Sanatate

Un inamic ce trebuie invins: tutunul

Nu este totdeauna usor sa te lasi de fumat, chiar atunci cand ii cunosti efectele negative. Se spune ca renuntarea la fumat ingrasa. Sa credem, oare? Si cum sa ne lasam fara a suferi?

 

Tutunul dauneaza sanatatii:

–    Consumul de tutun este responsabil de peste 30 % din totalul cazurilor de cancer: de laringe, de plamani, bronhii, esofag, limba… dar si de stomac, pancreas, vezica urinara etc.
–    Faciliteaza totodata aparitia bolilor cardiovasculare: infarct miocardic, arterita, accidente vasculare cerebrale…
–    Se afla la originea maladiilor pulmonare, ca bronsita cronica, infectiile respiratorii recurente etc.
–    Accelereaza imbatranirea celuleor si afecteaza negativ facultatile senzoriale: gustul si mirosul sunt alterate.
–    Este nociv pentru femeia gravida, care risca sa nasca prematur un copil cu greutate mica, si pentru sugar deopotriva, fiindca nicotina trece usor in laptele matern.

 

Studii recente au demonstrat ca fumatul pasiv poate provoca, pe termen lug, diverse maladii, printre care afectiuni respiratorii, bronsite, astm, rino-faringita la copii, si chiar cancere sau boli cardiovasculare la adulti. Atmosfera plina de fum de tigara risca de asemenea sa cauzeze senzatii de intepaturi in ochi si in nas, angina pectorala, astm etc.

 

Tutunul si greutatea

Daca discuti cu fumatorii, constati ca multi sunt cei care ar dori sa se lase, dar nu indraznesc de teama ca se vor ingrasa. Aceasta atitudine este una specific feminina – usor de inteles, daca tinem seama de presiunile exercitate asupra femeilor, de a fi suple, active, seducatoare si implinite (amplu program de viata!).

 

Este adevarat ca fumatorii sunt in general mai subtiri decat nefumatorii, fiindca tutunul taie foamea, astfel ei ingerand mai putine calorii. Tigarile afecteaza totodata nivelul de asimilare a alimentelor si perturba facultatile gustative: mancarurile li se par fumatorilor mai putin savuroase decat nefumatorilor. In plus, fumatul consuma energie, arzand in medie 200 de calorii zilnic.

 

Atunci cand se face necorespunzator, renuntarea la fumat poate determina o crestere in greutate de 2-4 kg. Persoanele care au dezvoltat o dependenta puternica si care nu aplica procedee de compensare pentru a evita ingrasarea pot lua chiar si 10 kg. Exista insa si oameni care, la curent cu modalitatile prin care pot evita surplusul de kilograme, nu se ingrasa nici macar cu un gram.

 

Cum sa nu va ingrasati cand renuntati la fumat:

–    Intensificati-va activitatea fizica: daca practicati un sport, nu este acum momentul sa incetati; dimpotriva faceti mai multa miscare, cu una sau doua ore in plus pe saptamana.

 

–    Evitati sa rontaiti intre mese, indeosebi dulciuri. La masa, inlocuiti o parte din lipide – bogate in calorii si deci susceptibile sa va ingrase – cu zaharuri si indice glicemic scazut si fibre alimentare, pentru a elimina senzatia de foame. Iar pentru moment inlocuiti zaharul alb (zaharoza) cu un indulcitor de sinteza, pentru a va reduce ratia calorica globala.

 

–    Guma de mestecat este un paliativ indicat celor ce vor sa se lase de fumat, dar valoarea  sa calorica nu e deloc neglijabila: 4 calorii pe gram la guma cu continut de zahar si 2,4  la cele indulcite cu polioli. Este preferabil deci sa aveti totdeuna la dispozitie legume cojite: ridichi, rondele de castraveti, bucatele de morcovi, pentru momentele in care dorinta de a fuma este prea puternica.

 

–    Nu uitati sa beti multa apa, indeosebi intre mese, pentru a atenua senzatia de foame. Daca insa veti mari doza de ceai sau de cafea, va veti spori nervozitatea indusa de renuntarea la fumat.

 

Modalitati de a renunta la fumat

Renuntarea la fumat trebuie sa fie toatala; se stie ca reducerea numarului de tigari, in ideea opririi treptate, duce adese la esec. In orice caz insa, decizia trebuie sa apartina fumatorului, nu medicului, si nici rudelor. Pentru un cuplu de fumatori, solutia ideala este aceea de a lua impreuna hotararea de a renunta; astfel se poate intampla ca unul sa “dea iama” in pachetul celuilalt.

 

Plasturii

Se prezinta sub forma transdermica, fiind niste pastile autocolante care se aplica dimineata pe pielea uscata si se mentin 24 de ore din 24, fiind inlocuite in fiecare dimineata. Eliberate numai la recomandarea medicului, sunt utile celor dependenti de nicotina, pentru aevita efectele lipsei. Medicul prescrie plasturi cu dose din ce in ce mai mic de nicotina, pe masura ce sevrajul se instaleaza. Au un singur inconvenient: sunt scumpe, dar nu mai mult decat tigarile.

 

Guma de mestecat cu nicotina

Este utila pentru a reduce efectele cauzate de lipsa. Cu un continut mai mic de nicotina, comparativ cu plasturii, trebuie utilizata timp de minimum 12 saptamani consecvent si mestecata lent pentru a-si elibera nicotina treptat.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *