In vizor

Un nou sediu pentru “Puck”, pasat ca un puc intre autoritatile din Cluj

Autoritatile locale si judetene isi paseaza gratios problema sediului nou pentru Teatrul de Papusi “Puck”, in conditiile in care, de 10 ani, este singura astfel de institutie din regiune si are o medie anuala de peste 35.000 de spectatori. Finantatorul institutiei de cultura, Consiliul Judetean (CJ) Cluj sustine ca o varianta de avarie pentru “Puck” o reprezinta amfiteatrul Hotelului Univers T, reconditionat pana la finele acestui an, in conditiile in care Centrul Cultural Transilvania, creat de municipalitate are drept destinatie exclusiva institutiile muzicale din oras.

Teatrul de Papusi “Puck” se lupta de un deceniu pentru un sediu nou, in conditiile in care are un record anual de spectatori – 35.000 intr-o sala micuta de 130 de locuri. “Puck” a primit in 2013 de la CJ 1,36 milioane de lei, iar in 2014 cu 300 de mii mai mult. Finantarea este suficienta doar pentru 4 premiere pe an si cate doua  reluari, in conditiile in care in 2013, la “Puck” s-au jucat 25 de piese.

“Banii ne ajung pentru salarii, utilitati si proiectul minimal –4 premiere, doua spectacole in limba romana si doua in maghiara, plus alte doua reluari de spectacole”, a spus managerul Teatrului de Papusi din Cluj-Napoca, Emanuel Petran.

Cu salarii intre 600 si 1.000 de lei, actorii-papusari de la “Puck” se pregatesc sa faca spectacole pentru copiii din centrele de plasament. Singura problema e ca nu au bani de transport.

“Ne-am gandit la o campanie de spectacole pentru copiii cu dizabilitati din centrele de plasament. Eu ma duc sa dau spectacole pe gratis, insa ma costa benzina”, a spus Petran.

Singura solutie pe care o vede Consiliul Judetean (CJ) Cluj, institutie care finanteaza Teatrul de Papusi din Cluj-Napoca e organizarea unor spectacole saptamanale in amfiteatrul Hotelului Univers T. Autoritatile judetene arata ca nu sunt bani pentru constructia unui sediu nou. Problema ar putea fi rezolvata foarte simplu, daca la CJ s-ar gasi 2.000 de euro pe luna, bani pentru inchirierea Cinematografului Arta. Suma, insa, este prea mare pentru buzunarul CJ, dupa cum recunoaste presedintele institutiei, Horea Uioreanu.

“O solutie pe care am luat-o in calcul cu proprietarii de la Arta a picat. Suma desi aparent e modica nu se incadreaza ca venituri. Suma de 2.000 de euro lunar nu prea se inchide pentru CJ”, a spus Horea Uioreanu.

Bani si chirii pentru neica nimeni

Desi dau vina pe lipsa banilor, CJ Cluj a alocat Asociatiei Produs de Cluj, in acest an, 1.080.000 de lei pentru organizarea a 11 targuri de profil in Dej, Zalau si Gherla. Desi sustin ca nu exista bani pentru chiria de la Arta, pentru “Puck” reprezentantii CJ au luat in chirie Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan Cluj. Asociatia condusa de Septimiu Sanmarghitan a primit un sediu propriu, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pe care il va folosi in mod gratuit in urmatorii 10 ani. Spatiul de aproape 60 de metri patrati se afla intr-o cladire ce apartine Consiliului Judetean Cluj.

“Ei aveau nevoie de doua birouri, cateva zeci de metri patrati. Puck nu are nevoie de birouri, ci de o sala de spectacole ceva mai mare”, s-au scuzat reprezentantii CJ Cluj, in timp ce la “Puck” se amana premiere din lipsa spatiului sau a banilor.

Teatrul de Papusi „Puck” a organizat, in 2013, a 12-a editie a Festivalului International al Teatrelor de Papusi si Marionete, la care au participat 7.000 de copii. In decursul anilor, actorii de la Puck au obtinut peste 15 premii nationale incepand cu Marele premiu al Festivalului Teatrelor de Papusi de la Pecs, din 2007, pentru spectacolul “Vrajitorul si corbul” si terminand cu cel mai recent: premiul pentru valoarea imaginii, obtinut pentru spectacolul “Craiasa Zapezii”, la Festivalul Bucurii pentru copii, Spectacole de Colectie, Bucuresti 2013, unde scenografii au realizat decorurile, presati de lipsuri, din materiale recilabile.

Centru complex creat doar din bugetul Puck plus fonduri europene

Proiectul pentru noul sediu al teatrului ar urma sa cada, exclusiv, pe umerii managementului si sa fie creat din fonduri europene. Astfel, decorurile, care intra in patrimoniul national dupa spectacole, ar avea unde sa fie depozitate.

“Ar fi un centru complex, destinat atat copiilor cat si parintilor, dedicat atat comunitatii, cat si educatiei celor mici. (…) Am avea nevoie de doua sali, una 400 alta cu 200 de locuri, de dusuri individuale, de cabine pentru actori, de spatii de depozitare pentru decoruri. De asemenea ne mai trebuie un autocar cu care sa aducem copiii la teatru, pentru ca microbuzul acesta e mic, are 10 locuri”, a dezvaluit Petran.

Potrivit proiectului, teatrul de papusi ar urma sa functioneze intr-un centru cultural in care sa nu fie numai sali spectacole, ci si un loc in care parintii sa-si poata lasa copiii.

Centrul Cultural Transilvania, cu dedicatie pentru muzica, de la municipalitate

In teorie, ideea Puck s-ar potrivi cu Centrul Cultural Transilvania, care urmeaza sa se realizeze in locul fostei cazarme de pe Bulevardul 21 Decembrie. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca arata ca desi in imobil ar urma sa functioneze un centru expozitional, Teatrul “Puck” “nu se preteaza sa fie locat acolo”.

“Centrul Cultural Transilvania va cuprinde o sala de concerte pentru Academia de Muzica “Gheorghe Dima” si sediului Filarmonicii. De asemenea, va avea o sala de expozitii, insa nu este destinata Teatrului de Papusi”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Intre timp, la Puck ar fi nevoie si de birouri unde sa se poata realiza proiectele europene, dar si sedintele pentru cele 300 de spectacole anuale care urmeaza sa fie puse in scena.

“Ar fi nevoie de o cladire de birouri, ca sa ne usureze munca si sa ne putem ocupa de spectacole. (…) Proiectul centrului Cultural Transilvania s-a facut pentru institutiile muzicale. Daca as merge acolo, le incurc pe ele si ele pe mine. (…) La Arta s-a discutat de o suma lunar de aproximativ 2.000 de euro, bani pe care nu pot sa-i produc. Nu am de unde sa-i platesc. Am discutat si cu domnul Uioreanu si se pare ca discutiile cu persoana care inchiriaza s-au impotmolit”, a confirmat managerul Teatrului de Papusi din Cluj.

Solutie de avarie: teatru la Univers T, o data pe saptamana

Seful CJ Cluj a declarat ca o alta solutie pentru “Puck” ar reprezenta-o amfiteatrul Hotelului Univers T, cu o capacitate de 340 de locuri.

“Alta varianta pe care am luat-o in calcul pentru Puck, pana la sfarsitul anului, e cea de la Univers T. Ne dorim amenajarea amfiteatrului de 340 de locuri, iar o data pe sezon, in special duminica, se vor putea organiza spectacole acolo. E un spatiu foarte bun, mai ales ca e aproape de comunitate, iar amfiteatrul va avea o sonorizare performanta. (…)Tin foarte mult la aceasta locatie, pentru copii, pentru ca este parc, este lac, te poti da cu barca, iar pentru parinti e aproape mall-ul”, a motivat Horea Uioreanu.

Potrivit sefului CJ Cluj, valoarea investitiei se ridica la 1 milion euro si prevede modernizarea salii restaurantui, precum si a anexelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *