 incoace din cauza coruptiei si a lipsei totale de transparenta. Ca intreprinzator si investitor, aceasta situatie imi produce cheltuieli ascunse inacceptabil de mari.
 
Din 2007 pana azi inca nu exista cetatenie europeana adevarata: in calitate de intreprinzator observ absenta totala a spiritului autentic de fraternitate europeana, deoarece in practica romaneasca cetatenii europeni sunt cetateni de rangul doi. Pe langa aceasta, in Olanda ma infrunt in permanenta cu scepticismul privind calitatea reala de membra a Uniunii Europene a Romaniei, fiindca numai in aceasta tara sunt arestati anual 5.800 de cetateni romani pentru furt, hotie sau talharie comisa impotriva cetatenilor olandezi cu varsta inaintata”, justifica omul de afaceri, director al companiei Landman Consulting Services si care se recomanda drept “cetatean european si intreprinzator”. 
 

Autorul indraznetului demers mai are si alte numultumiri. Intre acestea, faptul ca din 2007 pana azi nu exista putere de cumparare de nivel european: dupa opt ani de la aderarea la UE, salariul minim in Romania este doar 237 euro, pe cand in Europa Occidentala acesta este in jur de 1.500 euro!
 

“Din 2014 inca nu observ respectarea si aplicarea valorilor europene fundamentale: Indicatorul multilingv oficial de delimitare a localitatii este un simbol fundamental al identitatii europene si este de asemenea obligatoriu conform legilor din Romania. Argumentele juridice ale hotararii judecatoresti nr. 4800/2014 nu au fost infirmate niciodata de vreo instanta judecatoreasca din Romania. Refuzul de a respecta drepturile lingvistice ale unei comunitati lingvistice istorice este fara precedent in Uniunea Europeana si, in cadrul acesteia, in Spatiul Schengen. Am fost uluit cand de curand mi-am dat seama ca Dvs. ati utilizat toate instrumentele de putere de care dispuneti pentru a impiedica amplasarea acestor indicatoare multilingve, cu inscriptia „Cluj-Napoca – Kolozsvár – Klausenburg”. Sunt convins ca aceasta atitudine este explicatia si pentru neindeplinirea celor trei conditii de baza ale integrarii europene.
 
Domnule Boc, va rog sa permiteti Fundatiei Drepturi Lingvistice Europene Amsterdam (Foundation European Language Rights Amsterdam) sa instaleze aceste indicatoare bilingve, pentru ca in acest fel sa fie respectate valorile europene fundamentale”, a scris el.

Exista si un Post Scriptum, in care businessmanul subliniaza ca i se pare “deosebit de frustrant faptul ca ii caracterizati pe cetatenii de nationalitate romana ca fiind atat de nationalisti si xenofobi, atat de intoleranti, incat nu ar fi capabili sa accepte acest simbol al identitatii europene, al europenismului, indicatorul multilingv de delimitare a localitatii”

“Cred ca aceasta atitudine este foarte nedreapta fata de ei”, conchide el. 

 

Comentarii

toni

25.01.2016 16:39

pana una alta respecta legia tarii de unde scoti profitul. daca am schimba legile dupa frustrarile fiecaruia unde am ajunge?n-am intrat in schengen ca nu au vrut olandezii in primul rand - si asta tine de sovinismul lor si nu atat de uluitoarea coruptie romaneasca. Ca de n-ar fi asa cum se explica amorul nebun cu care cad occidentalii la picioarele Turciei? Brusc Turcia, daca isi tine refugiatii la ea, e primita ca o printesa de salon, dupa ce pana acum au tinut-o la vestiar.Voi v-ati pus tunurile pe Boc ca sa il vedeti dus din Primarie. Foarte bine. Dar haideti cu argumente, lasati ce zice truliluli pe panou.Sa nu mai cadem pe spate la investitori ca unu n-a venit la noi din frataietate si dragoste crestina.

zie big

25.01.2016 17:27

E de ajuns sa il cauti pe acest domn pe Google sa vezi ca nu e mai prejos decat ai nostrii nationalisti.

prostii

25.01.2016 16:54

ce legatura are Schengen cu Boc si cu placutele de la Cluj?un articol rau intentionat, probabil pre-platit ... 

hmm

25.01.2016 17:01

Domnul investitor olandez mr gabor. Asta e un bozgoras agitat. E satula europa toata de cerintele mongolezilor. Doamne fereste sa iasa asta primar ca lasa doar koloszvar la intrare in oras

Nuconteaza

25.01.2016 19:50

Bine ar fi sa scrie si klausenburg si kolozsvar.conteaza faptul ca acest oras e cunoscut prin lume ca si Klausenburg (implicit si xa si Kolozsvar)...acest lucru dovedeste multiculturalismul orasului...dar noi il ascundem, nu ne mandrim cu ea. Sa nu vadă lumea ca aici convietuiesc mai multe etnii ca ar fi o ' rusine'...dovada inculturii.... a mediocrității...nu vom ajunge la standarde europene niciodată din cauza unor oameni care inca in 2016 isi numesc vecinii, pritenii din copilărie bozgori. Rusine sa va fie. Cât despre site-ul lui il promoveaza in ce limba vrea, nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni....e limba lui maternă pana la urma..nu inseamna ca e sovin...

vasile

25.01.2016 17:08

1)Nu cred ca in Olanda exista placute bilingve.2)Gabor nu ii nume de olandez.3)Olanda a fost tara care a spus NU intrari Romaniei in Schengen cu toate ca indeplineam conditiile tehnice.4)Gabor-ul sa se duca in tarile de care a amintit unde trebuie sa plateasca un muncitor la pret de Schengen daca nu ii convin conditiile din Romania.5)A fost la proteste importriva coruptiei? NU!!! Si-a numarat banii facuti de cei care nu si-au gasit un alt job in Cluj Napoca, nu in kolosvar. Cand or sa scrie ungurii in romana, o sa scriem si noi in maghiara.

Clujean

25.01.2016 18:49

Tipic romanesc! Din cauza asta ajunge tara tot mai jos in ochii strainilor! Marsh in strainatate sa vezi cu ce se mananca civilizatie! (si nu ma refer la cules capsuni si castraveti...)

mano

25.01.2016 18:55

https://www.google.ro/search?q=nederlands+bilingual&espv=2&biw=1920&bih=994&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwils93MtsXKAhWGjSwKHfg2Be8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=nederlands+bilingual+landmarks&imgrc=pCLCQobjUz-yvM%3A

olaroiu

25.01.2016 19:33

Mai documenteaza-te.In Ungaria la Micherec unde sant multi romani scrie si asa si asa .Si te intreb are cineva ceva de pierdut?.Acolo nu dar aici in mod sigur ca da.

Nuconteaza

25.01.2016 19:52

Ungurii sunt in Ungaria...maghiari sunt in Transilvania

zie big

25.01.2016 17:16

ce treaba are boc cu toate astea? ce treaba are outsourcingu cu autostrada? hai sa fim seriosi un pic si sa ii dam pace asa zisului consultant...

zie big

25.01.2016 17:18

revin caci zambesc. ati intrat pe site-ul domnului? ros alb verde, mesajul in maghiara, sediu social nu e in romania ci in transilvania... deci cine promoveaza sovismul?

Neimportant

25.01.2016 17:26

Salariul minim in tarile occidentale e de 1500 euro? De cand? Poate cel mediu, dar si acela difera in functie de tara. Adreseaza scrisori catre Boc? Sa le adreseze catre Bucuresti!Nu ca ii tin partea domnului Boc dar nici cea a Bucurestiului nu e mai presus. Primim promisiuni dar nu primim fapte. 

George

25.01.2016 17:32

Ce legatura (mai) are Boc cu aderarea Romaniei la Schengen? Nu mai e prim-ministru de cativa ani buni. Mai mult de atat, chiar Olanda a votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen!!!

Bogdan

25.01.2016 17:43

Ce sa vezi...cineva care face outsourcing de software are nevoie ca România să fie în spațiul Schengen. Nu o firmă care produce și exportă bunuri, nu o firmă de transport, una de software. Mai mult de atât o firmă din Olanda care a blocat de fiecare dată România să intre în Schengen. De ce? Din cauză că nu plasam plăcuțe bilingve? Sau datorită intereselor Olandei de a nu avea portul Constanța în Schengen ca să facă concurență celui mai mare port din Europa (Rotterdam). Constanța e al treilea port în Europa după Rotterdam și Antwerp și înaintea Amsterdamului. Va dați seama dacă am fii în Schengen cu un port mare și mult mai ieftine decât cele Olandeze (și Belgiene)...

Cami

25.01.2016 17:50

Domnule Dragoș Alexa, sunteți subtil ca o nucă în perete. Așteptăm cu drag o campanie electorală civilizată... De la domnul Boc, că de unde nu-i, nu ceri!

Vendel

25.01.2016 18:12

Avand in vedere istoria orasului, eu sunt de parere, ca e perfect normal panoul tri-lingv si nu bilingv. Intradevar articolul e cam dubios, iar Gabor asta poate ca e cam nationalist de felul lui, din cate am cautat ce s-a zis prin comentarii. Eu sunt de etnie maghiara si sincer va zic , ar fi asa de frumos daca am inceta odata pentru totdeauna cu ura asta intre romani si unguri. Si stiti de ce? Pentru ca nu are absolut nici un sens, de aia! Suntem cetatenii acestei tari si trebuie sa lucram impreuna , ca sa avem cu totii o viata mai buna. Chiar nu observati ca suntem dusi de nas cand se foloseste instignarea la ura fata de o etnie? 70% dintre prietenii mei sunt romani, eu zic ca nu merita bagati in seama nationalistii nici din tabara maghiara nici din cea romana, ci trebuie invatati ca "valorile" in care cred sunt total false. E tara noastra, a tuturor care suntem cetateni, mai bine ne unim contra jegosilor care ne fura si-si bat joc de noi in fiecare zi, din 89 incoace ;)

Gabor

25.01.2016 18:24

Orasul e Cuj-Napoca. Cine nu-i in stare sa gaseasca orasul dupa acest nume, n-are ce cauta aici!(poate persoanele nedumerite cautau defapt ceva oras de prin campia panoniei dar s-au ratacit in Transilvania)P.S. Un alt articol, fara esenta, indreptat impotiva lui Boc. Bravo Mr. Alexa!!! Va pregatiti de capanie electorala?

Mihai

25.01.2016 18:31

Liviu, mai asteapta putin sa-ti arati adevarata fata, dupa ce devii primar.....altfel, daca citeai articolul inainte sa-l publici, ti-ai fi dat seama ce penibil e

Cornel

25.01.2016 18:36

Un idiot cu buba la cap isi face sediu intr-o tara care are niste legi si apoi se plange ca legile sunt proaste ! 

Cristian

25.01.2016 18:45

De unde e acest mare investitor? Anul 2014 - cifra de afaceri 0 , pierdere 6147 lei.Anul lui de gratie a fost 2009 cand a facut mega cifra de afaceri de 172200 lei (adica cat un buticar din colt).Daca si pe astia ii numesti mari investitori domnisoara ziarist, inseamna ca eu trebuie sa fiu tratat regeste de municipalitate, si atunci il rog pe domnul Alexa ca anul acesta cand printr o minune ajunge primar sa ma primeasca intr-o audienta si sa primesc 10000 de mp pentru viitoare investitii, deoarece pot fi numit un investitor strategic pentru economia din Nord-centrul Romaniei.Hai mai lasati-ma cu oameni de afaceri straini.Daca vrea sa fiu investitor strain pot sa ii spun domnisoarei ca am rezidenta irakiana si angoleza.Deci sunt si strain! Multumesc.

mihai

25.01.2016 19:22

E primul Olandez pe care am auzit sa-l cheme GABOR!!!!

Anonim

25.01.2016 19:39

Gabor Landman, olandezul de origine ungurească, preşedintele Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”,  Normal ca nu ii convine ca s-au dat jos placutele in limba ungureasca ca el a pornit procesul impotriva primariei sa le puna !  Daca Clujul e asa investitie proasta sa plece inapoi in Ungaria. Ati folosit cuvantul olandez numai pentru a devia de la adevaratul scop

cluj

25.01.2016 19:58

articol de 2 lei marca liviu alexa

grofu

25.01.2016 20:08

Penibili au ajuns ungurii astia. Olanda nu ne primeste in schengen sa nu faca Constanta concurenta Rotterdamului si noi suntem de vina...

carol

25.01.2016 20:14
Multi prosti sunt in sfanta noastra tara daca nu pot intelege ca insasi calitatea de membru al UE ne obliga sa lasam sovinismele specifice national-socialismului(nazism) si sa ne supunem unor simple legi europene care cer utilizarea inscriptilor bilingve(multilingve) acolo unde exista minoritati care vorbesc alta limba decat cea de stat. Bineinteles asta nu scuteste pe nimeni de obligatia cunoasterii limbii romane.Intr-o tara care nu este membru al uniunii inscriptiile bilingve se intalnesc peste tot (R.Moldova)/Oare suntem chiar asa cu ochelari de cal si nu vedem manevrele politicienilor care fac tot posibilul sa invrajbeasca.DIVIDE ET IMPERA vechea forma de cucerire si stapanire aplicata de imperiul roman.Oare romanii sunt chiar asa inculti sa tolereze distrugerea monumentelor istorice de catre primarul BOC.sunt atat magiar cat si roman si as vrea sa cred ca cei care posteaza toate ineptiile pe care le-am citit la comentarii mai ales unele denumiri ale maghiarilor sa studieze un pic arborele lor genealogic (daca mai stiu ce inseamna si asta) si sa vada daca nu cumva printre stramosii lor nu este cumva vreun bozgor sau daca sunt asa convinsi ca sunt maghiari daca nu au cumva si stramosi romani si ma refer aici la transilvanenii  din tata in fiu nu la cei stabiliti mai recent in Ardeal.Respectarea legislatiei UE este obligatorie in fiecare stat membru UE si daca domnul Boc nu vrea sa o respecte cred ca Vladimir Vladimirovici Putin il va primii cu bratele deschise mai ales ca Boculetul era destul de antirus.Unde mai punem ca poloBocul este si profesor de drept constitutional.domnule Boc va doresc sa ii tineti de urat ca si coleg de camera domnului Copos pentru distrugerea fatadelor istorice

Adauga comentariu