In vizor

Un nou fonfleu electoral: Tișe anunță construirea unui centru expozițional care va costa exact cât suma de care Consiliul Județean nu dispune pentru reabilitarea drumurilor județene

În cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 11 august, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a anunțat faptul că Clujul va avea cel mai mare Centru Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții din ţară:

„În acest sens, a fost deja identificat terenul şi au început demersurile pentru realizarea unui proiect nou și important de care județul Cluj are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât acesta are capacitatea de a genera evenimente de anvergură internaţională – Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții. 

Terenul pe care se va construi Centrul Internaţional este întins pe o suprafață de 12 hectare și este situat la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, la strada principală, foarte aproape de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, urmând a avea, totodată, o legătură rapidă atât cu centura ocolitoare cât şi cu autostrada. Cheltuielile presupuse de viabilizarea terenului în cauză sunt minime întrucât acesta este perfect plat, iar utilităţile sunt deja disponibile în zonă, regimul de înălţime permis al viitoarelor construcţii fiind de P+4. Terenul se află în momentul de faţă în administrarea Aeroportului clujean, dar nu este vizat de proiectele de dezvoltare şi extindere a acestuia, proprietar fiind judeţul Cluj, prin Consiliul Judeţean.”

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat în cadrul conferinţei că se intenţionează ca acest Centru Internaţional să fie gândit în formulă modulară, investiţiile urmând a fi realizate etapizat, preţul estimativ fiind între 300 şi 500 euro/mp. Dimensiunea Centrului urmează a fi stabilită în funcţie de necesităţile constatate şi de fondurile disponibile. Conform declarațiilor lui Alin Tișe, Centrul Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții se doreşte a fi realizat până la sfârşitul mandatului prezent, sens în care se vor aloca bani începând cu anul 2017:

„Din dorinţa ca acest obiectiv atât de important pentru judeţ să fie realizat cât mai rapid, se mizează şi pe implicarea Primăriei Cluj-Napoca, cu atât mai mult cu cât municipiul reşedinţă de judeţ ar fi primul beneficiar al edificării acestuia. În acest sens, am discutat deja cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care s-a arătat mai mult decât interesat de acest proiect.

În etapa actuală, se ia în calcul posibilitatea ca viitorul Centru să aibă funcţionalităţi multiple, urmând să găzduiască pe lângă spaţiile expoziţionale şi alte facilităţi, respectiv hoteluri, spaţii comerciale etc. În ceea ce priveşte finanţarea realizării acestui obiectiv, se au în vedere mai multe variante, inclusiv ideea unei finanţări, cel puţin parţiale, din fonduri europene.

Este primul şi, în acelaşi timp, cel mai mare dintre proiectele noi cu care vin în faţa clujenilor. Dincolo de nevoia evidentă a unui asemenea Centru, Clujul are din nou şansa de a fi un deschizător de drumuri în acest domeniu, la fel ca în cazul Cluj Arena, al Sălii Polivalente etc.

Un lucru este cert, Clujul se va mândri cu acest Centru Internaţional de Congrese, Conferințe și Expoziții care va fi cel mai mare din ţară, depăşind ca dimensiuni Romexpo din Bucureşti” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

După cum putem afla de pe site-ul oficial Romexpo, „societatea dispune de propriul său centru de expoziții, denumit Centrul Expozițional ROMEXPO, care se întinde pe o suprafață totală de 100.000 mp”.

Dacă Alin Tișe își propune ca viitorul Centru Internațional de Congrese, Conferințe și Expoziții să depășească ca dimensiuni Romexpo din București, la un calcul estimativ, dacă centrul de la Cluj va avea doar cu un mp mai mult, adică 100 001 mp, dacă mp ar costa minimul estimat de 300 de euro/mp, aceasta înseamnă că investiția va fi una de 30 000 300 de euro, iar la maximul estimat de 500 de euro/mp, aceasta ar ajunge la suma de 50 000 500 de euro.

Adică, exact cât ne va costa reabilitarea drumurilor județene, pentru care nu există acești bani și pentru reabilitarea cărora Consiliul Județean Cluj intenționează să contracteze un credit de 50 de milioane de euro.

Alin Tișe a declarat astăzi faptul că creditul de 50 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor judeţene intră în linie dreaptă:

„Preşedintele Consiliului Judeţean a anunțat semnarea, în dimineaţa zilei de joi, 11 august a.c., a contractului de servicii de consultanță financiară cu firma VMB Partners S.A în vederea obţinerii creditului bancar în valoare de 50 milioane de euro, necesar în vederea reabilitării şi modernizării drumurilor judeţene. Valoarea contractului este de 50.000 lei, compania câștigătoare având un termen de două luni de la data semnării contractului pentru a parcurge toate etapele procedurale ale pachetului de servicii de consultanță financiară de specialitate asumat prin caietul de sarcini. În acest sens, la sfârșitul acestei perioade de timp, se va cunoaște banca finanțatoare, sau, după caz, băncile, în cazul în care o singură bancă nu va avea capacitatea financiară de a acorda creditul solicitat. Ulterior acestor demersuri, după analizarea gradului de îndatorare a bugetului județului Cluj şi respectiv a capacităţii de rambursare a împrumutului, firma VMB Partners S.A. va transmite întreaga documentație de accesare a creditului Ministerului de Finanţe, instituţie care are obligația înscrierii acestei datorii în Registrul datoriei publice naţionale. 

Concomitent cu aceste demersuri financiar-juridice, Consiliul Județean Cluj va stabili în cadrul şedinţei din luna august lista finală a drumurilor județene pe care se va interveni în urma accesării acestui credit, respectiv numărul de km., categoriile de lucrări etc. În acest sens, vor avea prioritate drumurile din zonele cel mai intens circulate, drumurile județene din zona montană, cele care duc spre obiective de interes turistic sau care leagă alte artere importante din județ.”

Cu alte cuvinte, Consiliul Județean Cluj nu are banii necesari pentru reabilitarea drumurilor județene, fiind nevoit să se împrumute cu 50 de milioane de euro, dar, pe de altă parte, același Consiliu Județean vrea să construiască un centru expozițional care va costa în jur de 50 de milioane de euro.

Întrebarea legitimă care se ridică este: cu ce bani? Să fie vorba oare despre un nou fonfleu lansat în spațiul public, înainte de alegerile parlamentare, la care Alin Tișe și-a depus candidatura? Se vor investi cumva sume importante din bugetul public pentru demersurile preliminare ale acestui proiect, pentru ca, într-un final, din lipsă de fonduri, acesta să fie lăsat în aer, cu banii publici cheltuiți aiurea-n tramvai, doar pentru beneficii electorale imediate? Vrem să dăm pe un centru expozițional banii pe care nu îi avem pentru reabilitarea drumurilor județene? Ce luăm împrumut pentru pere, avem să dăm pe mere? Dacă mere, mere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *