Un fost condamnat penal pentru dare de mită vrea să modernizeze strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca

După descalificarea firmei Diferit din licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a zonelor adiacente, situația se complică și mai mult. La a doua licitație a fost depusă o singură ofertă – asocierea Astor Com Târgu-Mureș și DE Construct Project Consult Cluj-Napoca. Unicul asociat și administrator al firmei Astor Com este Petrică Mihai Sala, care, în 2012, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Oferta depusă de asocierea Astor Com (leader) – DE Construct Project Consult se află în faza de evaluare și calificare tehnică, iar rezultatul final va fi cunoscut în luna august. Contractul de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu este în valoare de 10,3 milioane euro – fonduri europene.

Astor Com Târgu Mureș are doi asociați: Petrică Mihai Sala (70%) și Maria Daniela Sala (30%). Obiectul de activitate al firmei este lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În urmă cu doi ani, firma avea o cifră de afaceri de 10,4 miloane euro, profit net de peste 1,3 milioane euro și 168 de angajați.

DE Construct Project Consult Cluj-Napoca este deținută de Alin Irinel Vlădan și are obiect de activitate activități de inginerie și consultanță tehnică legată de acestea. În 2019, firma a avut o cifră de afaceri de 901 mii euro, profit net de 248 mii euro și 8 angajați.

Petrică Mihai Sala s-a înscris la licitație deși a fost condamnat pentru dare de mită, în 2012. Într-un comunicat oficial al DNA se arată că Petrică Mihai Sala a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru dare de mită.

Redăm integral comunicatul DNA din 2012:

Prin decizia penală nr. 3.705 din 14 noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului TĂUTU IOAN, inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID - Sucursala Bucureşti, la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Condamnarea inculpatului SALA PETRICĂ MIHAI, administrator al S.C. ASTOR COM S.R.L., la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Condamnarea inculpatului SALA SILVIU VASILE, director în cadrul S.C. ASTOR COM S.R.L., la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Instanţa a interzis inculpatului Sala Silviu Vasile, timp de 6 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Dispune confiscarea specială de la inculpatul Tăutu Ioan a sumei de 12.000 de euro.
Obligă inculpaţii la plata a câte 200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 30 septembrie 2010

La prima licitație, firma Diferit din Cluj-Napoca a fost descalificată în luna ianuarie. Potrivit anunțului primarului din ianuarie, oferta depusă de asocierea condusă de Diferit AG nu a întrunit condițiile legale. Diferit a avut atunci următorii subcontractanți: Energo Power, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Eco Garden Construct și Diferit SRL.

Diferit SRL Cluj-Napoca este firma soților Nicolae și Daniela Petri, iar administrator este Grigore Vădean. În 2019, Diferit a avut o cifră de afaceri de 23,4 milioane euro, profit de 700 mii euro și 159 de angajați. Înainte să intre în afaceri, Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Județene de Drumuri din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Diferit SRL Cluj-Napoca a obținut, în timpul mandatelor lui Emil Boc, contracte în valoare totală de peste 200 milioane euro. Este interesant însă faptul că majoritatea contractelor obținute de Diferit au fost subcontractate.

Citește și:

Diferit, firma prietenă a Primăriei Cluj-Napoca, descalificată din cursa pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu. Licitația se reia

Adauga comentariu